Eterično olje poprove mete ima številne zanimive lastnosti proti vsakodnevnim težavam, pa tudi proti drugim resnejšim. Poleg tega, da je tonik, je odličen za prebavo. Priporočajo ga tudi proti slabosti, gastroenteritisu in težavni prebavi. Dan po zabavi bo tvoja prijateljica! In končno, govora o poprovi meti si ni mogoče predstavljati brez omembe migrene: ta jo učinkovito pomirja in daje prijeten občutek mraza na bolečih predelih. Latinsko ime: Mentha x piperita L. var piperita. Destilirani del: vršički

Ta članek je bil posodobljen dne 20/02/2023

Padec za podjetje

POPROVA META
ORGANSKO eterično olje
Od 3,00 €
voziček s sliko
LIMONSKI EVKALIPTUS
ORGANSKO eterično olje
Od 2,25 €
voziček s sliko
Javanska limonska trava
ORGANSKO eterično olje
Od 2,25 €
voziček s sliko
DIŠEČA TOPLOTA
ORGANSKO eterično olje
Od 4,00 €
voziček s sliko
DOBRA SIVKA
ORGANSKO eterično olje
Od 4,75 €
voziček s sliko
ČAJEVEC
ORGANSKO eterično olje
Od 2,75 €
voziček s sliko
-10% na vaše naročilo, velja do nedelje (23. junija): PROM-1706

Previdnostni ukrepi za uporabo

Previdnost! Moč tega eteričnega olja nas opominja, da ne ne smete uporabljati rahlo. Čeprav so možni vsi načini uporabe, je prepovedano za nosečnice in doječe matere, dojenčke in otroke, mlajše od 6 let. Predstavlja tudi številne druge kontraindikacije in previdnostne ukrepe za uporabo, ki jih je treba upoštevati, da ga lahko varno uporabljate.

Pooblaščeni uporabniki

Odrasli in najstniki Odrasli in najstniki
Otroci, mlajši od 6 let Otroci, mlajši od 6 let
Nosečnice in doječe ženske Nosečnice in doječe ženske
Dojenčki, mlajši od 3 let Dojenčki, mlajši od 3 let

Možni načini uporabe

Vdihavanje Vdihavanje
Dermalno Dermalno
Oralna pot Oralna pot
V oddaji V oddaji

Tveganja uporabe

Draži kožo Draži kožo
Nevrotoksično Nevrotoksično
Podobno estrogenu Podobno estrogenu

Drugi previdnostni ukrepi

Zdravniški nasvet

Za uporabo eteričnega olja poprove mete je potrebno dovoljenje zdravnika za osebe z astmo in epilepsijo, v primerih visokega krvnega tlaka ali drugih resnih srčno-žilnih težav, težav z jetri, holelitiaze, vnetja žolčnika, hormonsko odvisne bolezni ali raka, encima G6PD. pomanjkanje ali za dolgotrajno uporabo.

Nanos na kožo

Eterično olje poprove mete je dražilno za kožo, zato ga je najbolje razredčiti med 10 in 15 %, če ga nanesete na veliko površino (10-15 % eteričnega olja in 85-90 % rastlinskega olja). Za otroke od 7 do 15 let je priporočljivo razredčiti na 5 %.

Ne smete ga uporabljati na poškodovani ali razdraženi koži. Absolutno se je treba izogibati stiku z očmi. V primeru nesreče sperite z rastlinskim oljem, saj voda ni uporabna. 

Zaužitje

Ne sme preseči 3 kapljice eteričnega olja na dan. Ni priporočljivo v primerih gastroezofagealnega refluksa, peptičnega ulkusa, obstrukcije žolčevodov (holecistitis). Zaužit prevelik odmerek lahko povzroči težave z dihanjem, konvulzije ali epileptiformni sindrom in ima lahko učinek omamljanja. Po zaužitju velikih odmerkov in/ali v daljšem obdobju je lahko rahlo nefrotoksično in hepatotoksično.

V oddaji

Priporočljivo je, da eteričnega olja poprove mete ne razpršite čistega in ga razredčite med 10 in 15 % v drugih eteričnih oljih.

Kontraindikacije

Mentol bi lahko olajšal prodiranje protivnetnih sredstev in anestetikov ter zmotil učinkovitost nekaterih zdravil za srce. Če ste v dvomih, jih ne kombinirajte.

Uporaba tega eteričnega olja zahteva posebno pozornost tudi pri jemanju antacidov ali zdravil proti ulkusu, pri zdravljenju z nizko terapevtsko mejo, pri ljudeh, ki jemljejo več zdravil ali pri homeopatskem zdravljenju.

Alergene komponente

Eterično olje poprove mete vsebuje malo alergenih biokemičnih sestavin: limonen (≤ 5%).

Opomba: Zaželeno je, da eterično olje pred uporabo preizkusite (dve kapljici v pregib komolca vsaj 24 ur, da preverite, ali ni reakcije).

Lastnosti eteričnega olja poprove mete

Eterično olje poprove mete je visoko koncentrirano v mentolu, mentonu, 1,8-cineolu in izomentonu. Te različne molekule mu dajejo naslednje glavne lastnosti:

 • lokalni analgetik ++++ (mentol):

  eterično olje poprove mete je protibolečinsko sredstvo z učinkom prehlada. Mentol, ki ga vsebuje, posebej aktivira receptorje za mraz TRPM8, ki sodelujejo pri zaznavanju bolečine, s čimer povzroči takojšen "hladen učinek" in lokalno anestezijo, zato je učinkovit pri bolečinah v mišicah, kapi, nevralgiji in bolečini v glavi.

 • tonik, splošno poživilo +++ (mentol):

  splošno poživilo, eterično olje poprove mete tonizira celotno telo v primerih utrujenosti. Neurotonično izboljšuje budnost, koncentracijo, spomin in učenje, pa tudi športno zmogljivost. Čeprav mehanizmi niso jasno določeni, bi lahko bila vzrok povečana vaskularizacija v možganih in stimulacija centralnega živčnega sistema preko nikotinskih receptorjev, ki se odzivajo na acetilholin.

 • antispazmodično +++ (mentol):

  eterično olje poprove mete omejuje prebavne krče z delovanjem na Oddijevo sfinkter in na krčenje gladkih mišic prebavnega sistema (napenjanje, želodčne krče, pooperativno slabost). Njegovo antispazmodično delovanje je blagodejno tudi pri mišičnih krčih.

 • antibakterijsko ++ (mentol):

  eterično olje poprove mete je učinkovito protibakterijsko sredstvo proti številnim sevom: Staphylococcus aureus, Streptococcus, odgovoren za pljučne bolezni, E. coli, odgovoren za bolezni prebavil in sečil, E.coli. Mentol, ki ga vsebuje, ima posebnost, da zavira rast bakterij. Spremenilo bi plazemsko membrano, s čimer bi spremenilo njeno prepustnost in povzročilo uhajanje celičnega materiala.

 • protivirusno++ (mentol):

  protivirusno delovanje eteričnega olja poprove mete je predvsem posledica mentola. Njegovo delovanje so preučevali predvsem na virusu herpesa, katerega razmnoževanje zavira.

 • protiglivično ++ (mentol):

  poprova meta deluje na številne glive, vključno s tistimi, ki povzročajo okužbe pljuč, okužbe kože in kandidiazo, kot je npr. Trichophyton rubrum, Microsporum gips, Microsporum canis, Epidermophyton floccosum, Epidermophyton stockdale, Raznolikost kandide, temveč tudi tiste, ki jih lahko najdemo v hrani. Upoštevajte, da je fungicidno delovanje mentola odvisno od njegove funkcionalne strukture. Glede na te strukturne razlike bo interakcija s celicami in s tem vpliv na razvoj gliv različen. Eterično olje poprove mete vsebuje predvsem L-mentol, enega najučinkovitejših izomerov mentola.

 • antiparazitsko ++ (mentol):

  eterično olje poprove mete je črevesni antiparazitik, ki deluje predvsem proti šigelozi, akutnemu gastroenteritisu.

 • protivnetno ++ (mentol):

  eterično olje poprove mete, zlasti mentol, preprečuje nastajanje protivnetnih snovi, kot so prostaglandin PGE-2, interlevkin-IL-1-β in levkotrien LTB-4. To protivnetno delovanje je bilo dokazano in vitro in in vivo. 

 • holagog, holeretik ++ (menthone):

  olajša evakuacijo žolča proti črevesju (holagog) in izločanje žolča v jetrih (holeretik). Čeprav mehanizmi niso jasno ugotovljeni, lahko poprova meta stimulira aktivnost določenih receptorjev in encimov, ki sodelujejo pri sintezi žolčnih kislin in uravnavanju proizvodnje žolčnih kislin.

Toda tudi te sekundarne lastnosti:

 • antikataralni
 • mukolitik
 • dekongestiv

V primeru' Hipotenzija

Učinkovitost: ++++

Preprosta uporaba

Za odrasle in mladostnike po nasvetu in zdravniškem nadzoru. Ustno, 1 kapljico eteričnega olja poprove mete na nevtralni podstavek za pod jezik, 3-krat na dan, dokler se ne vrne v formo. Ne prekoračite 1 tedna uporabe.

Uporabite v sinergiji

Rezervirano za starost 6+, po nasvetu in zdravniškem nadzoru. 4 kapljice mešanice kanite v solarni pleksus in 4 kapljice v ledvice. Obnavljati 3-krat na dan, v obdobjih nizkega krvnega tlaka. Ne prekoračite 1 tedna uporabe.

 • 10 kapljic eteričnega olja poprove mete
 • 10 kapljic eteričnega olja nageljnovih žbic
 • 10 kapljic eteričnega olja navadnega bora
 • 120 kapljic (6 ml) rastlinskega olja Calophyll Inophyle

Več podrobnosti : eterična olja proti hipotenziji.

V primeru' Hepatopankreasna insuficienca

Učinkovitost: ++++

Preprosta uporaba

Za odrasle in mladostnike. Ustno, 2 kapljici poprove mete na sladkor vmešajte v poparek, po obroku, takoj ko je potrebno v enkratnem odmerku.

Uporabite v sinergiji

Rezervirano za starost 6+. Po zdravniškem nasvetu kanite 3 kapljice mešanice na 1/4 koščka sesanja trsnega sladkorja ali v čajno žličko olivnega olja zjutraj in zvečer pred obroki največ 3 tedne.

 • 2 kapljici eteričnega olja muškatnega oreščka
 • 2 kapljici eteričnega olja Litsee Citronnée
 • 2 kapljici eteričnega olja poprove mete
 • 1 kapljica eteričnega olja eksotične bazilike
 • 1 kapljica eteričnega olja vetivera

Vir: Baudoux, D. (2017). Aromaterapija - 100 eteričnih olj. Dunod.

Proti Slabost, bruhanje, potovalna slabost

Učinkovitost: ++++

Preprosta uporaba

Za odrasle in mladostnike:

 • Oralna pot : 1 kapljico eteričnega olja poprove mete na nevtralni podstavek, ki ga dajte pod jezik.
 • Vdihavanje : vdihnite neposredno iz plastenke, takoj ko je potrebno.
 • Dermalno : zmešajte 1 kapljico eteričnega olja poprove mete v 9 kapljic rastlinskega olja. To mešanico nanesite na trebuh s krožnimi gibi v smeri urinega kazalca. Običajno zadostuje 1 nanos.

Uporabite v sinergiji

Od 6. leta dalje. V steklenici zmešajte:

 • 30 kapljic eteričnega olja poprove mete
 • 90 kapljic eteričnega olja limone
 • 30 kapljic eteričnega olja ingverja

2 kapljici te mešanice kanite na dlani zapestja ali na robček. Dihajte takoj, ko se težave pojavijo do 5-krat na dan.

Vir: Couic-Marinier, F. & Frély, R. (2019). Eterična olja – popoln vodnik za vso družino. SONČNO.

Proti Slab zadah

Učinkovitost: ++++

Preprosta uporaba

Za odrasle in mladostnike. Ustno, 1 kapljica Peppermint EO na nevtralno tableto, da se stopi v ustih občasno.

Uporabite v sinergiji

Rezervirano za starost 6+. Na nevtralno tableto kanite 1 do 2 kapljici, pustite, da se tableta nekaj minut vpije in pustite, da se nežno stopi v ustih. Za občasno uporabo.

 • 20 kapljic eteričnega olja poprove mete
 • 20 kapljic eteričnega olja kardamoma
 • 20 kapljic eteričnega olja limone

Več podrobnosti : eterična olja proti slabemu zadahu.

V primeru Težaven dan po zabavi

Učinkovitost: ++++

Preprosta uporaba

Za odrasle in mladostnike:

 • Oralna pot: 1 kapljico eteričnega olja poprove mete na nevtralni podstavek, ki ga dajte pod jezik.
 • Dermalno: 2 kapljici poprove mete vmasirajte na sence in čelo, takoj ko je potrebno. Za občutljivo kožo razredčite 1 kapljico eteričnega olja v 9 kapljicah rastlinskega olja. (Pazi na oči!)

V primeru Glavobol, migrena

Učinkovitost: ++++

Preprosta uporaba

Za odrasle in mladostnike. Skozi kožo, 2 kapljici poprove mete v rastlinskem olju vmasirajte sence in čelo, takoj ko je potrebno. Za občutljivo kožo razredčite 2 kapljici eteričnega olja v 8 kapljicah rastlinskega olja. (Pazi na oči!)

Uporabite v sinergiji

Rezervirano za starost 6+. Po potrebi nanesite 4 kapljice mešanice na boleče mesto do 3-krat na dan 2 do 3 tedne. Če bolečina ne preneha, naredite tedenski odmor in se posvetujte z zdravnikom.

 • 20 kapljic eteričnega olja muškatnega oreščka
 • 20 kapljic eteričnega olja poprove mete
 • 10 kapljic eteričnega olja bazilike
 • 10 kapljic eteričnega olja prave sivke
 • 40 kapljic (2mL) oljnega macerata šentjanževke

Več podrobnosti in ostali uporabniki: eterična olja proti migrenam in glavobolom.

Proti Zobni kamen, zobne obloge

Učinkovitost: ++++

Preprosta uporaba

Za odrasle in mladostnike. Za občasno uporabo, 1 kapljica Peppermint EO neposredno na zobno pasto pred ščetkanjem.

Uporabite v sinergiji

Rezervirano za starost 6+. Kot ustno vodico, mdodajte 3 do 5 kapljic mešanice v kozarec vode. Po umivanju zob grgrajte nekaj sekund, da mešanica postane emulgirana v ustih, preden jo izpljunete.

 • 20 kapljic eteričnega olja Poprova meta
 • 10 kapljic eteričnega olja Čajevec
 • 30 kapljic eteričnega olja Limona
 • 8 ml rastlinskega olja Sezam

Več podrobnosti : Omejite obloge in zobni kamen z eteričnimi olji

V primeru' Artritis, osteoartritis, revmatizem

Učinkovitost: +++

Preprosta uporaba

Za odrasle in mladostnike. Skozi kožo, zmešajte 1 kapljico poprove mete v 9 kapljicah rastlinskega olja (na primer arnike), nanesite na boleče mesto.

Poprova meta ali limonski evkaliptus?

Za lajšanje revmatičnih bolečin bo zelo učinkovito eterično olje poprove mete, če pa ga imate pri roki, eterično olje poprove meteLimonski evkaliptus bo že bolje! Kožno: 1 kapljico v 4 kapljicah rastlinskega olja 3- do 4-krat dnevno na boleče mesto do izboljšanja.

Za Ugriz žuželke, srbeča koža

Učinkovitost: +++

Preprosta uporaba

Za odrasle in mladostnike. Skozi kožo, zmešajte 1 kapljico poprove mete EO v 9 kapljicah rastlinskega olja (na primer ognjičevega) in nanesite na boleče mesto.

Za otroke nad 6 let. Priporočljivo je, da eterično olje poprove mete razredčite na 5 % (tj. 1 kapljica eteričnega olja na 18 volumnov rastlinskega olja).

Poprova meta ali aspik sivka?

Pri srbečici ali piku žuželke je dobro eterično olje poprove mete, eterično olje iz Sivkin aspik je še boljši! Kožno: 1 čista kapljica na mozolj, čim prej po pojavu vboda. Po potrebi obnoviti vsakih 1/4 ure.

Uporabite v sinergiji

Rezervirano za starost 6+. Na ugrize vsake 3 minute do izboljšanja kanite 1 do 2 kapljici naslednje mešanice, nato pa 3-krat na dan do popolne ozdravitve.

 • 3 kapljice eteričnega olja sivke
 • 1 kapljica eteričnega olja poprove mete
 • 2 kapljici eteričnega olja limoninega evkaliptusa
 • 2 kapljici eteričnega olja Rosat Geranium
 • 2 kapljici eteričnega olja čajevca

Vir: Festy, D. (2018). Moja biblija eteričnih olj. Leduc.s

 

V primeru Nazofaringitis, prehlad, sinusitis

Učinkovitost: +++

Preprosta uporaba

Za odrasle in mladostnike: 

 • Vdihavanje : kanite 1 ali 2 kapljici čiste poprove mete na robček in dihajte.
 • Dermalno : zmasirajte čelo (pazite na oči!), za ušesi in podplate z 1 ali 2 kapljicama zjutraj, opoldne in zvečer. Za občutljivo kožo ne oklevajte z redčenjem v rastlinskem olju.

Uporabite v sinergiji

Pri odraslih ali mladostnikih. V 10 ml steklenico dodajte:

 • 5 kapljic eteričnega olja poprove mete
 • 5 kapljic eteričnega olja navadnega bora
 • 10 kapljic eteričnega olja Ravintsara ali Niaouli
 • 9 ml (približno 2 čajni žlički) rastlinskega olja

10 do 20 kapljic te mešanice kanite na prsni koš 2 do 3 krat na dan 1 do 5 dni.

Vir: F. Millet. (2013). Odličen vodnik po eteričnih oljih. Izdaja Marabout.

 

Poprova meta ali evkaliptus radiata?

Pri prehladu je učinkovito eterično olje poprove mete, eterično olje izEucalyptus Radiata nedvomno ostaja merilo! 2 čisti kapljici pod jezik ali v zeliščnem čaju (predhodno zmešanem v čajno žličko medu ali sladkorja), 4-krat na dan 2 dni. Vdihavanje: 1 globok vdih neposredno nad odprto stekleničko, 4- do 6-krat na dan.

V primeru Nevralgija, išias

Učinkovitost: +++

Preprosta uporaba

Za odrasle in mladostnike. Skozi kožo, zmešajte 1 kapljico poprove mete EO v 9 kapljicah rastlinskega olja (na primer šentjanževke) in nanesite na boleče mesto.

Poprova meta ali limonski evkaliptus?

Če imate nevralgijo ali išias, je učinkovito eterično olje poprove mete, vendar eterično olje poprove meteLimonski evkaliptus je še boljši! Kožno: 1 kapljico v 4 kapljicah rastlinskega olja 3- do 4-krat dnevno na boleče mesto do izboljšanja.

Uporabite v sinergiji

Rezervirano za starost 6+. 4 do 6 kapljic te mešanice nanesite na boleče mesto. Ponovite 3-krat na dan do olajšanja (ne da bi presegli 3 zaporedne tedne uporabe).

 • 30 kapljic eteričnega olja poprove mete
 • 30 kapljic eteričnega olja rimske kamilice
 • 45 kapljic eteričnega olja limoninega evkaliptusa
 • 130 kapljic (6,5 ml) oljnega macerata šentjanževke

Za več podrobnosti: eterična olja proti nevralgiji in išiasu.

V primeru Vnetje dlesni

Učinkovitost: +++

Preprosta uporaba

Od 6. leta dalje. Ppo lokalni poti, pripravite mešanico 5 % eteričnega olja poprove mete v sezamovem rastlinskem olju (15 kapljic HE v 9,5 mL HV). Nanesite 1 do 2 kapljici mešanice neposredno na dlesni do 2-krat na dan do 5 dni.

Poprova meta ali čajevec?

Poprova meta je učinkovita proti vnetju dlesni, vendareterično olje iz Čajevec ostaja primernejša. Pripravite mešanico 10 % eteričnega olja čajevca v sezamovem rastlinskem olju (1 mL ali 30 kapljic HE, v 9 mL HV). 3 do 5 kapljic mešanice nanesite na dlesni do 3-krat na dan 5 dni.

Uporabite v sinergiji

Za odrasle in otroke nad 6 let. Nekaj ​​kapljic mešanice nanesite na dlesni do 3-krat na dan največ 5 dni.

 • 10 kapljic eteričnega olja Čajevec
 • 10 kapljic eteričnega olja Poprova meta
 • 10 kapljic eteričnega olja Limona
 • 5 kapljic eteričnega olja Laurel Noble
 • 9 ml rastlinskega olja Sezam

Več podrobnosti: Kako uporabljati eterična olja pri vnetju dlesni?

V primeru Zobna nevralgija, zobobol, zobobol, pulpitis

Učinkovitost: +++

Preprosta uporaba

Za odrasle in otroke nad 6 let. Po lokalni poti, pripravite mešanico 10 % eteričnega olja poprove mete v rastlinskem olju črnice (30 kapljic HE, v 9 mL HV). Nekaj ​​kapljic mešanice nanesite na boleče dlesni do 5-krat na dan. 

Poprova meta ali nageljnove žbice?

Eterično olje poprove mete je učinkovito pri lajšanju zobobola, vendar eterično olje poprove mete Nageljnove žbice ostaja merilo na tem področju. Za odrasle in mladostnike, dal 1 kapljica nageljnovih žbic na vatirano palčko, namočeno v jedilnem rastlinskem olju. Nanesite na boleče dlesni. 

Več podrobnosti in ostali uporabniki: Kako lajšati zobobol z eteričnimi olji?

Proti Napihnjenost, napenjanje

Učinkovitost: +++

Preprosta uporaba

Od 6 let:

 • Kožno: 1 kapljico eteričnega olja poprove mete razredčite v 9 kapljicah rastlinskega olja. Masirajte trebuh v smeri urinega kazalca. Običajno zadostuje en sam nanos.
 • Ustno: občasno 1 kapljico eteričnega olja mete na nevtralni nosilec (sladkor, drobtine, nevtralna tableta, žlička olja ali medu itd.). Ne prekoračite 3 kapljic na dan. Po 5 dneh uporabe naredite premor.

Uporabite v sinergiji

Od 10 let naprej. V 1 čajno žličko rastlinskega olja dodajte naslednja eterična olja. Masirajte trebuh v smeri urinega kazalca. Običajno zadostuje en sam nanos.

 • 1 kapljica eteričnega olja poprove mete
 • 1 kapljica eteričnega olja pehtrana
 • 1 kapljica eteričnega olja oluščenega majarona

Vir: Festy, D. (2007). 100 masaž z eteričnimi olji za zdravljenje (zdravje/fitnes) (zdravstveni vodniki (Leduc.s)). VOJVODA.   

Poprova meta ali kardamom?

Proti napihnjenosti in spahovanju je lahko koristno eterično olje poprove mete, eterično olje Kardamom je še učinkovitejši: 1 kapljica kardamoma v čajni žlički oljčnega olja ali medu, pogoltniti 3-krat na dan za odrasle in mladostnike.

V primeru Bolečine v mišicah

Učinkovitost: +++

Preprosta uporaba

Od 6. leta dalje. Skozi kožo, 1 kapljico eteričnega olja razredčite v 9 kapljicah rastlinskega olja (npr. oljni macerat arnike) za nanos pred in po telesni vadbi. 

Peppermint ali Sweet Wintergreen?

Pri bolečinah v mišicah je učinkovito eterično olje poprove mete, vendar eterično olje poprove mete Wintergreen ležeča ali dišeča je še boljši! Kožno: 1 kapljica v 9 kapljicah rastlinskega olja 3- do 4-krat na dan na boleče mesto do izboljšanja.

Uporabite v sinergiji

Od 6. leta dalje. Na boleče predele 3-krat na dan 3 dni vmasirajte naslednjo mešanico:

 • 3 kapljice eteričnega olja odorant ali zimzelena
 • 2 kapljici eteričnega olja poprove mete
 • 10 kapljic oljnega macerata arnike

Vir: Dufour, A. (2022). Leduc vodnik po eteričnih oljih za vso družino. VOJVODA.

Za Rast las

Učinkovitost: +++

Preprosta uporaba

Od 6. leta dalje. V prazno steklenico zmešajte:

 • 15 kapljic eteričnega olja poprove mete
 • 5 ml gorčičnega olja
 • 5 ml ricinusovega olja

Mešanico nanesite na korenine las, nežno vmasirajte z blazinicami prstov in pustite delovati vsaj 30 minut, preden jo sperete s šamponom. To oljno kopel lahko uporabljate enkrat na teden 1 mesec.

Uporabite v sinergiji

Rezervirano za odrasle in mladostnike. Nanesite zadostno količino na lase, začenši od konic do korenin, tako da so vsi lasje namočeni. Pustite približno 30 minut pred izpiranjem in uporabo nevtralnega šampona, da očistite preostalo olje:

 • 45 kapljic popolnega eteričnega olja Ylang Ylang
 • 15 kapljic eteričnega olja poprove mete
 • 1 žlica rastlinskega olja Borage
 • 3 žlice ricinusovega rastlinskega olja

Več podrobnosti ali drugi uporabniki: eterična olja za spodbujanje rasti las.

Poprova meta ali himalajski nard?

Eterično olje poprove mete je uporabno za spodbujanje rasti las, čeprav je na splošno bolj priporočljivo eterično olje himalajske mete: 1 kapljica himalajske mete v kančku šampona pred vsakim pranjem.

Druge znane uporabe poprove mete

Eterično olje poprove mete se uporablja ob številnih priložnostih, zlasti v povezavi z njegovimi protivirusnimi, protiglivičnimi, antiparazitskimi, antispazmodičnimi, protivnetnimi, pa tudi holagognimi in holeretičnimi lastnostmi. Za večino naslednjih uporab bo učinkovito, vendar ne da bi bilo nujno najboljše eterično olje. Zato vam nakazujemo najboljša zamenjava za poprovo meto za naslednje različne težave.

Aerofagija

Poprova meta je učinkovita, vendar… Bolje je uporabitieterično olje kardamoma : peroralno 1 kapljico v čajni žlički olivnega olja ali medu 3-krat na dan.

Črevesne gliste

Poprova meta je učinkovita, vendar… Bolje je uporabitieterično olje cimeta : peroralno, 1 kapljica na nosilcu, v kombinaciji z 1 kapljico eteričnega olja limone (zaščita jeter). Pustite, da se stopi v ustih, 3-krat na dan do izboljšanja. Ne uporabljajte več kot 5 dni.

Cistitis, okužba sečil

Poprova meta je učinkovita, vendar… Bolje je uporabitieterično olje gorskega slanika : preko kože razredčite 1 kapljico v 9 kapljicah rastlinskega olja z masažo na spodnjem delu trebuha, 3-krat na dan 7 do 10 dni.

Herpes, skodle

Poprova meta je učinkovita, vendar… Bolje je uporabitiniaouli eterično olje : skozi kožo, 2 čisti kapljici neposredno na herpes, vsaki 2 uri, dokler herpes ne izgine.

Ledvična kolika

Poprova meta je učinkovita, vendar… Bolje je uporabitieterično olje grenlandskega ledona : skozi kožo, razredčite 1 kapljico v 4 kapljicah rastlinskega olja, za nanos na ledvice, 2- do 3-krat na dan.

Tendonitis

Poprova meta je učinkovita zaradi svojega hladnega učinka, vendar ... Bolje je uporabitieterično olje zimzelena, ki ima “grelni učinek”: 1 kapljico na kožo v 4 kapljice rastlinskega olja vmasirajte na boleče mesto.

Boleče menstruacije, dismenoreja

Poprova meta je učinkovita, vendar… Bolje je uporabitieterično olje pehtrana : preko kože 1 kapljico v 4 kapljice rastlinskega olja vmasirajte na boleče mesto.

Suh kašelj

Poprova meta je učinkovita, vendar… Bolje je uporabitieterično olje ciprese iz Provanse : peroralno 1 kapljico Provansalskega čemaža v žlički medu, da se stopi v ustih, 4-krat na dan, dokler kašelj ne izgine.

Zaprtje

Poprova meta je učinkovita, vendar… Bolje je uporabitieterično olje ingverja : peroralno, 1 čista kapljica v čajni žlički oljčnega olja, pred obroki, največ 3 dni.

Kako prepoznati dobro eterično olje poprove mete?

Botanične značilnosti
 • Latinsko ime: Mentha x piperita L.
 • Botanična družina: Lamiaceae
 • Uporabljeni del: cvetoči vršički
 • Država izvora: Indija, Madžarska.
Fizične lastnosti
 • Gostota pri 20°C: 0,898 do 0,918
 • Lomni količnik pri 20°C: 1,459 do 1,465
 • Moč vrtenja pri 20°C: -30 do -14
 • Plamenišče: 66
Organoleptične lastnosti
 • Videz: bistra gibljiva tekočina
 • Barva: brezbarvna do zelenkasto rumena
 • Vonj: sladek, mint, značilen.
Biokemične značilnosti
 • mentol: 32 do 49 %
 • menton: 13 do 28 %
 • 1,8-cineol (evkaliptol): 3 do 8 %
 • izomenton: 2 do 8 %
 • mentil acetat: 2 do 8 %
 • mentofuran: 1 do 8%
 • neomentol: 2 do 6 %
 • limonen: 1 do 3 %
 • β-kariofilen: 1 do 3,5 %
 • pulegon: 0,5 do 3 %
 • trans tuanol-4: 0,5 do 2 %
 • oktanol: 0,1 do 0,4 %

Različna eterična olja mete

Peppermint, Spearmint, Field Mint, Lemon Mint, Pennyroyal Mint, Long Leaf Mint, Sweet Mint? Katero eterično olje za katero uporabo?

Čeprav pripadata istemu žanru Mentha, so te 4 vrste zelo različne in njihova eterična olja zato niso enaka. Za več informacij odkrijte kako razlikovati eterična olja od kovnic !

Padec za podjetje

POPROVA META
ORGANSKO eterično olje
Od 3,00 €
voziček s sliko
LIMONSKI EVKALIPTUS
ORGANSKO eterično olje
Od 2,25 €
voziček s sliko
Javanska limonska trava
ORGANSKO eterično olje
Od 2,25 €
voziček s sliko
DIŠEČA TOPLOTA
ORGANSKO eterično olje
Od 4,00 €
voziček s sliko
DOBRA SIVKA
ORGANSKO eterično olje
Od 4,75 €
voziček s sliko
ČAJEVEC
ORGANSKO eterično olje
Od 2,75 €
voziček s sliko
-10% na vaše naročilo, velja do nedelje (23. junija): PROM-1706

O tem vam povemo v videu

Vam je bil ta članek v pomoč?

  

Povprečna ocena: 4.6 ( 2015 glasov)

Bibliografija

Objava: Tayarani-Najaran, Z. & al. (2013). Antiemetična aktivnost hlapnega olja iz Mentha spicata in Mentha x piperita pri slabosti in bruhanju, povzročenih s kemoterapijo. ecancermedicalscience, 7(290).

Objava: Hur, M., Park, J., Maddock-Jennings, W., Kim, D.O., in Lee, M.S. (2007). Zmanjšanje neprijetnega vonja v ustih in hlapnih žveplovih spojin pri bolnikih na intenzivni negi, ki uporabljajo ustno vodico z eteričnim oljem. Raziskave fitoterapije, 21 (7), 641–643. https://doi.org/10.1002/ptr.2127

Objava: Ansari, M., Vasudevan, P., Tandon, M., & Razdan, R. (2000). Larvicidno in proti komarjem delovanje olja poprove mete (Mentha piperita). Tehnologija bioloških virov, 71 (3), 267–271. https://doi.org/10.1016/s0960-8524(99)00079-6

Objava: Mimica-Dukić, N., Božin, B., Soković, M., Mihajlović, B., & Matavulj, M. (2003). Protimikrobne in antioksidativne aktivnosti eteričnih olj ThreeMenthaSpecies. Planta Medica, 69(5), 413–419. https://doi.org/10.1055/s-2003-39704

Objava: McKay, D.L., & Blumberg, J.B. (2006). Pregled bioaktivnosti in potencialnih zdravstvenih koristi čaja poprove mete (Mentha piperita L.). Raziskave fitoterapije, 20 (8), 619–633. https://doi.org/10.1002/ptr.1936

Objava: Lane, B. & al. (2011). Preiskava učinkovitosti aromaterapije poprove mete na slabost pri ženskah po carskem rezu. Journal of Holistic Nursing, 30(2), 90–104. https://doi.org/10.1177/0898010111423419

Objava: Göbel, H., Schmidt, G. in Soyka, D. (1994). Vpliv pripravkov iz olja poprove mete in evkaliptusa na nevrofiziološke in eksperimentalne algesimetrične parametre glavobola. Cefalalgija, 14 (3), 228–234. https://doi.org/10.1046/j.1468-2982.1994.014003228.x

Objava: Asao, T. & sod. (2001). Enostavna metoda za intraluminalno dajanje olja poprove mete pred kolonoskopijo in njegova učinkovitost pri zmanjševanju krčev debelega črevesa. Gastrointestinalna endoskopija, 53 (2), 172–177. https://doi.org/10.1067/mge.2000.108477

Objava: Anupam idr. (2013). Pregled Menthae Piperitae (olje poprove mete). Mednarodni časopis za farmacevtske, kemijske in biološke znanosti. https://www.ijpcbs.com/articles/an-overview-on-menthae-piperitae-peppermint-oil.pdf

Objava: Lobstein, Annelise; Couic-Marinier, Françoise (2016). Eterično olje poprove mete. Farmacevtske novice, 55(558), 57–59. doi:10.1016/j.actpha.2016.06.021

Objava: Pan, R. (2012, 1. december). Centralni mehanizmi analgezije, povzročene z mentolom. Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics. https://jpet.aspetjournals.org/content/343/3/661.short

Objava: Caro, DC (nd). Karakterizacija novih modulatorjev TRPM8 pri zaznavanju bolečine. MDPI. https://www.mdpi.com/1422-0067/20/22/5544

Delo: Baudoux, d. (2017). aromaterapija. dunod.

Delo: Festy, D. (2018). Moja biblija eteričnih olj: Popoln vodnik po aromaterapiji. Izdaje Leduc.

Delo: de la Charie, T. (2019). Razvajajte se z eteričnimi olji. Zakaj in kako deluje? Editions du Rocher.

Delo: Dufour, A. (2022b, 9. marec). Vodnik Leduc po eteričnih oljih za vso družino. VOJVODA.

Delo: Millet, F. (2015). Odličen vodnik po eteričnih oljih. Marabout.

Delo: Couic-Marinier, F. in Frély, R. (2019). Eterična olja: popoln vodnik za vso družino. SONČNO

Povezani članki

O teh nasvetih

Ta članek o aromaterapiji je napisal Théophane de la Charie, avtor knjige »Privoščite si eterična olja«, v spremstvu multidisciplinarne ekipe farmacevtov, biokemikov in agronomov. 

La Compagnie des Sens in njene ekipe ne spodbujajte samozdravljenja. Zagotovljene informacije in nasveti izvirajo iz referenčne bibliografske baze podatkov (knjige, znanstvene publikacije itd.). Navedeni so v informativne namene ali za predlaganje poti za razmislek: v nobenem primeru ne smejo nadomestiti diagnoze, posveta ali nadaljnjega zdravniškega nadzora, in ne more prevzeti odgovornosti Compagnie des Sens.