Eterično olje prave ali fine sivke, ki ga vsi, dojenčki, otroci in odrasli, zelo dobro prenašajo, je znano tudi kot oficinalna sivka. Slovi po svojih kožnih, protibolečinskih, pomirjevalnih in celo zdravilnih lastnostih, zato je primeren tudi za globlje težave, kot so nespečnost ali mišični krči. Izjemna vsestranskost, zaradi katere je to eterično olje s sladkim vonjem Provanse nujno v vašem kompletu za aromaterapijo! Latinsko ime: Lavandula officinalis Chaix ali Lavandula angustifolia Mill. Destilirani del: cvetoči vršički

Ta članek je bil posodobljen dne 11/10/2023

Padec za podjetje

DOBRA SIVKA
ORGANSKO eterično olje
Od 4,75 €
voziček s sliko
PRAVA SIVKA
ORGANSKO eterično olje
Od 4,50 €
voziček s sliko
ČAJEVEC
ORGANSKO eterično olje
Od 2,75 €
voziček s sliko
100 eteričnih olj
Kako jih uporabljati ...
Od 4,00 €
voziček s sliko
ŽLAHTA LOVOR
ORGANSKO eterično olje
Od 4,50 €
voziček s sliko
Javanska limonska trava
ORGANSKO eterično olje
Od 2,25 €
voziček s sliko
-10% na vaše naročilo, velja do nedelje (23. junija): PROM-1706

Previdnostni ukrepi za uporabo

Eterično olje prave ali fine sivke ne predstavlja posebnih tveganj, možni so vsi načini uporabe. Odsvetuje se le dojenčkom, mlajšim od 3 mesecev, in nosečnicam, mlajšim od 3 mesecev. Vendar pa vsebuje veliko količino linaloola, ki je alergena spojina. Zato morajo biti ljudje z alergijami previdni. Kontraindicirano je v primerih hude hipotenzije. Nazadnje, ljudje z astmo morajo pred uporabo poiskati zdravniško pomoč.

Pooblaščeni uporabniki

Odrasli in najstniki Odrasli in najstniki
Otroci, mlajši od 6 let Otroci, mlajši od 6 let
Nosečnice, mlajše od 3 mesecev Nosečnice, mlajše od 3 mesecev
Dojenčki, mlajši od 3 mesecev Dojenčki, mlajši od 3 mesecev

Možni načini uporabe

Vdihavanje Vdihavanje
Dermalno Dermalno
Oralna pot Oralna pot
V oddaji V oddaji

Tveganja uporabe

Alergeno Alergeno
Ne draži kože Ne draži kože
Ni fotosenzibilizirajoče Ni fotosenzibilizirajoče
Ni hepatotoksično Ni hepatotoksično

Drugi previdnostni ukrepi

Zdravniški nasvet

Ljudje z astmo naj pred uporabo poiščejo zdravniško pomoč.

Nanos na kožo
 • Uporabite kot nanos na kožo pri dojenčkih, starejših od 3 mesecev, in pri občutljivih ljudeh, morate ga razredčiti.
 • Če se dolgoročno uporablja v čisti obliki, pravo ali uradno eterično olje sivke izsuši in spodbuja pojav preobčutljivosti, torej tveganje za alergije. Najbolje je, da ga čim prej razredčite v rastlinskem olju.
Kontraindikacije
 • Čeprav je eno najnežnejših eteričnih olj, se izogibajte prevelikim količinam, saj lahko povzroči obratni učinek: postane vznemirljivo (živčnost, nespečnost).
 • Pazite, da ločite eterično olje prave sivke od drugih sivk (Aspic, Stoechas, Lavandin Super). Njihova biokemična sestava in omejitve uporabe nimajo nobene zveze s tem!
 • To eterično olje ni priporočljivo v primerih hude hipotenzije.
Alergene komponente

Eterično olje prave sivke vsebuje več alergenih biokemičnih sestavin v velikih količinah.

 • linalol (20 do 48%);
 • geraniol (≤1,5 %);
 • limonen (≤1 %);
 • kumarin (≤0,2%).

Opomba: Zaželeno je, da eterično olje pred uporabo preizkusite (dve kapljici v pregib komolca vsaj 24 ur, da preverite, ali ni reakcije). Zagotovite tudi, da se upoštevajo pogoji shranjevanja, da se izognete tveganju oksidacije, ki bi lahko povzročila nastanek sekundarnih senzibilizirajočih spojin.

Lastnosti eteričnega olja prave sivke

Eterično olje prave ali fine sivke je visoko koncentrirano zlasti v linalolu in linalil acetatu. Te različne molekule mu dajejo naslednje glavne lastnosti:

 • spazmolitik, mišični relaksant ++++ (linalool, linalilacetat):

  Eterično olje prave sivke pomaga zmanjšati mišične, prebavne ali dihalne krče: omejuje nehotene kontrakcije gladkih mišic z delovanjem linalola, ki bi zaviral sproščanje acetilholina. Linalilacetat lahko deluje antispazmodično v žilnih gladkih mišicah z aktivacijo dušikovega oksida.

 • pomirjujoče, anksiolitično, sedativno ++++ (linalool, linalilacetat):

  Znano je, da eterično olje prave sivke pospešuje zaspanost in miren spanec. Pomaga tudi pri obvladovanju stresa in spodbuja trajno pozornost in koncentracijo. Študije so zlasti omogočile identifikacijo mehanizmov delovanja prave sivke na več ravneh, kot je povečanje določenih nevrotransmiterjev, ki sodelujejo pri razpoloženju in spanju (GABA, serotonin, norepinefrin in acetilholin) in zmanjšanje stopnje kortizola, stresa. hormon.

 • analgetik, lokalni anestetik +++ (linalol):

  Študije izoliranega linaloola in eteričnega olja sivke so potrdile njegovo sposobnost zmanjšanja bolečine z delovanjem zlasti na opioidne, muskarinske in dopaminergične receptorje.

 • vazodilatator, hipotenziv +++ (linalool, terpinen-4-ol, monoterpenski estri):

  Eterično olje prave sivke pomaga zmanjšati srčni utrip in krvni tlak. Antispazmodično inducira vazodilatacijo s sprostitvijo gladkih mišic žil. Ne da bi nadomestili obstoječe zdravljenje, so te lastnosti koristne v primerih stresa.

 • zdravilna +++ (linalol, seskviterpenski karbidi):

  Eterično olje prave sivke pomaga spodbujati regeneracijo kožnih celic. Omogoča celjenje ran s pospeševanjem tvorbe granulacijskih tkiv, obnovo kolagena in krčenje ran s spodbujanjem rastnega faktorja TGF-β.

 • antibakterijsko, protiglivično ++ (linalool, terpinen-4-ol, 1,8-cineol (evkaliptol)):

  Protiinfekcijske lastnosti eteričnega olja sivke so posledica sinergističnega delovanja njegovih sestavin. Še posebej učinkovito je v kombinaciji z drugimi eteričnimi olji, kot je čajevec, proti Staphylococcus aureus, bakteriji, ki je odgovorna za akne in nekatere dermatofitne ali kandidne mikoze.

 • proti ušem ++ :

  pedikulicidno delovanje sivke zagotavlja predvsem linalool, ki je usoden za gnide in odrasle uši. Prava sivka je tudi odličen repelent, uporaben za preventivo. 

Toda tudi te sekundarne lastnosti:

 • protivnetno
 • insekticid
 • imunomodulatorno
 • repelent
 • zaščitnik srca in ožilja

V primeru Srbeča koža, bolečina v koži

Učinkovitost: ++++

Preprosta uporaba

Za odrasle in mladostnike. Skozi kožo, nanesite 1 do 2 čisti kapljici eteričnega olja prave sivke na lokalizirano področje. Za občutljivo kožo ali velike površine nanosa eterično olje razredčite na 20 % v rastlinskem olju (2 kapljici eteričnega olja na 8 kapljic rastlinskega olja ali 60 kapljic na 8 ml HV).

Od 3. leta dalje. Skozi kožo, eterično olje razredčite na 10 % v rastlinskem olju (1 kapljica eteričnega olja na 9 kapljic rastlinskega olja ali 30 kapljic EO v 9 mL HV).

Od 3 mesecev. Skozi kožo, eterično olje razredčite na 5 % v rastlinskem olju (15 kapljic EO v 9,5 mL HV).

V primeru Glavobol (otroci)

Učinkovitost: ++++

Preprosta uporaba

Od 3. leta dalje. Skozi kožo, nanesite 1 do 2 čisti kapljici eteričnega olja prave sivke na lokalizirano področje (pazite, da ne pride v oči!). Za občutljivo kožo ali večkratne nanose razredčite eterično olje na 10 % v rastlinskem olju (1 kapljica eteričnega olja na 9 kapljic rastlinskega olja ali 30 kapljic EO v 9 ml HV).

Uporabite v sinergiji

Od 3. leta dalje. 2 kapljici mešanice nanesite lokalno na mesto bolečine, pri čemer pazite, da ne pridete v bližino oči. Po potrebi obnovite aplikacijo.

 • 20 kapljic eteričnega olja rimske kamilice
 • 20 kapljic eteričnega olja prave sivke
 • 5 kapljic popolnega eteričnega olja Ylang Ylang
 • 125 kapljic arganovega rastlinskega olja

Več podrobnosti ali drugi uporabniki: eterična olja proti migreni.

V primeru' Hiperaktivnost (otroci)

Učinkovitost: ++++

Preprosta uporaba

Od 3. leta dalje. Vdihavanje, vdihnite eterično olje neposredno nad stekleničko, počasi in globoko ter ponovite tolikokrat, kot je potrebno

Od 3 mesecev:

 • V oddaji, nakapajte toliko kapljic, kot je navedeno v navodilih za difuzor, nato pa difundirajte v intervalih od 5 do 10 minut (v odsotnosti otrok). 
 • Skozi kožo, eterično olje razredčite na 5 % v rastlinskem olju (15 kapljic EO v 9,5 mL HV). Nanesite 2-3 kapljice mešanice z masažo prsi, hrbta ali stopalnega loka.

Uporabite v sinergiji

Od 3 mesecev. V prazno steklenico dodajte: 

 • 10 kapljic eteričnega olja oluščenega majarona
 • 10 kapljic finega eteričnega olja sivke
 • 10 kapljic eteričnega olja Petit Grain Bigarade
 • 30 ml olja mareličnih koščic
 • 4 ml boraginega olja

S to mešanico si vzemite čas za masažo različnih delov telesa: hrbet, trapezius, noge, stopala (prednostni predel za dojenčke). Izvedite masažo od spodaj navzgor. Dajte prednost tej masaži ob koncu dneva.

Več podrobnosti ali drugi uporabniki: eterična olja v primeru stresa.

Kot' Proti uši (dojenčki), Proti uši (majhni otroci)

Učinkovitost: ++++

Preprosta uporaba

Od 3. leta dalje. Kot maska ​​za lase, zmešajte 30 kapljic eteričnega olja prave sivke z 20 ml kokosovega ali neemovega olja. Nekaj ​​kapljic mešanice nanesite na lasišče in pustite 15 do 30 minut, lase pa pokrijte s kopalno kapo. Nato sperite z blagim šamponom, potem ko ste odstranili uši z glavnikom proti ušem.

Od 3 mesecev. V šamponu, dodajte 1 kapljico eteričnega olja prave sivke majhni količini šampona ob vsakem umivanju.

Uporabite v sinergiji

Rezervirano za starost 3+. Uporabite glavnik proti ušem, da dobro razporedite tretma, odstranite največje primerke in lase dobro namočite s tem regeneracijskim tretmajem. Zmasirajte lasišče, nato pustite delovati vsaj 1 uro (lahko tudi čez noč), tako da lase pokrijete z brisačo, nato sperite z blagim šamponom.

 • 20 kapljic eteričnega olja čajevca
 • 20 kapljic eteričnega olja prave sivke
 • 25 ml arganovega, kokosovega ali ricinusovega rastlinskega olja

Vir: Couic-Marinier, F. in Touboul, A. (2017). Vodnik po eteričnih oljih Living Earth. Živa zemlja.

 

V primeru Rana

Učinkovitost: +++

Preprosta uporaba

Od 3. leta dalje. Skozi kožo, po čiščenju rane z milom in vodo nanesite 1 čisto kapljico prave sivke na rano, 3-krat na dan, dokler rana ne izgine.

Prava sivka ali čajevec?

Eterično olje prave sivke bo zelo učinkovito pri ranah zaradi svojih protiinfekcijskih, pomirjevalnih, a tudi zdravilnih lastnosti. Vendar, če imate nekaj pri roki,Eterično olje čajevca bo še bolje! Kožno: 1 čista kapljica na rano 3-krat na dan. Za dojenčke, stare od 3 mesecev do 3 let, eterično olje razredčite v rastlinskem olju.

Uporabite v sinergiji

Primerno za otroke starejše od 3 let. Po čiščenju rane z milom in vodo nanesite 1 kapljico mešanice lokalno 3-krat na dan do zaceljenja. 

 • 40 kapljic eteričnega olja čajevca
 • 40 kapljic eteričnega olja prave sivke
 • 20 kapljic eteričnega olja Cistus

Več podrobnosti ali drugi uporabniki: naravno razkužilo z eteričnimi olji.

V primeru Mišični krči

Učinkovitost: +++

Preprosta uporaba

Od 3. leta dalje. Skozi kožo, nežno vmasirajte z 1 kapljico eteričnega olja prave sivke v 4 kapljicah rastlinskega olja na prizadeto mesto 4-krat na dan do izboljšanja.

Ne oklevajte in povečajte količino rastlinskega olja glede na površino nanosa.

Prava sivka ali dišeča ozimnica?

V primeru mišičnih krčev je prava sivka lahko zanimiva za mlade zaradi svojih pomirjujočih in sproščujočih lastnosti. Vendar pa je od 6. leta dalje Dišeča ozimnica ki bo očitno naklonjena. Kot referenca za bolečine v mišicah je ne moremo spregledati. Uporablja se na koži, nežno zmasirajte prizadeti predel z 1 kapljico, razredčeno v 9 kapljicah rastlinskega olja.

V primeru Sončne opekline

Učinkovitost: +++

Preprosta uporaba

Od 3. leta dalje. Skozi kožo, pri sončnih opeklinah eterično olje razredčite na 10 % v rastlinskem olju (1 kapljica eteričnega olja na 9 kapljic rastlinskega olja ali 30 kapljic EO v 9 mL HV).

Od 3 mesecev. Dermalno, nanesite eterično olje prave sivke na predel sončnih opeklin tako, da ga razredčite do 5 % v rastlinskem olju (15 kapljic eteričnega olja v 9,5 ml HV).    

Uporabite v sinergiji

Primerno za dojenčke in otroke starejše od 3 let. Pri sončnih opeklinah kožo nežno zmasirajte z 2 do 8 kapljicami mešanice, odvisno od stopnje opekline. Postopek ponavljajte 3-krat na dan, dokler opekline ne popustijo in izginejo.

 • 6 kapljic eteričnega olja Rosat Geranium
 • 6 kapljic eteričnega olja fine sivke
 • 180 kapljic (9 ml) oljnega macerata ognjiča

Več podrobnosti ali drugi uporabniki: eterična olja za lajšanje sončnih opeklin.

Prava sivka ali aspik sivka?

Eterično olje prave ali fine sivke je zelo prilagodljivo za uporabo, primerno je predvsem za majhne otroke. Od 6. leta naprej je zanimiva zamenjava slednjega z a eterično olje sivke Aspik, močnejši. Kožno 1 do 5 kapljic čistega eteričnega olja na opeklino (odvisno od obsega), vsake 1/4 ure po nastanku opekline, nato 3-krat na dan, dokler ne izgine. V primeru sončnih opeklin eterično olje razredčite na 10% v rastlinskem olju, da lahko prekrijete večjo površino.

V primeru Težave s spanjem, nespečnost

Učinkovitost: +++

Preprosta uporaba

Od 3. leta dalje. Uporabite ga lahko difuzno ali kožno, kot je prikazano spodaj. Možna je tudi inhalacija; vdihnite eterično olje neposredno nad stekleničko, počasi in globoko, in po potrebi obnovite. Poleg tega lahko 1 kapljico prave sivke kanete na blazino ali na robček na nočni omarici.

Od 3 mesecev:

 • V oddaji, nakapajte toliko kapljic, kot je navedeno v navodilih za difuzor, nato difundirajte v intervalih od 5 do 10 minut (brez prisotnosti otrok). 
 • Dermalnoeterično olje razredčite na 5 % v rastlinskem olju (15 kapljic EO v 9,5 ml HV). Nanesite 2-3 kapljice mešanice z masažo zapestij, solarnega pleksusa, hrbta ali stopalnega loka.

Prava sivka ali rimska kamilica?

Prava sivka je lahko učinkovita proti nespečnosti, vendareterično olje rimske kamilice je še bolj učinkovito. Uporablja se lahko od 3. meseca dalje v difuziji, na primer 10 minut pred spanjem ali dermalno, 1 kapljico, razredčeno v 9 kapljicah rastlinskega olja, z masažo solarnega pleksusa in/ali podplatov.

Uporabite v sinergiji

Za odrasle in mladostnike. Mešanico uporabite z difuzijo ali inhalacijo. Uporabite ga lahko tudi na kožo, 1 kapljico na notranjo stran zapestja za dihanje ali dodajte 4 ml rastlinskega olja za občutljivo kožo, nanesite na zapestja, solarni pleksus ali podplate.

 • 60 kapljic eteričnega olja rimske kamilice
 • 30 kapljic eteričnega olja bergamotke
 • 30 kapljic eteričnega olja prave sivke

Več podrobnosti ali drugi uporabniki: eterična olja za nespečnost.

Proti Stres

Učinkovitost: +++

Preprosta uporaba

Od 3. leta starosti:

 • V oddaji, nakapajte toliko kapljic, kot je navedeno v navodilih za difuzor, nato difundirajte v intervalih od 5 do 10 minut (brez prisotnosti otrok).  
 • Pri vdihavanju, vdihnite neposredno nad stekleničko 2- do 3-krat na dan ali kanite nekaj kapljic na stenj inhalatorja ali robček 2- do 3-krat na dan.
 • Dermalno, razredčite 1 kapljico eteričnega olja prave sivke v 20 kapljicah rastlinskega olja. Masirajte različne dele telesa: solarni pleksus, hrbet, trapez, noge, stopala (prednostni predel za otroke), roke. Odrasli lahko kanejo 1 čisto ali razredčeno kapljico prave sivke na zapestja in globoko vdihnejo do 3-krat na dan.
 • V kopeli, zmešajte 5 do 10 kapljic eteričnega olja prave sivke v 1 čajno žličko baze za kopel. Mešanico vlijemo v vodo za kopanje (največ 37°C). Ostanite v kopeli približno dvajset minut. Ne izpirajte, preden se posušite.

Prava sivka ali Petit Grain Bigarade?

Prava ali fina sivka in njen prefinjen vonj po Provansi je odlična za zmanjševanje stresa, a na tem področju lahko računamo na referenčno eterično olje, Petit grain bigarade ki se uporablja kot prava sivka.

Uporabite v sinergiji

Od 3 mesecev. Naslednjo mešanico uporabite kot masažno olje za nanos na hrbet, noge, stopala in zaključite z rokami.

 • 10 kapljic eteričnega olja oluščenega majarona
 • 10 kapljic finega eteričnega olja sivke
 • 10 kapljic eteričnega olja Petit Grain Bigarade
 • 3 žlice (30 ml) rastlinskega olja mareličnih koščic
 • 2 čajni žlički (tj. 4 ml) boraginega rastlinskega olja

Več podrobnosti ali drugi uporabniki: eterična olja v primeru stresa.

Proti Psoriaza

Učinkovitost: +++

Preprosta uporaba

Od 3. leta dalje. Skozi kožo, eterično olje razredčite na 5 do 10 % v rastlinskem olju (1 kapljica eteričnega olja na 9 do 20 kapljic rastlinskega olja ali 15 do 30 kapljic EO v 9 mL HV). Po 3 tednih uporabe naredite tedenski premor.

Prava sivka ali geranija Rosat?

Prava sivka je lahko učinkovita pri luskavici zaradi svojih kožnih, pomirjujočih in zdravilnih lastnosti. Vendar, če imate eterično olje Geranium Rosat bo še bolje. Uporablja se kot prava sivka v enakih odmerkih.

Uporabite v sinergiji

Rezervirano za starost 3+. Pri nanosu na kožo 4 do 8 kapljic sinergije eteričnih olj nežno kanite na luskavico. Nanos ponovite 2- do 3-krat na dan do izboljšanja.

 • 5 kapljic eteričnega olja Rosat Geranium
 • 5 kapljic finega eteričnega olja sivke
 • 10 kapljic eteričnega olja čajevca
 • 10 kapljic eteričnega olja kamilice
 • 140 kapljic (7 ml) oljnega macerata ognjiča

Več podrobnosti ali drugi uporabniki: eterična olja za boj proti luskavici.

V primeru Brazgotina

Učinkovitost: +++

Preprosta uporaba

Od 6. leta dalje. Skozi kožo, nanesite 1 do 2 kapljici prave sivke lokalno na prizadeto mesto, dvakrat na dan, do ozdravitve.

Od 3 mesecev. Skozi kožo, eterično olje razredčite na 5 do 10 % v rastlinskem olju (1 kapljica eteričnega olja na 9 do 20 kapljic rastlinskega olja). Nanesite 2 do 3 kapljice mešanice in masirajte brazgotino do izboljšanja.

Prava sivka ali italijanski slečnik?

Prava ali fina sivka je še posebej primerna za mlade, od 3. meseca starosti naprej in za nosečnice nad 3. mesecem. Za druge in od 6. leta naprej je uporabaItalijanski slečnik je očitno najboljša rešitev v aromaterapiji. Kožno, 2 čisti kapljici (ali razredčeni v rastlinskem olju) italijanskega smajnika na prizadeto mesto, dvakrat na dan, do ozdravitve.

Uporabite v sinergiji

Rezervirano za starost 6+. Za nanos na kožo nanesite 2 do 4 kapljice mešanice 3-krat na dan na brazgotinsko mesto. Nanos lahko ponavljate 10 dni, če je brazgotina nova, več mesecev, če je stara. V primeru brazgotine na obrazu ali na večji površini ga ne oklevajte in ga razredčite v rastlinskem olju.

 • 20 kapljic eteričnega olja italijanskega smajnika
 • 40 kapljic finega eteričnega olja sivke
 • 20 kapljic eteričnega olja pačulija
 • 20 kapljic eteričnega olja rožmarina in kafre

Več podrobnosti ali drugi uporabniki: eterična olja za brazgotine.

V primeru' Preležanina, kožni ulkus

Učinkovitost: +++

Preprosta uporaba

Od 3 mesecev, preprečevanje. Dermalno, nanesite 1 kapljico eteričnega olja prave sivke v 9 kapljic rastlinskega olja z nežno masažo na predele trenja, kjer obstaja nevarnost preležanin.

Uporabite v sinergiji

Rezervirano za starost 6+. Za preprečevanje preležanin redno masirajte ogrožene predele (pete, zadnjica, komolci itd.) z naslednjo mešanico.

 • 6 kapljic eteričnega olja Rosat Geranium
 • 8 kapljic eteričnega olja prave ali fine sivke
 • 4 kapljice eteričnega olja Niaouli
 • 2 kapljici eteričnega olja rožmarina verbenona
 • 50 ml rastlinskega olja sladkega mandlja
 • 20 ml oljnega macerata šentjanževke

Vir: Couic-Marinier, F. in Touboul, A. (2017). Vodnik po eteričnih oljih Living Earth. Živa zemlja.

Prava sivka ali mira?

Eterično olje prave sivke je lahko učinkovito pri preprečevanju preležanin ali kožnih razjedeterično olje mire ostaja referenčno eterično olje za uporabo v primeru preležanin, po zdravniškem nasvetu glede na stopnjo razvoja rane. Njegove zdravilne lastnosti za kožo ter analgetične in protivnetne lastnosti bodo dragocena pomoč. Kožno nanesite 1 kapljico v 9 kapljic rastlinskega olja z masiranjem na prizadeto mesto.

V primeru' Akne

Učinkovitost: +++

Preprosta uporaba

Primerno tudi za mlajše mladostnike.  Skozi kožo, 1 čista kapljica prave sivke na vsak mozolj zjutraj in zvečer po umivanju obraza, dokler akne ne izginejo. V primeru obsežnih aken razredčite rastlinsko olje Nigella glede na področje uporabe. 5 % za obraz (1 kapljica eteričnega olja v 20 kapljicah HV) ali 10 % za hrbet in ramena (1 kapljica eteričnega olja v 9 kapljic HV). Po 3 tednih uporabe naredite tedenski odmor.

Prava sivka ali čajevec?

Eterično olje prave ali fine sivke bo zaradi svojih zdravilnih, antibakterijskih in protivnetnih lastnosti zelo učinkovito proti aknam, če pa ga imate pri roki, Čajevec bo še bolje! Skozi kožo se uporablja kot prava sivka v enakih odmerkih.

Uporabite v sinergiji

Primerno tudi za mlajše mladostnike. Ko ga nanesemo na kožo, kanemo 3 do 4 kapljice na dan na vneta mesta. Sinergijo uporabljajte 10 do 15 dni in po potrebi obnovite.

 • 35 kapljic eteričnega olja limoninega evkaliptusa
 • 35 kapljic eteričnega olja čajevca
 • 50 kapljic eteričnega olja fine sivke
 • 120 kapljic jojobinega rastlinskega olja

Več podrobnosti ali drugi uporabniki: eterična olja proti aknam.

V primeru Ugriz žuželke, piki

Učinkovitost: +++

Preprosta uporaba

Od 3. leta dalje. Skozi kožo, nanesite 1 čisto kapljico eteričnega olja prave sivke na prizadeto mesto, po potrebi ponovite. Za občutljivo kožo ali velike površine nanosa razredčite eterično olje na 20 %, kot je prikazano spodaj.

Od 3 mesecev. Skozi kožo, eterično olje razredčite na 20 % v rastlinskem olju (1 kapljica eteričnega olja na 4 kapljice rastlinskega olja ali 60 kapljic EO na 8 ml HV). Nekaj ​​kapljic mešanice nanesite na mozolje.

Uporabite v sinergiji

Rezervirano za starost 3+. Na vsak pik komarja kanite 2 kapljici mešanice. Ponavljajte 3-krat na dan do ozdravitve.

 • 20 kapljic eteričnega olja prave sivke
 • 20 kapljic eteričnega olja limoninega evkaliptusa
 • 20 kapljic eteričnega olja Rosat Geranium
 • 60 kapljic (3 mL) oljnega macerata ognjiča

Več podrobnosti ali drugi uporabniki: eterična olja proti srbenju in pekočemu.

Prava sivka ali aspik sivka?

Eterično olje prave ali fine sivke je zelo prilagodljivo za uporabo in še posebej primerno za majhne otroke. Za starejše od 6 let je slednje mogoče nadomestiti z močnejšim eteričnim oljem sivke. S kožo nanesite 1 čisto kapljico Lavender Aspic na mozolj ali prizadeto mesto čim prej po pojavu vboda. Po potrebi obnoviti vsakih 1/4 ure.

V primeru Palpitacije, tahikardija, hipertenzija

Učinkovitost: +++

Preprosta uporaba

Od 6. leta naprej po zdravniškem nasvetu. V vonju, kanite 1 kapljico eteričnega olja prave sivke na notranjo stran zapestij, nato globoko vdihnite, takoj ko se pojavi potreba v situacijah, ki jih povzroča stres. Nekaj ​​kapljic lahko kanete tudi na robček, uporabite paličico za inhalator ali dihate neposredno nad stekleničko.

Ne nadomešča zdravljenja hipertenzije ali motenj srčnega ritma.

Prava sivka ali popolni Ylang Ylang?

Prava ali fina sivka je učinkovita zaradi svojih pomirjujočih in blažilnih lastnosti, vendar bo eterično olje Ylang Ylang še bolj specifično za to težavo v primeru motenj, povezanih s stresom. S kožo nanesite 1 kapljico eteričnega olja Ylang Ylang na notranjo stran zapestij, nato po potrebi globoko vdihnite (za dolgotrajno uporabo je potreben zdravniški nasvet). Ne nadomešča zdravljenja hipertenzije ali motenj srčnega ritma.

Uporabite v sinergiji

Od 6. leta naprej po zdravniškem nasvetu. Z dovoljenjem zdravnika vmasirajte 5 kapljic mešanice na solarni pleksus in/ali notranjo stran zapestij. Ponovno nanesite do dvakrat na dan. Po 3 tednih uporabe naredite premor.

 • 10 kapljic eteričnega olja Ylang-Ylang
 • 10 kapljic eteričnega olja limoninega evkaliptusa
 • 30 kapljic eteričnega olja prave sivke
 • 30 kapljic eteričnega olja oluščenega majarona
 • 20 kapljic arganovega olja

Več podrobnosti ali drugi uporabniki: eterična olja pri hipertenziji.

V primeru Zažgite

Učinkovitost: +++

Preprosta uporaba

Od 3. leta dalje. Dermalno, v primeru površinske in lokalne opekline, potem ko ste opeklino dobro ohladili pod hladno vodo in nato posušili kožo, nanesite 1 do 3 kapljice čistega eteričnega olja prave sivke vsake 1/4 ure po pojavu opekline. nato 3-krat na dan, dokler se ne pomiri. V primeru površinske opekline večje površine eterično olje razredčite na 10 % v rastlinskem olju (1 kapljica eteričnega olja na 9 kapljic rastlinskega olja ali 30 kapljic EO v 9 mL HV).  

Od 3 mesecev. Skozi kožo, pri površinskih opeklinah eterično olje prave sivke razredčite na 5 % v rastlinskem olju (15 kapljic eteričnega olja v 9,5 ml HV). Ko opeklino dobro ohladite pod hladno vodo in kožo posušite, nanesite 1 do 3 kapljice mešanice vsake 1/4 ure po pojavu opekline, nato pa 3-krat na dan, dokler se opeklina ne pomiri.

Uporabite v sinergiji

Primerno za otroke starejše od 3 mesecev. V primeru površinske opekline, potem ko ste opeklino dobro ohladili pod hladno vodo in nato osušili kožo, nanesite 2 do 6 kapljic mešanice lokalno, odvisno od obsega opekline, vsakih 15 minut naslednjo uro. Nato nanesite 2 do 6 kapljic 3-krat na dan do popolnega olajšanja.

 • 10 kapljic eteričnega olja čajevca
 • 10 kapljic eteričnega olja prave sivke
 • 5 kapljic eteričnega olja Cistus
 • 100 kapljic oljnega macerata ognjiča

Več podrobnosti ali drugi uporabniki: eterična olja za lajšanje opeklin.

Prava sivka ali aspik sivka?

Eterično olje prave ali fine sivke je zelo prilagodljivo za uporabo, primerno je predvsem za majhne otroke. Od 6. leta starosti zanimivo slednjega zamenjajte z eteričnim oljem Sivkin aspik, močnejši. Kožno 1 do 5 kapljic čistega eteričnega olja pri lokalni površinski opeklini, vsake 1/4 ure po nastanku opekline, nato 3-krat na dan, dokler ne izgine. V primeru večje površine eterično olje razredčite na 10% v rastlinskem olju, da lahko prekrijete večjo površino.

Druge znane aplikacije True Lavender

Eterično olje prave ali fine sivke se uporablja ob številnih priložnostih, zlasti v povezavi z njegovimi koristnimi lastnostmi za kožo, antibakterijskimi, protivnetnimi ali celo regeneracijskimi in pomirjevalnimi lastnostmi za kožo. Poleg tega je znan tudi po svojih pomirjujočih in sproščujočih lastnostih. Za večino naslednjih uporab bo učinkovito, vendar ne da bi bilo nujno najboljše eterično olje. Zato vam nakazujemo najboljša zamenjava za pravo ali fino sivko za naslednje različne težave. Bodite pozorni glede previdnostnih ukrepov pri uporabi in možnih uporabnikov vsakega od naslednjih eteričnih olj.

Kožna alergija

Prava ali dobra sivka je učinkovita, a… tam Letna tansy je antialergijska referenca. Običajno se uporablja na koži v odmerku 1 kapljice v 4 kapljicah rastlinskega olja, ki se nanese na prizadeta območja, dvakrat na dan 7 do 10 dni.

Astma

Prava ali fina sivka je učinkovita zaradi svojih pomirjujočih in pomirjujočih lastnosti, vendar… je bolje uporabitieterično olje Khella. Na kožo nanesite 1 kapljico v 9 kapljic rastlinskega olja za prsni koš vsakih 15 minut do izboljšanja. Po zdravniškem nasvetu, ki spremlja predpisano alopatsko zdravljenje.

Težave s koncentracijo

Prava ali fina sivka je lahko učinkovita zaradi svojih pomirjujočih in pomirjujočih lastnosti, vendar ... tam Polje kovnice bo očitno naklonjen, če ga imate pri roki. Pri inhalaciji vdihnite eterično olje neposredno nad stekleničko, počasi in globoko ter po potrebi ponovite.

Herpes, skodle

Prava ali fina sivka je učinkovita proti kožnim težavam na splošno, vendar ... bolje dati prednostniaouli eterično olje v tem primeru. Na kožo nanesite 2 čisti kapljici neposredno na herpes, vsaki 2 uri, dokler herpes ne izgine. V primeru velike površine eterično olje razredčite v rastlinskem olju (1 kapljica eteričnega olja v 4 kapljicah HV).

Prehlad

Prava ali fina sivka je lahko učinkovita zaradi svojih protiinfekcijskih lastnosti, vendar … Eucalyptus Radiata očitno prednost. To eterično olje, ki se uporablja od 6. leta dalje, je idealno za inhaliranje, neposredno nad stekleničko za odmašitev nosu ob prvih znakih.

Kako prepoznati dobro eterično olje prave sivke?

Botanične značilnosti
 • Latinsko ime: Lavandula officinalis Chaix ali Lavandula angustifolia Mill.
 • Botanična družina: Lamiaceae
 • Uporabljeni del: cvetoči vršički
 • Država izvora: Metropolitanska Francija, Bolgarija.
Fizične lastnosti
 • Gostota pri 20°C: 0,878 do 0,892
 • Lomni količnik pri 20°C: 1,455 do 1,466
 • Moč vrtenja pri 20°C: -12 do -7
 • Plamenišče: 71
Organoleptične lastnosti
 • Videz: bistra gibljiva tekočina
 • Barva: brezbarvna, bledo rumena
 • Vonj: aromatičen, značilen.
Biokemične značilnosti
 • linalil acetat: 25 do 46 %
 • linalol: 20 do 45 %
 • terpinen-4-ol: 1,2 do 6 %
 • oktanon-3: ≤ 2,5 %
 • 1,8-cineol (evkaliptol): ≤ 2,5 %
 • α-terpineol: ≤ 2 %
 • kafra (borneon): ≤ 1,2 %
 • lavandulilacetat: ≥ 1 %
 • limonen: ≤ 1 %

Žetev in razlike med sivkami

Nabirajte sivko ob zori

Dobro vzdrževan nasad sivke lahko cveti desetletja! Grmi sivke dosežejo svoj višek v četrtem letu. Najboljši čas za nabiranje sivke je čas cvetenja: sredi poletja, od konca junija do avgusta. Najbolje ga je obirati zgodaj zjutraj, ko je vreme lepo in suho. To vam omogoča, da izberete najbolj odprte in dišeče cvetove. Takoj po rosenju in preden je sonce previsoko, cvetovi ohranijo ves svoj vonj.

Najboljše orodje so škarje za obrezovanje, saj vam omogočajo, da stebla odrežete naravnost in tako optimizirate ponovno rast sivke. Ta sredozemska rastlina raste na polnem soncu na kamnitih tleh, prilagodi pa se tudi vsaki dobri vrtni zemlji. Obrezovati jo je treba vsako leto jeseni po cvetenju, da ohrani kompaktno obliko.

Po obiranju lahko svežo sivko nekaj dni hranimo v vlažnem papirju v hladilniku ali pa jo posušimo tako, da obdržimo približno trideset centimetrsko steblo in pustimo, da se posuši na prostem, na ravnem, v suhem in dobro zračnem prostoru. okolju.

Fina, prava ali aspik sivka... Kakšne so razlike?

Čeprav so vsi iz istega rodu Lavandula, se večina sivk razlikuje po vrsti, imenu, ki prihaja takoj za rodom. Ta klasifikacija postavlja temelje botanike in omogoča, kar nas najbolj zanima, pridobivanje med seboj različnih eteričnih olj. Če želite izvedeti več, odkrijte naš vodnik po različnih sivkah

Padec za podjetje

DOBRA SIVKA
ORGANSKO eterično olje
Od 4,75 €
voziček s sliko
PRAVA SIVKA
ORGANSKO eterično olje
Od 4,50 €
voziček s sliko
ČAJEVEC
ORGANSKO eterično olje
Od 2,75 €
voziček s sliko
100 eteričnih olj
Kako jih uporabljati ...
Od 4,00 €
voziček s sliko
ŽLAHTA LOVOR
ORGANSKO eterično olje
Od 4,50 €
voziček s sliko
Javanska limonska trava
ORGANSKO eterično olje
Od 2,25 €
voziček s sliko
-10% na vaše naročilo, velja do nedelje (23. junija): PROM-1706

O tem vam povemo v videu

Vam je bil ta članek v pomoč?

  

Povprečna ocena: 4.7 ( 1129 glasov)

Bibliografija

Objava: Williamson, E., Priestley, C., & Burgess, I. (2007). Raziskava in primerjava bioaktivnosti izbranih eteričnih olj na človeške uši in hišne pršice. Fitoterapia, 78 (7-8), 521–525. https://doi.org/10.1016/j.fitote.2007.06.001

Objava: Caputo, L., Reguilon, M., Mińarro, J., De Feo, V., & Rodriguez-Arias, M. (2018). Eterično olje Lavandula angustifolia in linalol zavirata družbeni odpor, ki ga povzroča socialni poraz. Molecules, 23(10), 2694. https://doi.org/10.3390/molecules23102694

Objava: Qadeer, S. & al. (2018). Vloga ibuprofena in olja sivke pri spreminjanju psiholoških motenj, ki jih povzroča stres: primerjalna študija. Pak J Pharm Sci., 31(4), 1603–1608.

Objava: Prusinowska, R. in Śmigielski, KB (2014). Sestava, biološke lastnosti in terapevtski učinki sivke (Lavandula angustifolia L). Ocena. Herba Polonica, 60(2), 56–66. https://doi.org/10.2478/hepo-2014-0010

Objava: Koulivand, PH, Khaleghi Ghadiri, M., & Gorji, A. (2013). Sivka in živčni sistem. Na dokazih podprta komplementarna in alternativna medicina, 2013, 1–10. https://doi.org/10.1155/2013/681304

Objava: Bok Young, K. in Sujin, S. (2013). Protimikrobni in izboljšavni učinki olj čajevca in sivke na lezije aken. Journal of Convergence Information Technology (JCIT), 2013, 339–345.

Objava: Nasiri, A., Mahmodi, MA, & Nobakht, Z. (2016). Učinek aromaterapevtske masaže z eteričnim oljem sivke na bolečino pri bolnikih z osteoartritisom kolena: randomizirano kontrolirano klinično preskušanje. Komplementarne terapije v klinični praksi, 25, 75–80. https://doi.org/10.1016/j.ctcp.2016.08.002

Delo: Festy, D. (2018). Moja biblija eteričnih olj: Popoln vodnik po aromaterapiji. Izdaje Leduc.

Delo: de la Charie, T. (2019). Razvajajte se z eteričnimi olji. Zakaj in kako deluje? Editions du Rocher.

Delo: Baudoux, D. (2008). Aromaterapija: zdravljenje z eteričnimi olji. Izdaje Amyris.

Delo: Couic Marinier, F. in Touboul, A. (2017). Vodnik po eteričnih oljih Living Earth. Izdaje Terre Vivante.

Povezani članki

O teh nasvetih

Ta članek o aromaterapiji je napisal Théophane de la Charie, avtor knjige »Privoščite si eterična olja«, v spremstvu multidisciplinarne ekipe farmacevtov, biokemikov in agronomov. 

La Compagnie des Sens in njene ekipe ne spodbujajte samozdravljenja. Zagotovljene informacije in nasveti izvirajo iz referenčne bibliografske baze podatkov (knjige, znanstvene publikacije itd.). Navedeni so v informativne namene ali za predlaganje poti za razmislek: v nobenem primeru ne smejo nadomestiti diagnoze, posveta ali nadaljnjega zdravniškega nadzora, in ne more prevzeti odgovornosti Compagnie des Sens.