Eterično olje Petit Grain Bigarade, ki prihaja iz listov grenkega pomarančevca, ima izjemne učinke na živčni sistem. Pravo antistresno olje bo poskrbelo za sprostitev in pomiritev s svojim vonjem, ki bo po mnenju ljudi spominjal na pomarančni cvet. V kozmetiki bo zaveznik mastne kože. Latinsko ime: Citrus × aurantium ssp. amara (povezava) angl. Destilirani del: listi in majhne veje.

Ta članek je bil posodobljen dne 16/05/2023

Padec za podjetje

Petit grain bigarade
ORGANSKO eterično olje
Od 4,50 €
voziček s sliko
ČAJEVEC
ORGANSKO eterično olje
Od 2,75 €
voziček s sliko
100 eteričnih olj
Kako jih uporabljati ...
Od 4,00 €
voziček s sliko
POPROVA META
ORGANSKO eterično olje
Od 3,00 €
voziček s sliko
TROPSKA BAZILIKA
ORGANSKO eterično olje
Od 2,75 €
voziček s sliko
DIŠEČA TOPLOTA
ORGANSKO eterično olje
Od 4,00 €
voziček s sliko
-10% na vaše naročilo, velja do nedelje (23. junija): PROM-1706

Previdnostni ukrepi za uporabo

Eterično olje Petit Grain Bigarade ne predstavlja posebnih tveganj, možni so vsi načini uporabe. Odsvetuje se le dojenčkom, mlajšim od 3 mesecev, in nosečnicam, mlajšim od 3 mesecev. Vendar pa vsebuje veliko količino linaloola, ki je alergena spojina. Zato morajo biti ljudje z alergijami previdni. Kontraindicirano je v primerih hude hipotenzije. Nazadnje, ljudje z astmo morajo pred uporabo poiskati zdravniško pomoč.

Pooblaščeni uporabniki

Odrasli in najstniki Odrasli in najstniki
Otroci, mlajši od 6 let Otroci, mlajši od 6 let
Nosečnice in doječe ženske Nosečnice in doječe ženske
Nosečnice, mlajše od 3 mesecev Nosečnice, mlajše od 3 mesecev
Dojenčki, mlajši od 3 mesecev Dojenčki, mlajši od 3 mesecev

Možni načini uporabe

Vdihavanje Vdihavanje
Dermalno Dermalno
Oralna pot Oralna pot
V oddaji V oddaji

Tveganja uporabe

Alergeno Alergeno
Ne draži kože Ne draži kože
Ni fotosenzibilizirajoče Ni fotosenzibilizirajoče
Brez hormonov Brez hormonov

Drugi previdnostni ukrepi

Zdravniški nasvet

Ljudje z astmo naj pred uporabo poiščejo zdravniško pomoč.

Nanos na kožo
 • Uporabite kot nanos na kožo pri dojenčkih, starejših od 3 mesecev, in pri občutljivih ljudeh, morate ga razredčiti.
 • Če se dolgoročno uporablja v čisti obliki, eterično olje Petit Grain Bigarade izsušuje in spodbuja pojav preobčutljivosti, torej tveganje za alergije. Najbolje je, da ga čim prej razredčite v rastlinskem olju
Kontraindikacije

To eterično olje ni priporočljivo v primerih hude hipotenzije.

Alergene komponente

Eterično olje Petit Grain Bigarade vsebuje štiri alergene biokemične komponente.

 • linalol (18 do 32%);
 • geraniol (≤ 4 %);
 • limonen (≤ 2 %);
 • citrali (geranial + neral) (≤ 0,5 %).

Opomba: Zaželeno je, da eterično olje pred uporabo preizkusite (dve kapljici v pregib komolca vsaj 24 ur, da preverite, ali ni reakcije). Zagotovite tudi, da se upoštevajo pogoji shranjevanja, da se izognete tveganju oksidacije, ki bi lahko povzročila nastanek sekundarnih senzibilizirajočih spojin.

Lastnosti eteričnega olja Petit Grain Bigarade

Eterično olje Petit Grain Bigarade je visoko koncentrirano v linalil acetatu, linaloolu, alfa terpineolu in geranil acetatu. Te različne molekule mu dajejo naslednje glavne lastnosti:

 • antispazmodično ++++ (linalil acetat):

  eterično olje Petit Grain Bigarade nadzoruje krče živčnega, torakalnega in ginekološkega izvora. Linalil acetat je tudi antispazmodik gladkih mišic žil z aktivacijo dušikovega oksida.

 • pomirja, anksiolitik, sedativ, vzpostavlja živčno ravnovesje ++++ (linalool, linalilacetat):

  eterično olje Petit Grain Bigarade je najbolj znano po tem, da pomaga pri obvladovanju stresa, hkrati pa spodbuja trajno pozornost in koncentracijo. Študije so zlasti potrdile njegove anksiolitične in sedativne učinke ter dokazale znižanje ravni kortizola, stresnega hormona.

 • protiinfekcijsko ++ (linalool, α-terpineol):

  eterično olje Petit Grain Bigarade je blago sredstvo proti okužbam, bolj deluje na bolezni dihalnih poti.

 • analgetik, lokalni anestetik ++ (linalol):

  eterično olje Petit Grain Bigarade pomirja bolečine živčnega izvora, kot so nekateri revmatizmi. Hkrati deluje na muskarinske, opioidne in dopaminske receptorje.

Toda tudi te sekundarne lastnosti:

 • celjenje
 • protivnetno
 • insekticid
 • repelent

V primeru' Tesnoba, tesnoba, stres

Učinkovitost: ++++

Preprosta uporaba

Od 3. leta dalje. 

 • V oddaji, nakapajte toliko kapljic, kot je navedeno v navodilih za difuzor, nato difundirajte v intervalih od 5 do 10 minut (brez prisotnosti otrok).  
 • Pri vdihavanju, vdihnite neposredno nad stekleničko 2- do 3-krat na dan ali kanite nekaj kapljic na stenj inhalatorja ali robček 2- do 3-krat na dan.
 • Dermalno, razredčite 1 kapljico eteričnega olja Petit Grain Bigarade v 20 kapljicah rastlinskega olja. Masirajte različne dele telesa: solarni pleksus, hrbet, trapez, noge, stopala (prednostni predel za otroke), roke. Odrasli lahko kanejo 1 čisto ali razredčeno kapljico Petit Grain Bigarade na zapestja in globoko vdihnejo do 3-krat na dan.
 • V kopeli, zmešajte 5 do 10 kapljic eteričnega olja Petit Grain Bigarade v 1 čajno žličko baze za kopel. Mešanico vlijemo v vodo za kopanje (največ 37°C). V kopeli ostanite približno dvajset minut, ne izpirajte, preden se posušite.

Uporabite v sinergiji

Rezervirano za starost 6+. Skozi kožo, 1 kapljico mešanice nanesite na solarni pleksus in 1 kapljico na notranjo stran vsakega zapestja. Po potrebi ponovite postopek 2- do 3-krat na dan. Za dolgotrajno uporabo ali za občutljivo kožo razredčite z rastlinskim oljem.

 • 90 kapljic eteričnega olja Petit Grain Bigarade
 • 30 kapljic popolnega eteričnega olja Ylang Ylang
 • 30 kapljic eteričnega olja limonske trave

Več podrobnosti in ostali uporabniki: eterična olja proti stresu. 

Proti Mastna koža

Učinkovitost: ++++

Preprosta uporaba

Za odrasle in mladostnike. Dermalno, zmešajte 20 kapljic Petit Grain Bigarade v 60 ml rastlinskega olja (grozdnih pečk ali jojobe). Zjutraj in zvečer nanesite 1 do 3 kapljice mešanice na obraz. Po 3 tednih uporabe naredite tedenski premor.

Uporabite v sinergiji

Od 6. leta dalje. Skozi kožo, 4 kapljice mešanice nanesite na dele telesa, kjer je vaša koža najbolj mastna (obraz, prsi, hrbet). Postopek ponavljajte vsak večer do vidnega izboljšanja.

 • 1 kapljica eteričnega olja Petit grain bigarade
 • 1 kapljica eteričnega olja Geranium Rosat
 • 1 kapljica eteričnega olja Zelena mandarina
 • 120 kapljic rastlinskega olja Jojoba

Več podrobnosti ali drugi uporabniki: eterična olja proti mastni koži. 

V primeru Palpitacije

Učinkovitost: +++

Preprosta uporaba

Od 6. leta naprej po zdravniškem nasvetu. V vonju, kanite 1 kapljico eteričnega olja na notranjo stran zapestij, nato globoko dihajte, takoj ko se pojavi potreba v situacijah, ki jih povzroča stres. Nekaj ​​kapljic lahko kanete tudi na robček, uporabite paličico za inhalator ali dihate neposredno nad stekleničko.

Ne nadomešča zdravljenja hipertenzije ali motenj srčnega ritma.

Petit Grain Bigarade ali popolni Ylang Ylang?

Eterično olje Petit Grain Bigarade je uporabno zaradi svojih pomirjujočih in pomirjujočih lastnosti, vendareterično olje Ylang Ylang bo še bolj specifična za to težavo v primeru motenj, povezanih s stresom. S kožo nanesite 1 kapljico eteričnega olja Ylang Ylang na notranjo stran zapestij, nato po potrebi globoko vdihnite (za dolgotrajno uporabo je potreben zdravniški nasvet). Ne nadomešča zdravljenja hipertenzije ali motenj srčnega ritma.

V primeru' Aerofagija, napenjanje, napenjanje

Učinkovitost: +++

Preprosta uporaba

Od 3 mesecev. Skozi kožo, 1 kapljico Petit Grain Bigarade v 9 kapljicah rastlinskega olja, za krožno masažo trebuha, do 3-krat na dan 5 dni.

Rezervirano za starost 6+. Ustno, 1 kapljica eteričnega olja Petit Grain Bigarade na nevtralno podlago, 3-krat na dan do izboljšanja. Po 3 tednih uporabe naredite 1 teden premora.

Petit Grain Bigarade ali kardamom?

Eterično olje Petit Grain Bigarade je učinkovito, vendar eterično olje kardamoma je učinkovitejši pri aerofagiji, napihnjenosti ali vetrovih. Za starejše od 6 let peroralno: 1 kapljico kardomoma v čajni žlički olivnega olja ali medu 3-krat na dan.

Uporabite v sinergiji

Rezervirano za starost 3+. Peroralno v dneh, ko se sprožijo simptomi aerofagije, zaužijte 2 kapljici te sinergije 3-krat na dan pred obrokom v majhni žlički medu ali olivnega olja. Te sinergije ne uporabljajte dlje časa brez nasveta terapevta.

 • 30 kapljic eteričnega olja limone
 • 30 kapljic eteričnega olja kardamoma
 • 15 kapljic eteričnega olja Petit Grain Bigarade

Za več podrobnosti ali druge uporabnike: eterična olja proti aerofagiji.

V primeru Depresiven

Učinkovitost: +++

Preprosta uporaba

Rezervirano za starost 6+, poleg zdravstvene oskrbe. 

 • Ustno, 1 kapljica eteričnega olja Petit Grain Bigarade na podlago, da se stopi v ustih, 3-krat na dan do izboljšanja. Po treh tednih uporabe naredite tedenski premor.
 • Skozi kožo, 1 kapljica eteričnega olja v 4 kapljicah rastlinskega olja za nanos na notranjo stran zapestij in na prsni koš zjutraj in zvečer. Po treh tednih uporabe naredite tedenski odmor.

Uporabite v sinergiji

Rezervirano za starost 6+. Za kožno aplikacijo poleg zdravljenja kanite 1 kapljico mešanice na solarni pleksus in 1 kapljico na notranjo stran zapestij 2- do 3-krat na dan. Za dolgotrajno uporabo ali za občutljivo kožo razredčite z rastlinskim oljem.

 • 45 kapljic eteričnega olja oluščenega majarona
 • 15 kapljic eteričnega olja dišeče verbene
 • 75 kapljic eteričnega olja Petit Grain Bigarade

Več podrobnosti : eterična olja proti depresiji.

Petit Grain Bigarade ali Neroli?

Eterično olje Petit Grain Bigarade bo učinkovito pri depresiji, če pa imate eterično olje nerolija, bo še bolj učinkovito. Dermalno, od 6. leta starosti: 1 kapljica nerolija v 4 kapljicah rastlinskega olja za nanos na notranjo stran zapestja in na prsni koš zjutraj in zvečer. Po treh tednih uporabe naredite tedenski premor.

V primeru Težave s spanjem, nespečnost

Učinkovitost: +++

Preprosta uporaba

Od 3 mesecev. 

 • V oddaji, nakapajte toliko kapljic, kot je navedeno v navodilih za difuzor, nato pa difundirajte v intervalih od 5 do 10 minut (brez prisotnosti otrok). 
 • Dermalnoeterično olje razredčite na 5 % v rastlinskem olju (15 kapljic EO v 9,5 ml HV). Nanesite 2-3 kapljice mešanice z masažo zapestij, solarnega pleksusa, hrbta ali stopalnega loka.

Od 3. leta dalje. Uporabite ga lahko razpršeno ali na kožo, kot je navedeno zgoraj. Možna je tudi inhalacija; vdihnite eterično olje neposredno nad stekleničko, počasi in globoko, in po potrebi obnovite. Poleg tega lahko 1 kapljico Petit Grain Bigarade kanete na blazino ali robček na nočni omarici.

Petit Grain Bigarade ali rimska kamilica?

Petit Grain Bigarade je lahko učinkovit proti nespečnosti, vendareterično olje rimske kamilice je učinkovitejši. Uporablja se lahko od 3. meseca dalje v difuziji na primer 10 minut pred spanjem ali dermalno, 1 kapljico, razredčeno v 9 kapljicah rastlinskega olja, pri masaži solarnega pleksusa in/ali podplatov.

Uporabite v sinergiji

Za odrasle in mladostnike. Mešanico uporabite z difuzijo ali inhalacijo. Uporabite ga lahko tudi na koži, 1 kapljico na notranjo stran zapestij ali dodajte 4 ml rastlinskega olja za občutljivo kožo, nanesite na zapestja, solarni pleksus ali podplate.

 • 60 kapljic eteričnega olja rimske kamilice
 • 30 kapljic eteričnega olja bergamotke
 • 30 kapljic eteričnega olja Petit Grain Bigarade ali prave sivke, odvisno od želje

Več podrobnosti ali drugi uporabniki: eterična olja za nespečnost.

V primeru' Hiperaktivnost (otroci)

Učinkovitost: +++

Preprosta uporaba

Od 3. leta dalje. Pri vdihavanju, vdihnite eterično olje neposredno nad stekleničko, počasi in globoko ter ponovite tolikokrat, kot je potrebno

Od 3 mesecev:

 • V oddaji, nalijte toliko kapljic, kot je navedeno v navodilih za difuzor, nato pa razpršite v intervalih od 5 do 10 minut (v odsotnosti otrok). 
 • Dermalnoeterično olje razredčite na 5 % v rastlinskem olju (15 kapljic EO v 9,5 ml HV). Nanesite 2-3 kapljice mešanice z masažo prsi, hrbta ali stopalnega loka.

Uporabite v sinergiji

Od 3 mesecev. pvzemite si čas za masažo različnih delov telesa: hrbet, trapezius, noge, stopala (primernejše področje za dojenčke). Izvedite masažo od spodaj navzgor. Dajte prednost tej masaži ob koncu dneva. : 

 • 10 kapljic eteričnega olja oluščenega majarona
 • 10 kapljic finega eteričnega olja sivke
 • 10 kapljic eteričnega olja Petit Grain Bigarade
 • 30 ml olja mareličnih koščic
 • 4 ml boraginega olja

Več podrobnosti ali drugi uporabniki: eterična olja v primeru stresa.

Petit Grain Bigarade ali prava sivka?

Eterično olje Petit Grain Bigarade lahko nadomestite z oljem Prava ali fina sivka za to indikacijo, v skladu z otrokovimi željami, ob upoštevanju enakih nasvetov za uporabo kot zgoraj.

Druge znane aplikacije Petit Grain Bigarade

Eterično olje Petit Grain Bigarade se uporablja ob številnih priložnostih, zlasti v povezavi z njegovimi protiinfekcijskimi, protivnetnimi, deodorizirajočimi lastnostmi ali lastnostmi za ponovno vzpostavitev živčnega ravnovesja. Za večino naslednjih uporab bo učinkovito, vendar ne da bi bilo to nujno najboljše eterično olje. Zato vam nakazujemo najboljša zamenjava za Petit Grain Bigarade za naslednje različne težave.

Artritis, osteoartritis, revmatizem

Petit Grain Bigarade učinkovit, a… Bolje je uporabiti eterično olje limoninega evkaliptusa : skozi kožo, 1 kapljico limoninega evkaliptusa v 4 kapljicah rastlinskega olja, 3- do 4-krat na dan na boleče mesto do izboljšanja.

Akne, vrenje

Petit Grain Bigarade učinkovit, a… Bolje je uporabitiEterično olje čajevca : na kožo, 1 čista kapljica na mozolj zjutraj in zvečer po čiščenju obraza. V primeru obsežnih aken razredčite v 5% rastlinskem olju Nigella za obraz (1 kapljica eteričnega olja v 20 kapljicah HV) ali 10% za hrbet in ramena (1 kapljica eteričnega olja v 9 kapljicah HV). Po 3 tednih uporabe naredite tedenski odmor

Pot

Petit Grain Bigarade učinkovit, a…  Bolje je uporabiti eterično olje Palmarosa : preko kože, 1 čista kapljica pod vsako pazduho, enkrat na dan po tuširanju. Po 3 tednih uporabe naredite 1 teden premora.

Kako prepoznati dobro eterično olje Petit Grain Bigarade?

Botanične značilnosti
 • Latinsko ime: Citrus × aurantium ssp. amara (povezava) angl.
 • Botanična družina: Rutaceae
 • Uporabljeni del: listi in majhne veje
 • Država izvora: Paragvaj.
Fizične lastnosti
 • Gostota pri 20°C: 0,882 do 0,892
 • Lomni količnik pri 20°C: 1,454 do 1,463
 • Moč vrtenja pri 20°C: -5 do -1
 • Plamenišče: 75
Organoleptične lastnosti
 • Videz: tekočina
 • Barva: bledo rumena do rumeno rjava
 • Vonj: svež, cvetlični, zelen.
Biokemične značilnosti
 • linalil acetat: 40 do 60 %
 • linalol: 15 do 30 %
 • α-terpineol: 3 do 7 %
 • geranil acetat: 2 do 5 %
 • geraniol: 2 do 4,5 %
 • trans-β-ocimen: 0,5 do 3,5 %
 • limonen: 0,7 do 3,5 %
 • β-mircen: 1,3 do 3 %
 • neril acetat: 1 do 3 %
 • nerol: 0,5 do 2 %
 • cis-β-ocimen: 0,7 do 1,5 %
 • β-kariofilen: 0,1 do 1,5 %
 • sabinen: 0,1 do 0,5 %
 • β-pinen: ≤ 0,5 %

Petit Grain Bigarade, Neroli, grenka pomaranča: kakšna je njihova povezava?

Drevo kisle ali grenke pomaranče (Citrus aurantium var. amara) je še posebej zanimivo drevo, saj je samo sposobno ponuditi 3 različna eterična olja:

 • Petit grain bigarade: eterično olje se pridobiva iz listov drevesa
 • Neroli: eterično olje se pridobiva z destilacijo cvetov, slavnih pomarančnih cvetov
 • Grenka pomaranča: esenca je pridobljena s hladnim stiskanjem lupine sadja

Padec za podjetje

Petit grain bigarade
ORGANSKO eterično olje
Od 4,50 €
voziček s sliko
ČAJEVEC
ORGANSKO eterično olje
Od 2,75 €
voziček s sliko
100 eteričnih olj
Kako jih uporabljati ...
Od 4,00 €
voziček s sliko
POPROVA META
ORGANSKO eterično olje
Od 3,00 €
voziček s sliko
TROPSKA BAZILIKA
ORGANSKO eterično olje
Od 2,75 €
voziček s sliko
DIŠEČA TOPLOTA
ORGANSKO eterično olje
Od 4,00 €
voziček s sliko
-10% na vaše naročilo, velja do nedelje (23. junija): PROM-1706

O tem vam povemo v videu

Vam je bil ta članek v pomoč?

  

Povprečna ocena: 4.7 ( 1216 glasov)

Bibliografija

Objava: Teneva, D., Denkova-Kostova, R., Goranov, B., Hristova-Ivanova, Y., Slavčev, A., Denkova, Z., & Kostov, G. (2019). Kemična sestava, antioksidativno delovanje in protimikrobno delovanje eteričnega olja iz lupine Citrus aurantium L proti nekaterim patogenim mikroorganizmom. Zeitschrift Für Naturforschung C, 0(0). doi:10.1515/znc-2018-0062

Objava: Shen, C.-Y., Jiang, J.-G., Zhu, W., & Ou-Yang, Q. (2017). Protivnetni učinek eteričnega olja Citrus aurantium L. var. amara angl. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 65 (39), 8586–8594. doi:10.1021/acs.jafc.7b02586

Objava: Igarashi, T. (2013). Fizični in psihološki učinki vdihavanja aromaterapije na nosečnice: randomizirano kontrolirano preskušanje. Revija za alternativno in komplementarno medicino, 19 (10), 805–810. https://doi.org/10.1089/acm.2012.0103

Objava: Huang, L. in Capdevila, L. (2017). Aromaterapija izboljša delovno uspešnost z uravnovešanjem avtonomnega živčnega sistema. Revija za alternativno in komplementarno medicino, 23(3), 214–221. https://doi.org/10.1089/acm.2016.0061

Objava: Goes, TC, Antunes, FD, Alves, PB, & Teixeira-Silva, F. (2012). Vpliv arome sladke pomaranče na eksperimentalno anksioznost pri ljudeh. Revija za alternativno in komplementarno medicino, 18 (8), 798–804. https://doi.org/10.1089/acm.2011.0551

Delo: Baudoux, D. (2013). Praktični vodnik po aromaterapiji: difuzija. Izdaja JOM sa

Delo: Franchomme, P., Jollois, R. in Pénoël, D. (1990). Aromaterapija točno: enciklopedija terapevtske uporabe eteričnih olj: osnove, prikazi, ilustracije in aplikacije naravoslovne medicinske znanosti. Francija: R. Jollo

Delo: de la Charie, T. (2019). Razvajajte se z eteričnimi olji. Zakaj in kako deluje? Editions du Rocher.

Delo: Zahalka, J. (2017). Celoten slovar aromaterapije. Editions du Dauphin.

Spletna stran : Drevo grenke pomaranče - WikiPhyto. (nd). http://www.wikiphyto.org/wiki/Oranger_amer

Povezani članki

O teh nasvetih

Ta članek o aromaterapiji je napisal Théophane de la Charie, avtor knjige »Privoščite si eterična olja«, v spremstvu multidisciplinarne ekipe farmacevtov, biokemikov in agronomov. 

La Compagnie des Sens in njene ekipe ne spodbujajte samozdravljenja. Zagotovljene informacije in nasveti izvirajo iz referenčne bibliografske baze podatkov (knjige, znanstvene publikacije itd.). Navedeni so v informativne namene ali za predlaganje poti za razmislek: v nobenem primeru ne smejo nadomestiti diagnoze, posveta ali nadaljnjega zdravniškega nadzora, in ne more prevzeti odgovornosti Compagnie des Sens.