Eterična olja so koncentrati močnih aromatičnih spojin, pridobljenih s parno destilacijo aromatičnih rastlin, bogatih z učinkovinami. Te so že stoletja uporabljali za zdravljenje, šele v zadnjih desetletjih pa nam je »moderna aromaterapija« omogočila njihovo polno in varno uporabo. Analiza njihove biokemične sestave in lastnosti aromatskih molekul, ki jih vsebujejo, je omogočila raziskovalcem in terapevtom, da natančno določijo koristi in nevarnosti posameznega eteričnega olja in vsakega kemotipa.

Ta članek je bil posodobljen dne 01/12/2023

Padec za podjetje

Privoščite si olja...
Teofan iz Harije
Od 30,00 €
voziček s sliko
POPROVA META
ORGANSKO eterično olje
Od 2,50 €
voziček s sliko
ČAJEVEC
ORGANSKO eterično olje
Od 2,50 €
voziček s sliko
ITALIJANSKI HELICHRYSIS
ORGANSKO eterično olje
Od 20,25 €
voziček s sliko
LIMONA
ORGANSKO eterično olje
Od 2,25 €
voziček s sliko
LIMONSKI EVKALIPTUS
ORGANSKO eterično olje
Od 2,00 €
voziček s sliko
PLASTOVNA TOPLOTA
ORGANSKO eterično olje
Od 5,50 €
voziček s sliko
-10% na vaše naročilo, velja do nedelje (2. junija): PROM-2705

Katera eterična olja za katero uporabo?

Pogosto začnemo z ogledom eteričnih olj tako, da iščemo naravno rešitev za težavo. Eterična olja so res zelo vsestranska in uporabna v številnih primerih. Vendar jih je na stotine, s prav toliko možnimi načini uporabe, kar lahko pojasni, zakaj je včasih težko začeti z aromaterapijo. Za isto težavo lahko pridejo v poštev številna eterična olja. Vprašanje, ki se potem pojavi, je: katero eterično olje uporabiti?

Za odgovor na to vprašanje je Compagnie des Sens vzpostavila močno orodje, ki ponuja vsa eterična olja, uporabna za več kot 200 zdravstvenih težav, z najučinkovitejšimi in predlaganimi sinergijami. Prav tako vam omogoča, da izberete tveganja, ki jih je treba izključiti, uporabnike in želeni način uporabe, da poiščete eterično olje, ki najbolj ustreza situaciji.

6 eteričnih olj, ki jih morate imeti doma

Eteričnih olj je na stotine. Na tej strani vam predstavljamo 30 eteričnih olj za aromaterapijo. Če pa še nikoli v življenju niste uporabili eteričnega olja, vam priporočamo, da začnete s temi 6 zvezdicami aromaterapije: čajevec, poprova meta, ravintsara, petit grain bigarade, gauthérie odorante in prava sivka.

Eterično olje čajevca

Učinkovit v boju s številnimi okužbami, veterično olje čajevca je širok spekter antibakterijskih in protiglivičnih, protivirusnih, imunostimulacijskih, antiprotozoalnih in antiparazitskih učinkov.

 • Latinsko ime: Melaleuca alternifolia (Maiden & Betche) Cheel.
 • Destilirani del: listi
 • Najbolj učinkovit v primerih: aken, mikoz, kožnih okužb, angine, prebavnih okužb
Eterično olje Ravintsara

Popolnoma primeren za vso družino,Eterično olje Ravintsara je zelo učinkovit protivirusni in imunostimulant na ORL področju, nujen za premagovanje zimskih skrbi.

 • Latinsko ime: Cinnamomum camphora (L.) J.Presl.
 • Destilirani del: listi
 • Najbolj učinkovit v primerih: virusne ORL epidemije, gripe, za krepitev imunosti
Eterično olje poprove mete

Kraljica prebavne sfere,eterično olje poprove mete je bistveni del aromaterapije. Mentol, ki ga vsebuje, zagotavlja močne analgetične, stimulativne in protimikrobne lastnosti.

 • Latinsko ime: Mentha x piperita L. var piperita.
 • Destilirani del: vršički
 • Najbolj učinkovit pri: glavobolu, migreni, slabem zadahu, slabosti.
Dišeče eterično olje zimzelena

Sestavljen iz več kot 95 % metil salicilata,eterično olje ozimnice je olje športnikov. Je izjemen kožni protivnetni in analgetik.

 • Latinsko ime: Gaultheria fragrantissima Zid.
 • Destilirani del: listi
 • Najbolj učinkovit pri: bolečinah, lumbagu, bolečinah v hrbtu, tendonitisu, osteoartritisu
Eterično olje Petit Grain Bigarade

Prihaja iz listov kislega pomarančevca,eterično olje Petit Grain Bigarade ima izjemne učinke na centralni živčni sistem, zahvaljujoč antispazmodični in sedativni lastnosti. Zato je nepogrešljiv proti stresu.

 • Latinsko ime: Citrus × aurantium ssp. amara (povezava) angl.
 • Destilirani del: listi in majhne veje.
 • Najbolj učinkovit v primerih: anksioznosti, stresa, palpitacij, mastne kože.
Eterično olje sivke Officinale

Eterično olje sivke Pravo ali fino, znano tudi kot Lavender Officinale, je eterično olje, ki ga otroci zelo dobro prenašajo. Znan je po svojih kožnih, analgetičnih, pomirjujočih in celo zdravilnih lastnostih.

 • Latinsko ime: Lavandula officinalis Izbiro oz Lavandula angustifolia Mlin.
 • Destilirani del: cvetoči vršički
 • Najučinkovitejši pri: pikih žuželk, srbenju, glavobolu (otroci), proti ušem, luskavici, opeklinah, sončnih opeklinah

Nevarnosti eteričnih olj

Zelo močni izdelki

Nikoli ne moremo povedati dovolj, aromaterapija je sicer naravno zdravilo, vendar je ne smemo obravnavati kot alternativno medicino. Eterična olja imajo učinkovitost, ki temelji na 3 stebrih :

 • sestavljena so iz številnih aromatičnih molekul, od katerih ima vsaka svoje lastnosti, kar daje eteričnim oljem kombinirane načine delovanja, ki so včasih zelo zanimivi;
 • njihova biološka uporabnost je zelo dobra: ko eterično olje nanesemo na notranjo stran zapestij, traja le nekaj minut, da so aromatične molekule prisotne v krvi;
 • za razliko od mnogih naravnih zdravil so eterična olja zelo koncentrirana v aktivnih sestavinah, zaradi česar so tako močna.

Zelo spremenljiva toksičnost

Eterična olja so zato zelo močna in zato predstavljajo določene toksičnosti. Ta strupenost pa je zelo različna:

 • ona je odvisna vsakega eteričnega olja (nekateri so zelo prilagodljivi za uporabo, drugi manj);
 • ona je odvisna vsakega uporabnika (občutljivi uporabniki so npr. otroci in nosečnice);
 • ona je odvisna vsakega načina uporabe (peroralna in kožna pot sta na primer bolj ali manj občutljiva na vsako toksičnost).

Kaj morate vedeti pred vsako uporabo

Za določeno iskano korist, pred uporabo eteričnega olja je zato pomembno vedeti zagotovo:

Te informacije so običajno podane sistematično in za vsako uporabo v knjigah o aromaterapiji, resnih svetovalnih mestih ali v nekaterih dobro usposobljenih lekarnah. Če ne poznate odgovora na ta tri vprašanja, vam priporočamo, da se pred uporabo eteričnih olj pozanimate.

Previdnostni ukrepi za občutljive uporabnike

Prepovedano otrokom in dojenčkom?

Ko govorimo o eteričnih oljih, pogosto slišimo, da so prepovedana za otroke in dojenčke. Čeprav gre za močne naravne izdelke, lahko nekatera eterična olja še vedno uporabljajo otroci in/ali dojenčki, vendar z ustreznimi načini uporabe. Tukaj je nekaj pravil uporabe, značilnih za otroke in dojenčke:

 • Brez eteričnih olj v prvih 3 mesecih;
 • Do 6 let se izogibajte peroralni poti, razen če ni posebej predpisano;
 • Do 6 let razredčite eterična olja, ki jih uporabljate na koži, v rastlinskem olju;
 • Upoštevajte odmerke, specifične za starost vašega otroka: ne kopirajte sinergije za odrasle;
 • Preverite kontraindikacije za vsako eterično olje, nekatera so očitno prepovedana za otroke (seznam tukaj) in za dojenčke (seznam tukaj).
 • Kot vedno pri eteričnih oljih, se vzdržite, če ste v dvomih.

Nosečnicam prepovedano?

Preveč je reči, da je uporaba eteričnih olj nosečnicam prepovedana, vendar ta uporaba zahteva večjo natančnost in previdnost. Tukaj je še nekaj pravil, ki veljajo za nosečnice:

 • Brez eteričnih olj v prvih 3 mesecih nosečnosti;
 • Popolnoma se izogibajte peroralni poti;
 • Eterična olja, ki se uporabljajo na koži, razredčite v rastlinskem olju;
 • Upoštevajte odmerke, specifične za vaše stanje: ne kopirajte sinergije, ki ni značilna za nosečnice;
 • Preverite kontraindikacije za vsako eterično olje, nekatera so jasno prepovedana za nosečnice (seznam tukaj), na primer tiste, ki vsebujejo ketone.
 • Kot vedno pri eteričnih oljih, se vzdržite, če ste v dvomih.

Drugi občutljivi uporabniki

Otroci in nosečnice pa niso edini, ki morajo biti z eteričnimi olji še posebej previdni. Tukaj so 3 posebni uporabniški priročniki za:

Kako izbrati kakovostno eterično olje?

Eterična olja so naravni izdelki. Ker narava ni tovarna, ne proizvaja ničesar standardnega: zato je na trgu zelo velika raznolikost kakovosti eteričnih olj. Kakovost eteričnega olja je dejansko odvisna od več dejavnikov, od katerih je tukaj neizčrpen seznam: natančna sorta aromatične rastline, prst, način gojenja, vremenske razmere, pogoji žetve in seveda postopek destilacije.

Vsi ti dejavniki imajo precejšen vpliv na kakovost eteričnih oljin s tem tudi na njihovo učinkovitost in potencialno toksičnost. To lahko vpliva na njihovo organoleptično kakovost za uporabo v kozmetiki ali parfumeriji, predvsem pa tudi na njihovo terapevtsko kakovost. Zato je za vsako terapevtsko uporabo nujno izbrati pravo stekleničko.

Ekološka eterična olja ali ne?

Danes v Franciji številne blagovne znamke za aromaterapijo izberejo organska za del svoje ponudbe eteričnih olj. Vendar pa jih le malo predstavlja 100-odstotno ORGANSKO ponudbo, pri čemer je razlika v ceni nekaterih eteričnih olj zelo velika. Vprašanje je torej: ali je to tako pomembno?

Da, uporabaaromatična molekula ki jih želi imeti v vsakem eteričnem olju, da bi zagotovil njegovo učinkovitost, ter objavo svojih analiz za vsako od serij, ki vam jih prodaja. Ta preglednost in sistematičnost analiz vam zagotavljam, da imate opravka z resno in strokovno blagovno znamko na tem področju.

Verodostojne oznake?

V Franciji se za promocijo intrinzičnih lastnosti eteričnih olj pogosto uporabljata 2 oznaki: HECT in HEBBD. Te oznake imajo nekaj slabosti: ne objavljajo natančnih specifikacij, pripadajo komercialnim akterjem v sektorju, predvsem pa niso povezane z zunanjim preverjanjem ali revizijo.

 • HEBBD pomeni "botanično in biokemično definirano eterično olje". Ta oznaka torej želi zagotoviti, da proizvajalec natančno pozna rastlino, ki je bila destilirana, vendar ne zagotavlja, da je ta izbira optimalna, niti da je eterično olje kemotipizirano. Žal tako označene steklenice v večini primerov ne označujejo izvora prodane serije.
 • HECT pomeni "kemotipizirano eterično olje". Za razliko od HEBBD proizvajalec navede kraj izvora in ta olja so resnično kemotipizirana. Vendar pa ni zagotovila, da je izbira tega kemotipa optimalna glede na pričakovane lastnosti in toksičnosti eteričnega olja (zlasti tistih, navedenih v znanstveni bibliografiji).

Če želite zagotoviti, da je vaše eterično olje kemotipizirano in terapevtske kakovosti, se zanašajte predvsem na informacije, ki vam jih lahko povesta etiketa in spletna stran proizvajalca. Nobena etiketa danes na trgu ne more biti referenca.

4 točke, ki jih morate preveriti pri izbiri kakovostnega eteričnega olja

Da bi se prepričali o terapevtski kakovosti eteričnega olja, priporočamo, da preverite naslednje točke:

 • oznako ORGANIC (AB, Cosmos ali drugo);
 • natančna omemba vrste in podvrste destilirane rastline v latinščini;
 • poreklo eteričnega olja, navedeno na steklenički;
 • navedbo številke serije na steklenici, kot tudi sporočanje rezultatov kromatografskih analiz posamezne serije na spletni strani v primerjavi s pričakovanimi.

Zakaj uporabljati eterična olja?

Koristi eteričnih olj so številne, njihova področja delovanja pa zelo raznolika. To ni presenetljivo, obstaja več deset tisoč aromatičnih rastlin po vsem svetu, pri čemer vsak od njih izloča eterična olja iz zelo posebnih razlogov. Poleg tega vsako eterično olje vsebuje približno sto različnih aromatskih molekul, od tega približno deset glavnih aromatskih molekul in množico aromatskih molekul, ki so prisotne v majhnih koncentracijah! Ta neverjetna biokemična raznolikost ima za posledico veliko raznolikost lastnosti in možne koristi, ki jih je zelo težko povzeti. Področja uporabe eteričnih olj pa lahko okvirno povzamemo takole:

 • Pri boleznih ORL in dihal, preko protivirusnih, antibakterijskih, izkašljevalnih lastnosti itd.
 • Za živčne motnje, preko pomirjujočih (ali celo sedativnih) ali stimulativnih lastnosti, preko analgetičnih lastnosti itd.
 • Za kožne bolezni, s protivnetnimi, zdravilnimi, spazmolitičnimi, cirkulacijskimi lastnostmi itd.
 • Za bolečine v sklepih in mišicah, z analgetičnimi, protivnetnimi lastnostmi itd.
Seveda ti grobi obsegi niso izčrpni. Obstaja na stotine težav z zdravjem/dobrim počutjem, ki jih lahko eterična olja učinkovito obravnavajo.

Eterična olja za nego kože

Eterična olja so zelo koristna za nega kože in v dermatologiji: vsebujejo množico učinkovin, njihova uporaba skozi kožo pa je zelo enostavna, zato so odlični kandidati. Tukaj je neizčrpen seznam kožnih težav, pri katerih so lahko zelo učinkoviti:

 • Protiakne, uporabite antibakterijska, protibolečinska in zdravilna eterična olja, kot so čajevec, pelargonija, žlahtni lovor, palmarosa ali prava sivka.
 • V primeru'kožna alergija, uporabljajte antialergijska, antihistaminska in protivnetna eterična olja, kot so enoletni tansy, kamilica ali prava sivka.
 • V primeru sončne opekline, uporabite tonik za kožo in adstrigentna, anestetična in zdravilna eterična olja, kot sta Rosat Geranium in Aspic Lavender.
 • V primeru mikoze, uporabite protiglivična, protivnetna in zdravilna eterična olja, kot so čajevec, žlahtni lovor, roza pelargonija in palmarosa.
 • V primeru'herpes, uporabite protivirusna, protivnetna in zdravilna eterična olja, kot so niaouli, čajevec ali prava sivka.
 • Proti celulit, uporabite hipolipidemična, lipolitična, drenažna in diuretična eterična olja, kot so limona, morski kristal ali atlaška cedra.
 • Da se znebite a brazgotina, še posebej uporabljajte italijanski slečnik, ki je močno zdravilen, a tudi protivnetno in regenerativno eterična olja, kot sta pačuli in rožmarin s kafro.
 • Proti bradavice, uporabite antiinfektivna in dermokavstična eterična olja, kot so cimet, gorska slana, čajevec ali limona.

Eterična olja za mišice in sklepe

Med eteričnimi olji so izdelki, ki so za mnoge zelo učinkoviti težave s sklepi ali mišicami. Ta eterična olja pogosto uporabljajo športniki, pa tudi ljudje, katerih starost začenja popuščati. Razlogov za ta uspeh je več. Po eni strani imajo nekatera eterična olja močne protivnetne, analgetične in mišično-relaksacijske lastnosti. Po drugi strani pa velika učinkovitost eteričnih olj skozi kožo omogoča, da delujejo neposredno na prizadeto področje, ne da bi šli skozi prebavni sistem. Tukaj je nekaj primerov običajnih aplikacij:

 • Protiosteoartritis, uporabite protivnetna in analgetična eterična olja za lajšanje bolečin (to ne odpravi osnovne težave), kot so limonski evkaliptus, sladka zimzelenka ali muškatni orešček.
 • V primeru krči večkrat uporabite mišičnotropna spazmolitična, analgetična in dekongestivna eterična olja, kot so Lavandin Super, Fragrant Wintergreen ali Red Myrtle.
 • Da bi pomirili telesne bolečine, uporabite eterična olja, ki uravnavajo parasimpatični, mišični antispazmodični in rubefacientni sistem, kot so žlahtni lovor, dišeča ozimnica in lavandin super.
 • V primeru'zvin, uporabljajte antihematomska, protivnetna, analgetična in mišičnotropna spazmolitična eterična olja, kot so italijanski slečnik, super lavandin, limonski evkaliptus in poprova meta. 
 • Proti enemu bolečine v hrbtu, zataknjenem hrbtu ali lumbagu uporabite protibolečinska, sproščujoča in protivnetna eterična olja za sklepe, kot so dišeča ozimnica, navadni bor, lavandin super ali celo rimska kamilica.
 • V primeru tortikolis, uporabite eterična olja, ki delujejo protivnetno, protirevmatsko, nevromuskularno relaksirajo in krepijo cirkulacijo, kot so limonski evkaliptus, kafra, rožmarin, zimzelen ali vetiver.

Eterična olja za živčni sistem

Z živčevjem razumemo osrednje živčevje (možgani in hrbtenjača), lahko pa tudi periferno (živčevje, receptorji). Določena eterična olja bodo močno vplivala na te sisteme in jih včasih pomagala uravnavati, včasih spodbujala, včasih celo povzročila kratek stik. Ta eterična olja namenjena našim živčni sistem se večinoma uporabljajo preko kože, preko krvnega obtoka, pa tudi preko dihalnih poti, kar omogoča dotik senzoričnih receptorjev za vonj. Tukaj je nekaj primerov običajnih aplikacij:

 • V primeru anksiozni napad, čustveni šok, uporabite hipotenzivna in antiaritmična, pomirjujoča in antispazmodična eterična olja, kot so Complete Ylang Ylang, Roman Chamomile ali Exotic Verbena.
 • Za promocijo koncentracija, uporabite eterična olja, ki uravnavajo simpatični, tonični in splošni stimulativni sistem, kot so žlahtni lovor, poprova meta in črna smreka.
 • V primeru'hiperaktivnost, uporabite pomirjujoča, antispazmodična in mišično sproščujoča eterična olja, kot so rimska kamilica, Petit Grain Bigarade, zelena mandarina.
 • V primeru huda utrujenost, uporabite eterična olja, ki krepijo in stimulirajo, uravnotežijo in delujejo proti krčem, kot so poprova meta, črna smreka, navadni bor in bazilika.
 • V primeru nevralgija, uporabite lokalna analgetična in močno spazmolitična eterična olja, kot so rimska kamilica, poprova meta in limonski evkaliptus.
 • Proti nespečnost, ampak tudi za izboljšanje kakovosti spanja uporabite antispazmodična, pomirjujoča in anksiolitična ali celo pomirjujoča olja, kot so eterično olje grenlandskega ledona, oluščenega majarona in petitgrain bigarade.
 • Proti stres, uporabite pomirjujoča in sproščujoča, spazmolitična in anksiolitična, hipotenzivna in antiaritmična eterična olja, kot so Petit Grain Bigarade, Complete Ylang-Ylang in eterična olja limonske trave.
 • V podporo a depresija, in ustreznem nadzoru, uporabljajte parasimpatikotonična, pomirjujoča in anksiolitična, endokrino harmonizirajoča eterična olja, kot so neroli, oluščeni majaron, dišeča verbena, mala žitarica.

Eterična olja za prebavni sistem

Lastnosti nekaterih eteričnih olj, ki jih uporabljamo peroralno ali preko kože, pomagajo podpirati naše prebavni sistem proti številnim vsakodnevnim zdravstvenim težavam: antispazmodiki, karminativi, diuretiki, eterična olja za razstrupljanje itd. Tukaj je pregled nekaterih pogostih uporab eteričnih olj:
 • V primeru'aerofagija, uporabite antispazmodična želodčna in črevesna, holeretična in holagogna, antibakterijska in antifermentacijska eterična olja, kot so tropska bazilika, kumina, koriander (semena) ali limona.
 • V primeru zaprtje, uporabite želodčna eterična olja, spazmolitike gladkih mišic prebave, karminativ in tonik prebavnega sistema, kot so pehtran, bergamotka, koriander in ingver.
 • Za razstrupljanje, uporabljajte dekongestivna, drenažna in jetrna razstrupljevalna, antioksidantna, akvaretična in diuretična eterična olja, kot so limona, rožmarin verbenon, poprova meta in brin.
 • V primeru driska, turista, uporabljajo močna antiinfektivna eterična olja v črevesni sferi, spazmolitična in karminativna, kot so kitajski cimet, bazilika, poprova meta in kardamom.
 • Proti enemu gastroenteritis, uporabite glavna antiinfektivna, antispazmodična in protivnetna, imunostimulirajoča in analgetična eterična olja, kot so kitajski cimet, čajevec, kardamom, pehtran ali poprova meta.
 • Proti potovalna slabost, uporabite antispazmodična eterična olja za prebavne organe in karminative, kot so poprova meta, kardamom, limona ali Petit Grain Bigarade.

Eterična olja za ORL in dihala

Naravna obramba aromatičnih rastlin, eterična olja so večinoma protiinfekcijska: zaradi zelo širokega spektra delovanja proti virusom in bakterijam so primerna sredstva za težave, ki včasih niso natančno definirane, kot je gripa. Še posebej se veliko uporabljajo na oRL sfera, z nanosom na kožo ali z vdihavanjem.
 • Proti enemu angina, uporabite protivirusna in antibakterijska, analgetična, imunostimulirajoča in protivnetna eterična olja, kot so Niaouli, Tea Tree ali Ravintsara.
 • V primeru'alergija na cvetni prah, uporabite antihistaminike, protivnetna in antispazmodična eterična olja, kot so enoletna tansy, fina sivka, limonski evkaliptus.
 • V primeru gripa, uporabite protivirusna, imunostimulirajoča, endokrino stimulativna in antinevralgična eterična olja širokega spektra, kot so Ravintsara, Črna smreka, Žlahtni lovor ali Eucalyptus Radiata.
 • Za lajšanjeastma, uporabite sproščujoča in spazmolitična eterična olja dihalne sfere, protivnetna, bronhodilatatorna, izkašljevalna in mukolitična, kot so rimska kamilica, limonski evkaliptus, rdeča mirta ali Khella.
 • Proti enemu otitis, uporabite eterična olja, ki delujejo protivnetno na ORL področju, imajo širok spekter antibakterijskih in analgetičnih učinkov, kot so timijan, evkaliptus radiata, fina sivka.
 • Za okrepiti imuniteto, seveda uporabljajte imunostimulacijska eterična olja, pa tudi protiinfekcijska, razstrupljevalna in hepatoprotektivna olja, kot so ravintsara, čajevec, limona, timijan in timol.
 • Proti enemu prehlad, uporabite antiinfektivna in protivnetna, mukolitična in izkašljevalna, dekongestivna in rahlo analgetična eterična olja, kot so evkaliptus radiata, njivska meta, balzamova jelka, timijan z linalolom.
 • Proti enemu kašelj mastna, uporabite izkašljevalna in mukolitična, antibakterijska, protivirusna in imunostimulacijska eterična olja, kot so zelena mirta, niaouli, evkaliptus radiata ali čajevec.

Druge zdravstvene uporabe eteričnih olj

Da zaključimo ogled številnih zdravstvenih uporab eteričnih olj, moramo omeniti:

Eterična olja v atmosferski difuziji

Eterična olja se običajno uporabljajo pri atmosferski difuziji za različne namene: očistite zunanji zrak (zahvaljujoč protimikrobnim in čistilnim lastnostim eteričnih olj), proti slabe vonjave (s čiščenjem klic, ki so odgovorne za slabe vonjave), da izkoristijo pomirjujoče ali stimulativne lastnosti eteričnih olj (z izboljšanjem kakovosti spanja ali koncentracije pri delu) ali preprosto za ustvariti naraven vonj ki nam je ljub (vonj gozda, polja sivke ipd.).

Pomembno je vedeti, da vsa eterična olja niso dovoljena za difuzijo. Najdete lahko seznam dovoljenih eteričnih olj tukaj.

Za razpršitev teh eteričnih olj lahko uporabite razpršilo ali aromatični difuzor. Ne priporočamo uporabe pršil, saj eterična olja zmešana z alkoholom razpršimo v mikrokapljice, ki hitro padejo na tla: njihova učinkovitost je zato zelo kratkotrajna. Če želite uporabiti a difuzor eteričnih olj, vedo, da obstaja več tehnologij z različno učinkovitostjo: najboljša med njimi je nedvomno difuzijo z nebulizacijo.

Eterična olja za nego las

Kako lahko eterična olja dobro poskrbijo za naše lase? To je res aplikacija, o kateri ne bi imeli pojma glede na številne prej omenjene lastnosti, ki so bolj terapevtske kot kozmetične. Dejansko eterična olja sama po sebi niso kozmetični izdelki. Vendar pa so zaradi svojih osupljivih lastnosti odlični "aditivi" ali "koncentrirane učinkovine", ki dopolnjujejo učinkovitost kozmetičnega izdelka, nevtralne podlage ali domače mešanice. Glede nega las, bodo eterična olja lahko delovala na več oseh:

 • Nekateri bodo zaradi svojih vazodilatacijskih lastnosti izboljšali vaskularizacijo lasišča;
 • Nekateri bodo zaradi svojih antiseptičnih lastnosti očistili lasišče;
 • Nazadnje, nekateri bodo vplivali na izločanje sebuma iz lasišča, zlasti zaradi svojih lipolitičnih lastnosti.

Tako eterična olja pomagajo pospešiti rast las, upočasnijo izpadanje las, negujejo preveč mastne ali presuhe lase itd.

Eterična olja v kopeli

Ne glede na to, ali gre za pridobivanje kozmetičnih ali terapevtskih lastnosti, se zdi zelo mamljivo za uporabo eteričnih olj v kopeli, ali celo pod tušem. Vendar je pomembno upoštevati, da so vsa eterična olja netopen v vodi. Če želite izkoristiti njihove vrline, imate na voljo dve glavni možnosti: 
 • Dodate jih lahko svojemu gelu za tuširanje. Enostavno, vendar po eni strani morda uporabljate trdna mila, po drugi strani pa s prekoračitvijo določenega odmerka obstaja nevarnost, da boste gel za prhanje "prestavili".
 • Lahko jih uporabite tudi, kar je bolje, kot kopalno sol, tako da jih zmešate s soljo Mrtvega morja ali Epsomovo soljo. Tako imate koristi od lastnosti soli, pa tudi od izbranega nosilca, ki se dobro ohranja in omogoča popolno redčenje.
Eterična olja se zelo dobro uporabljajo v kopeli za naslednje namene: za nego postave, za pomiritev revmatizma, za dvig libida, kot mišični relaksant, za dober spanec, za krepitev imunosti itd.

Eterična olja kot masažno olje

Izdelava masažnega olja z eteričnimi olji je zelo enostavna, zelo učinkovita in zelo pogosta. Z uporabo le nekaj izdelkov dobimo personalizirano olje, ki je sčasoma relativno stabilno.

To zahteva rastlinska olja kot osnovo (boraga, marelična koščica, makadamija, sladki mandelj, jojoba itd.), katerih izbira bo bolj odvisna od pričakovane teksture kot od intrinzičnih lastnosti olja. Ko je osnova določena (po možnosti mešanica več rastlinskih olj), je možno dodati povprečno 5% eteričnih olj, odvisno od lastnosti, ki jih pričakujemo od te masaže.

Boste lahko naredili masažna olja olja za sproščanje ali toniziranje, olja za okrevanje po športu, olja za shujševalno masažo itd.

Eterična olja za izdelavo lastnega parfuma

V kolektivni domišljiji, preden slišimo za aromaterapijo, je eterično olje predvsem vonj, vonj, parfum. Poleg njihove uporabe v aromaterapiji je treba opozoriti, da so bila eterična olja že stoletja osnovna sestavina vseh parfumov in da še danes nekateri parfumi uporabljajo nekaj naravnih in nesintetičnih dišav, pridobljenih iz eteričnih olj. Podobno se nekatera eterična olja, ki so v konvencionalnem kmetijstvu poceni, kot so lavandin, limona ali meta, še vedno uporabljajo kot parfumi za vsakodnevne potrošniške izdelke, kot so detergenti za pranje perila ali nekatera mila.

Vprašanje, ki nas tukaj zanima: ali lahko izdelujemo njegov vonj z eteričnimi olji ? Da, z eteričnimi olji lahko združite različne note svojega parfuma in jih nato zmešate z alkoholom ali rastlinskim oljem. Na primer, lahko uporabite naslednja eterična olja:

 • Zgornje note: čajevec, bazilika, limona itd.
 • Srčne note: rimska kamilica, palmarosa, cimet itd.
 • Kot osnovna nota: atlaška cedra, cistus, pačuli itd.

Vendar moramo svoje pripombe kvalificirati. Veliko eteričnih olj imajo lahko neprijeten vonj. Izdelava parfumov doma z eteričnimi olji, čeprav je možna in zelo zabavna, ni zelo običajna praksa. Pogosto so potrebni številni poskusi, preden se najde popolna mešanica, predvsem pa čas.

Eterična olja in živali

Eterična olja seveda ne vplivajo izključno na človeške organizme. Vprašanje o eteričnih oljih za živali je torej legitimno in se lahko postavi na dve osi:

 • Ali lahko skrb za živali z eteričnimi olji? Da, eterična olja se pogosto uporabljajo v veterinarski terapiji, za zdravljenje domačih živali, konj, pa tudi mačk in psov. Pomembno je vedeti, da živali ne reagirajo na eterična olja tako kot mi, zato je treba uporabiti posebne previdnostne ukrepe. Bodite še posebej previdno s hišnimi ljubljenčki, še posebej mačke. Če ste v dvomih, se posvetujte s svojim veterinarjem.
 • Ali lahko zdraviti škodljivce z eteričnimi olji? Da, eterična olja so zelo učinkovita za odganja škodljivce ali neželene žuželke, včasih preprosto zaradi njihovega močnega vonja (glodalci so nanj zelo občutljivi) ali pa zaradi lastnosti nekaterih aromatskih molekul, ki odganjajo mrčes in odganjajo komarje, ose in muhe.

Eterična olja doma

Nazadnje, in ta vodnik bomo zaključili s tem vidikom eteričnih olj, lahko te veličastne naravne izvlečke povabimo v svoje domove na dva zelo različna načina:

 • V našem recepti iz kuhinja. Če imajo eterična olja vonj, imajo tudi okus. Njihov okus je celo zelo močan in prvič jih pogosto pretiravamo. Zelo pogosto je že ena kapljica dovolj za aromatiziranje celotne jedi. Seveda se pogosto uporabljajo eterična olja, pridobljena iz začimb in citrusov, vendar lahko s cvetličnimi eteričnimi olji ustvarite tudi novosti: izvirnost zagotovljena!
 • V izdelavo naših izdelki za gospodinjstvo. Za dezinfekcijo in čiščenje zdaj veste, kako pomembne so te močne aromatične spojine: zato imajo pogosto posebno mesto v »domačih« detergentih za pranje perila, detergentih in čistilih, bodisi zaradi povečanja njihove učinkovitosti bodisi zaradi zagotavljanja prijetnega vonja.

Padec za podjetje

Privoščite si olja...
Teofan iz Harije
Od 30,00 €
voziček s sliko
POPROVA META
ORGANSKO eterično olje
Od 2,50 €
voziček s sliko
ČAJEVEC
ORGANSKO eterično olje
Od 2,50 €
voziček s sliko
ITALIJANSKI HELICHRYSIS
ORGANSKO eterično olje
Od 20,25 €
voziček s sliko
LIMONA
ORGANSKO eterično olje
Od 2,25 €
voziček s sliko
LIMONSKI EVKALIPTUS
ORGANSKO eterično olje
Od 2,00 €
voziček s sliko
PLASTOVNA TOPLOTA
ORGANSKO eterično olje
Od 5,50 €
voziček s sliko
-10% na vaše naročilo, velja do nedelje (2. junija): PROM-2705

Vam je bil ta članek v pomoč?

  

Povprečna ocena: 4.7 ( 2401 glasov)

Bibliografija

Delo: Festy, D. (2018). Moja biblija eteričnih olj: Popoln vodnik po aromaterapiji. Izdaje Leduc.

Delo: Baudoux, d. (2017). aromaterapija. dunod.

Delo: Staub, H. in Bayer, L. (2013). Poglobljena razprava o fitoaromaterapiji. Izdaje Jacques Grancher.

Delo: Falcon, M. (2017). Razprava o znanstveni in medicinski aromaterapiji: eterična olja, podlage in pripomočki za predpisovanje (3. izdaja). Kri Zemlje.

Delo: de la Charie, T. (2019). Razvajajte se z eteričnimi olji. Zakaj in kako deluje? Editions du Rocher.

Delo: Millet, F. (2015). Odličen vodnik po eteričnih oljih. Marabout.

Delo: Couic Marinier, F. in Touboul, A. (2017). Vodnik po eteričnih oljih Living Earth. Izdaje Terre Vivante.

Delo: Franchomme, P. (2015). Znanost o zdravilnih eteričnih oljih. Urednik Guy Trédaniel.

Delo: Zahalka, J. (2017). Celoten slovar aromaterapije. Editions du Dauphin.

O teh nasvetih

Ta članek o aromaterapiji je napisal Théophane de la Charie, avtor knjige »Privoščite si eterična olja«, v spremstvu multidisciplinarne ekipe farmacevtov, biokemikov in agronomov. 

La Compagnie des Sens in njene ekipe ne spodbujajte samozdravljenja. Zagotovljene informacije in nasveti izvirajo iz referenčne bibliografske baze podatkov (knjige, znanstvene publikacije itd.). Navedeni so v informativne namene ali za predlaganje poti za razmislek: v nobenem primeru ne smejo nadomestiti diagnoze, posveta ali nadaljnjega zdravniškega nadzora, in ne more prevzeti odgovornosti Compagnie des Sens.