Pri osteoartritisu, išiasu, tendonitisu, glavobolih ... se predpisujejo protivnetna zdravila za zmanjšanje simptomov, povezanih z vnetnim procesom (toplota, rdečina, bolečina, edem), vendar ne delujejo na vzrok. Ne glede na to, ali so nesteroidna protivnetna zdravila (družina nesteroidnih protivnetnih zdravil, kot je aspirin) ali steroidi (kortikosteroidi), imajo ta zdravila tudi to pomanjkljivost, da so odgovorna za številne stranske učinke. Zato ponovno zanimanje za naravne izdelke kot alternativo ali spremljanje zdravljenja, zlasti za zmanjšanje bolečine ali preprečevanje kroničnega vnetja. Pravzaprav obstaja več eteričnih olj, rastlinskih izvlečkov in različnih naravnih zdravil z močnimi protivnetnimi in analgetičnimi lastnostmi. V lokalni uporabi za hitro delovanje ali kot zdravilo za globlje in bolj globalno delovanje je tu izbor najučinkovitejših naravnih protivnetnih sredstev.

Ta članek je bil posodobljen dne 26/03/2024

Padec za podjetje

DIŠEČA TOPLOTA
ORGANSKO eterično olje
Od 4,00 €
voziček s sliko
Arnika
BIO oljni macerat
Od 9,00 €
voziček s sliko
POPROVA META
ORGANSKO eterično olje
Od 2,50 €
voziček s sliko
PRAVA SIVKA
ORGANSKO eterično olje
Od 4,00 €
voziček s sliko
LIMONINA META
ORGANSKO eterično olje
Od 3,50 €
voziček s sliko
Vitamin D3 in cink imunost
Rastlinske kapsule
Od 9,50 €
voziček s sliko
-10% na vaše naročilo, velja do nedelje (2. junija): PROM-2705

Wintergreen in limonski evkaliptus: dve močni in eterični eterični olji

Eteričnih olj s protivnetnimi lastnostmi je zelo veliko, vendar Wintergreen in limonski evkaliptus sta bistvena. Izbira med obema bo v glavnem temeljila na njunih kontraindikacijah. Uporabljamo jih lahko samostojno ali skupaj, lahko pa tudi v mešanici z drugimi komplementarnimi eteričnimi olji.

Wintergreen: referenčno protivnetno sredstvo v aromaterapiji

Eterično olje ozimnice (ležeče ali dišeče) je referenca v aromaterapiji za lajšanje večine bolečin in vnetnih težav. Glede na visoko vsebnost metil salicilata (skoraj 100 %) bo res deloval "kot aspirin" z zaviranjem sinteze več vnetnih mediatorjev, vključno s prostaglandini E2. Je protivnetno eterično olje par excellence, ki ga pogosto uporabljajo športniki in fizioterapevti. Vendar bodite previdni, da ga ne uporabljate peroralno, skrbno upoštevajte njegove previdnostne ukrepe.

V katerih primerih naj se uporablja?

Eterično olje ozimnice je refleks imeti za odrasle in mladostnike pri akutnih bolečinah v mišicah in sklepih: bolečine, krči, napadi protina, lumbago in bolečine v hrbtu, tendinitis, teniški komolec, zvin, nateg, nateg, kontraktura, otrdel vrat, sprožilni prst itd.

Ona je učinkovit tudi proti nevralgiji, za lajšanje išiasa, artritisa, osteoartritisa in revmatičnih bolečin na splošno. Ne uporablja se peroralno, ampak samo dermalno, vedno razredčeno v rastlinskem olju.

Kako ga uporabljati?
 • Od 12. leta in za odrasle. Kožno nežno zmasirajte prizadeto mesto z 1 kapljicoeterično olje zimzelena razredčenega v 9 kapljicah rastlinskega olja, kot je macerat arnike. Prepovedana dolgotrajna uporaba brez zdravniškega nasveta.
 • Njegova uporaba je kontraindicirana : med nosečnostjo in dojenjem, pri otrocih, mlajših od 6 let, pri motnjah strjevanja krvi ali antikoagulantnem zdravljenju, alergiji na aspirin in salicilate, pri krvavitvah, ekcemih, gastroezofagealnem refluksu, razjedah, hiatalni herniji, astmi. Ne uporabljajte pred kirurškimi ali zobozdravstvenimi posegi. Potem bo prednostno eterično olje limoninega evkaliptusa.

Limonski evkaliptus: protivnetno eterično olje za vso družino

Bolj prilagodljiv za uporabo kot Wintergreen, Eterično olje limoninega evkaliptusa ima tudi močne protivnetne in analgetične lastnosti.. Študije so identificirale citronelal, eno od njegovih sestavin, ki zavira encime vnetnega procesa, z dodatnim centralnim in perifernim analgetičnim učinkom.

V katerih primerih naj se uporablja?

Eterično olje limoninega evkaliptusa se priporoča v enake indikacije kot Wintergreen : osteoartritis, artritis, išias, vse revmatične bolečine, pri zvinih, nategih, nategih ... Poleg tega ima protivnetne lastnosti. zelo koristen tudi pri srbeči koži, pikih žuželk, cistitisu.

Predstavlja malo zdravstvenih tveganj, se lahko uporablja med nosečnostjo (od 2. trimesečja) in dojenjem, pri otrocih, starejših od 3 let. Prednostna je kožna pot in glede na njegovo dražilno moč ga bo vedno treba razredčiti v rastlinskem olju. Upoštevajte pa, da je zdravniški nasvet potreben za ljudi z motnjami krvnega tlaka ali zdravljenjem z antihipertenzivi, zlasti v primeru dolgotrajne uporabe.

Kako ga uporabljati?
 • Od 3 let. Dermalno, 1 kapljica limoninega evkaliptusa v vsaj 9 kapljicah rastlinskega olja. 3- do 4-krat na dan največ na boleče mesto, do izboljšanja. Po 3 tednih uporabe naredite premor.
 • Od 6. leta dalje. Dermalno1 kapljica limoninega evkaliptusa v 4 do 9 kapljicah rastlinskega olja, odvisno od obsega bolečega področja. 3- do 4-krat na dan do izboljšanja. Po 3 tednih uporabe naredite premor.
 • Rezervirano za odrasle in mladostnike (v primeru izbruha vnetja). Dermalno, nežno vmasirajte s 5 kapljicami eteričnega olja v 5 kapljicah rastlinskega olja na prizadeto mesto.

Lubje bele vrbe: "rastlinski aspirin"

Bela Vrba je bil uporabljen že od antike zaradi svojih analgetičnih in antipiretičnih lastnosti tako med Grki kot v tradicionalni kitajski medicini. Šele konec 19. stoletja so kemiki izolirali salicilirane derivate, prisotne v lubju (vključno s salicinom), ki bodo služili kot model za sintezo acetilsalicilne kisline, bolj znane kot aspirin. Glede na stranske učinke zdravil, ki temeljijo na sintetičnih salicilatih in nesteroidnih protivnetnih zdravilih na splošno, vrba doživlja ponovno zanimanje kot druge rastline, ki vsebujejo naravne salicilate (Breza, Meadowsweet, eterično olje zimzelena).

V katerih primerih naj se uporablja?

V francoski farmakopeji je vrba ena od rastlin, ki se tradicionalno uporabljajo pri glavobolih, tendinitisu, nategih, bolečinah v sklepih ali zobeh, ampak tudi v primerih blage vročine in gripi podobnih obolenj. Poleg tega Evropska agencija za zdravila na podlagi različnih študij priznava uporabo lubja bele vrbe kot "klinično dobro uveljavljeno" “kratkotrajno zdravljenje bolečine v spodnjem delu hrbta”.

Kot previdnostni ukrep veljajo zanj enake kontraindikacije kot za aspirin. : alergija na zdravila iz družine salicilatov, razjeda na želodcu ali dvanajstniku, v primeru antikoagulantnega zdravljenja in nevarnosti krvavitve itd.

Kako ga uporabljati?
 • V zeliščnem čaju (ker gre za lubje, se vrba uporablja kot prevretek): 2 čajni žlički drobno narezanega lubja damo v ½ litra hladne vode. Rahlo segrevajte do vrenja. Pustite vreti 5 minut, nato ugasnite ogenj in pred pitjem precedite.
 • Kot prehransko dopolnilo : Lubje bele vrbe se prodaja tudi v obliki kapsul, suhih ali tekočih izvlečkov. Dajte prednost prehranskim dopolnilom, titriranim v salicinu.
 • Evropska agencija za zdravila priporoča, preden se posvetujete z zdravnikom, omejite uporabo na štiri tedne pri bolečinah v sklepih, na tri dni, če gre za povišano telesno temperaturo, povezano s prehladom, in samo na en dan, če imate glavobole. Odsvetuje se uporaba pri otrocih, mlajših od 18 let, nosečnicah in doječih materah.

Kurkuma: ena najmočnejših protivnetnih rastlin

Kurkuma je veliko več kot preprosta začimba, je prava zdravilna rastlina, iz katere pridobivamo predvsem kurkumin in eterično olje. Njegova protivnetna moč je bila predmet številnih znanstvenih raziskav. tako pri osteoartritisu kot pri drugih kroničnih boleznih, kot sta revmatoidni artritis ali kolitis. V bistvu temelji na kurkuminu, ki ima sposobnost zaviranja različnih molekul in encimov, vključenih v vnetni proces: fosfolipazo, lipoksigenazo, ciklooksigenazo 2, levkotriene, tromboksan, prostaglandine, dušikov oksid, kolagenazo, elastazo, hialuronidazo, faktor nekroze tumorja (TNF) , interlevkin-12...

V katerih primerih naj se uporablja?

Kurkuma se pogosto uporablja za lajšanje bolečin in izboljšanje kakovosti življenja v primeru vnetja sklepov, mišice ali kite (na primer: osteoartritis, fibromialgija, lumbago, revmatoidni artritis, ankilozirajoči spondilitis, tendonitis…).

Vendar je pomembno upoštevati njegovo previdnostni ukrepi za uporabo (odmerki, ki jih ne smete prekoračiti, medsebojno delovanje zdravil, kontraindikacija pri razjedah, žolčni obstrukciji, alergijah itd.), ker Kurkuma je lahko potencialno nevarna.

Kako ga uporabljati?
 • Priporočljivo je zaužiti do 6 g kurkume v prahu na dan (približno 1 čajna žlička), dnevne odmerke postopoma povečevati. Dodatek popra pomaga izboljšati absorpcijo in biološko uporabnost kurkumina z delovanjem piperina. Sicer pa ga lahko uživamo z jedilnim rastlinskim oljem ali v obliki »zlatega mleka«.
 • Kot prehransko dopolnilo, je priporočljivo, da ne presežete 180 mg kurkumina. Previdno pri novih formulacijah, ki znatno povečajo biološko uporabnost kurkumina (fitosomski kompleks, nanodelci, micelarna oblika, inkapsulacija s ciklodekstrini, v povezavi s piperinom itd.). Nekateri od teh izdelkov lahko povečajo tveganje za hepatotoksičnost, zlasti v primeru napačne uporabe ali prevelikega odmerjanja.

Črni ribez: protivnetni učinki, primerljivi z NSAID in kortizonom

Listi črnega ribeza so navedene v Francoski farmakopeji in tradicionalno indicirane za bolečine v sklepih. Študije so celo poudarile njihove protivnetne lastnosti, z učinke, primerljive z nekaterimi referenčnimi NSAID, kot sta indometacin in niflumska kislina, ne da bi spodbudili pojav razjed.

Druge raziskave, opravljene s olje črnega ribeza pokazalo tudi izboljšanje simptomov, brez neželenih učinkov, pri bolnikih z revmatoidnim artritisom. To delovanje je mogoče pojasniti s prisotnostjo v njegovi sestavi alfa-linolenske kisline (omega 3 rastlinskega izvora) in gama-linolenske kisline (zlasti omega 6, predhodnice protivnetnih molekul). Vendar so še vedno potrebne dodatne študije, da bi potrdili zanimanje za to področje.

Črni ribez se pogosto uporablja tudi v gemmoterapiji z macerat popkov črnega ribeza kdo je označen kot "kortizonu podoben" glede na njegov učinek na proizvodnjo kortizola v nadledvičnih žlezah. Njegovo protivnetno delovanje je celo večje od delovanja listov.

V katerih primerih naj se uporablja?

Listi črnega ribeza se še vedno pogosto uporabljajo v zeliščni medicini v obliki zeliščnih čajev za lajša bolečine v sklepih, povezane z osteoartritisom.

Kar zadeva macerat popkov črnega ribeza, ga je priporočljivo jemati kot zdravilo, bodisi za preventivo bodisi za zdravljenje. Priporoča se takoj, ko se pojavi vnetni problem, zlasti na osteoartikularnem nivoju (npr. artritis, osteoartritis, napadi protina, revmatizem, išias itd.) ali alergije (kožne ali dihalne). Pogosto se kombinira z drugimi macerati s komplementarnimi protivnetnimi lastnostmi kot npr Macerat trtnih popkov (proti bolečinam pri osteoartritisu) oz Macerat popkov cedre Atlas (pri luskavici, suhem ekcemu ​​in vnetju kože)…

Kako ga uporabljati?
 • V infuziji: prelijte z 1 žlico suhih listov črnega ribeza na skodelico vroče vode in pustite stati 15 minut. Pijte 2 do 3 skodelice na dan izven obrokov. Evropska agencija za zdravila ne priporoča uporabe listov črnega ribeza med nosečnostjo in dojenjem, pri otrocih, mlajših od 18 let. V nasprotnem primeru ne predstavljajo posebnih previdnostnih ukrepov za uporabo.
 • V mešanici, listi črnega ribeza so del »zeliščnega čaja petih listov« (črni ribez, breza, jesen, Kopriva, Meadowsweet), ki se uporablja v primerih osteoartritisa, pri drenažnem zdravljenju, pri kroničnih bolečinah v sklepih.
 • V gemmoterapiji, Macerat popkov črnega ribeza uporabljamo kot 3-tedensko kuro, ki jo po potrebi ponovimo po tedenskem premoru: 5 do 15 kapljic na dan v kozarcu vode, 15 minut pred obrokom. Začnite s 5 kapljicami in postopoma povečujte (na primer: 5 kapljic prvi teden, 10 drugi in 15 zadnji teden) izogibanje njihovemu jemanju ob koncu dneva zaradi njihovega stimulativnega kortizonu podobnega učinka. Dovoljeno za vso družino, razen za dojenčke, mlajše od 3 let in nosečnice (prisotnost alkohola), ter pri hipertenziji.

Korenina harpagofituma: priznana učinkovitost proti osteoartritisu

Prvotno iz južne Afrike, Harpagophytum (imenovan tudi »Hudičev krempelj«) je vključen v sestavo številnih prehranskih dopolnil za lajšanje bolečin v sklepih. Njegove protivnetne lastnosti je potrdilo več kliničnih študij, s znatno zmanjšanje okorelosti sklepov, zlasti v primerih osteoartritisa velikih sklepov (kolki in kolena).

Žrtev lastnega uspeha, Harpagophytum procumbens celo skoraj izginila. Danes je Harpagophytum zeyheri, vrsta s podobnimi lastnostmi, ki se goji.

V katerih primerih naj se uporablja?

Tako kot vrbovi listi je tudi harpagophytum uvrščen v francosko in evropsko farmakopejo in je ena od rastlin, ki se tradicionalno uporabljajo pri simptomatskem zdravljenju bolečih sklepnih manifestacij, tendonitisa, napetosti. Danes je v glavnem predlagana korenina Harpagophytum lajša bolečine v sklepih, povezane z osteoartritisom (revmatizem), predvsem na kolkih in kolenih.

Druga možnost je, da uporabite drugo rastlino, ki je pogosta v Evropi, Scrofularia Noosa. Vsebuje enake aktivne molekule kot Harpagophytum, protivnetna iridoida (harpagosid in harpagid).

Kako ga uporabljati?
 • Kot prehransko dopolnilo : kakovost prehranskih dopolnil, ki so na voljo na trgu, je zelo različna, priporočljivo je zagotoviti, da vsebujejo vsaj 1 do 2 % harpagosida (ali približno 3 % iridoidov).
 • Previdnostni ukrepi za uporabo : odsvetujemo ga nosečnicam in doječim materam, otrokom mlajšim od 18 let, osebam z boleznimi srca in ožilja, gastroezofagealnim refluksom, razjedami na želodcu ali dvanajstniku. V primeru žolčnih kamnov je priporočljiv zdravniški nasvet.

Bosvelija: za udobje in gibljivost sklepov

V zeliščni medicini, Bosvelija označuje gumijevo smolo, izločeno iz debla Boswellia serrata, imenovano tudi indijsko kadilo. Obstaja tudi Boswellia carterii ali sacra, bolj znana kot pravo kadilo ali frankincense, ki se bolj uporablja v aromaterapiji v obliki eteričnega olja.

Ne glede na vrsto Boswellia, samo gumijasta smola vsebuje bosvelično kislino, molekule z močnimi protivnetnimi lastnostmi, ki lahko zavira nastajanje ali aktivacijo nekaterih vnetnih mediatorjev (interlevkini, levkotrieni, NFkappaB). Tudi če je eterično olje kadila tudi protivnetno, je to zaradi delovanja komponent, ki niso bosvelične kisline. Še vedno se malo uporablja na področju vnetnih bolezni.

V katerih primerih naj se uporablja?

Boswellia gumi smola je že tisočletja poznan v tradicionalni kitajski in indijski medicini za zdravljenje revmatičnih ali predmenstrualnih bolečin, vnetij prebavnega trakta in dihalnih poti ter nekaterih kožnih obolenj. Njegovi učinki so bili predmet številnih raziskav, vključno z njegovo učinkovitostjo proti osteoartritisu, ki jo je leta 2003 potrdila pomembna klinična študija.

Od aprila 2023 sta DGCCRF in EFSA (Evropska agencija za varno hrano) omogočila navedbo na prehranskih dopolnilih, pri katerih bosvelija pomaga. ohranjanje zdravja in prožnosti sklepov, ohranjanje zdravja prebavnega sistema in delovanja pljuč.

Kako ga uporabljati?
 • Boswellia se danes trži kot prehransko dopolnilo v različnih oblikah (kapsule, kapsule, kapljice), ki vsebujejo prašek surove gumijeve smole ali standardizirane izvlečke. Dajte prednost izdelkom, ki so titrirani v bosvelični kislini.
 • Ne glede na to, ali se prodaja samostojno ali v kombinaciji z drugimi protivnetnimi sestavinami (npr. Hargagophytum, kurkuma ali kurkumin itd.), je priporočljivo upoštevajte navodila za uporabo in previdnostne ukrepe za uporabo, značilne za vsak izdelek.

Kopriva: daje prednost listom za zdravje sklepov

Listi koprive (Urtica dioica oz Urtica urens) se tradicionalno uporabljajo za zdravje sklepov zaradi številne sinergijske lastnosti : diuretični učinek, ki bo olajšal izločanje sečne kisline; remineralizirajoče delovanje, ki podpira regeneracijo hrustanca; protivnetne in analgetične lastnosti, ki so bile potrjene s študijami in vitro in in vivo.
V katerih primerih naj se uporablja?

Listi koprive priporočajo v zeliščni medicini za lajšanje bolečine v sklepih, tendonitis, napetosti. Niso med najmočnejšimi protivnetnimi sredstvi, vendar je njihova moč odvajanja velika prednost, zlasti v primeru hiperurikemije, napadov protina, revmatizma, artritisa.

Pazite pa, da izberete liste in ne korenin.. Uporaba korenin je namreč rezervirana za zdravljenje benigne hipertrofije prostate.

Kako jih uporabiti?
 • V zeliščnem čaju : 3 do 4 zvrhane čajne žličke suhih listov ali približno 4 g vlijemo v 150 ml skodelice vroče vode. Pustite stati 10 minut. Popijte 3 do 4 skodelice na dan. Dajte prednost njegovi uporabi v obliki zdravljenja, ki traja največ 3 tedne, čemur sledi tedenski premor pred ponovitvijo, če je potrebno.
 • V obkladkih: 2 žlici suhih listov prelijemo s 50 cl vrele vode in pustimo 10 minut. Pustite, da se ohladi, nato pa v pripravek namočite obkladek ali čisto krpo. Za nanos na boleče mesto.
 • V prahu, ekstraktih in hidroalkoholnih tinkturah : upoštevajte navodila za uporabo, specifična za vsak izdelek.

Zelena ali bela glina: veliko več kot babičina zdravila

Njen mehanizem delovanja na vnetje še ni znan, glina pa uporablja že od pradavnine pri številnih vnetnih težavah sklepih, mišicah ali koži, bodisi za lajšanje bolečin ali zmanjšanje edema. Še danes večina zdravilišč ponuja zdravljenje z glino (v obkladkih, kopelih, blatu itd.).

V katerih primerih naj se uporablja?

Uporaba gline je zelo široka na področju vnetnih obolenj. V lokalnih aplikacijah je v glavnem zelena glina ki se uporablja za lajšanje revmatizma, artritisa, zvinov, bolečin v hrbtu, tendonitisa, menstruacijskih bolečin... za zmanjšanje modric, izboklin in hematomov.

Bela glina, ki je mehkejša od zelene gline, je prednostna pri pomirjanju določenih kožnih razdraženosti (ugrizi, sončne in površinske opekline, akne, ekcemi ipd.), vnetih dlesni ali celo pleničnega izpuščaja pri dojenčkih.

Kako ga uporabljati?
 • Kot obkladek: naredite homogeno glineno pasto (voda + glina), ki jo porazdelite kot gost obkladek po predelu, ki ga želite zdraviti. Pustite delovati 1 uro pred izpiranjem. Pri revmi, bolečinah v hrbtu, aknah raje dajte prednost zeleni glini, pri suhi in občutljivi koži pa raje beli glini, ki jo nanesete na dlesni.
 • Kot ustna vodica: spoznati glinena voda in med čakanjem na pregled pri zobozdravniku izvajajte izpiranje ust dvakrat na dan v času trajanja vnetja.
 • V praškastem lakiranju : uporabite super fin prah bele gline, kot je smukec, za nanos neposredno na razdraženo zadnjico dojenčka.

Eterično olje poprove mete: učinkovito in hitro proti bolečinam

Eterično olje poprove mete ni veliko protivnetno sredstvo, vendar je znano po svojih zelo močnih lokalnih analgetičnih lastnostih. Njegova večinska sestavina, mentol, je tista, ki specifično aktivira receptorje za mraz (TRPM8), ki sodelujejo pri zaznavanju bolečine. Od kje ta tako značilen "hladni učinek", ki zagotavlja skoraj takojšnje olajšanje. 

V katerih primerih naj se uporablja?

Poprova meta je referenčno eterično olje, ki se pogosto uporablja proti glavobolom. Študije so dejansko potrdile njegovo sposobnost učinkovitega pomirjanja migrene. To dejanje je tudi cenjen pri vnetjih sklepov, ki jih lajša mraz, medtem eterično olje ingverja bo bolje, ko se bolečina zmanjša s toploto.

Kako ga uporabljati?
 • Za odrasle in mladostnike (v primeru glavobola in migrene). Dermalno, 1 do 2 kapljici poprove mete v rastlinskem olju vmasirajte sence in čelo, takoj ko je potrebno. Za občutljivo kožo razredčite 1 kapljico eteričnega olja v vsaj 4 kapljicah rastlinskega olja. (Pazi na oči!)
 • Od 6. leta (pri bolečinah v mišicah). Dermalno, razredčite 1 kapljico eteričnega olja v najmanj 9 kapljicah rastlinskega olja (npr. oljni macerat arnike). Nanesite na boleče mesto.
 • Bodite pozorni na previdnostne ukrepe pri uporabi in ga pred nanosom razredčite v rastlinskem olju. Ne uporabljajte ga na poškodovani ali razdraženi koži, nikakor pa se je treba izogibati stiku z očmi.

Nageljnove žbice: REFERENCA proti zobnim bolečinam in vnetjem v ustih

Neločljivo od vonja zobne ordinacije, Nageljnove žbice so nedvomno REFERENČNI, svetovno znani za zdravljenje ustnih in zobnih težav. Dandanes je predvsem eterično olje nageljnovih žbic ali njegova večinska komponenta, evgenol, ki se uporabljata. Številne raziskave so namreč potrdile njihove izjemne lastnosti: lokalni analgetik z boljšimi učinki od lidokaina in protiinfekcijskim učinkom proti klicam zobnih oblog. Eterično olje nageljnovih žbic vsebuje tudi beta-kariofilen, vsestransko protivnetno molekulo, ki krepi in dopolnjuje delovanje evgenola.

V katerih primerih jih je treba uporabiti?

Uporabljajo se prepojeni klinčki ali eterično olje, razredčeno v rastlinskem olju lokalno pri vseh vnetnih in bolečih stanjih ustne votline: gingivitis, alveolitis, kavites, abscesi, zobobol, razjede v ustih itd. Zaradi učinkovitosti proti bolečinam se uporablja tudi eterično olje nageljnovih žbic za podporo pri porodu, pri nevralgiji ali glavobolih.

Ne pozabite, da eterično olje draži sluznico, s previdnostni ukrepi za uporabo in številne kontraindikacije, ki jih je treba upoštevati. Odvisno od primera se lahko nadomesti z eterično olje poprove mete proti bolečinam oz hidrosol žlahtnega lovorja pri ustni higieni

Kako jih uporabiti?
 • Kot gesta v sili, od 6 let. Po lokalni poti, Na vatirano palčko, namočeno v jedilno rastlinsko olje, kanite 1 kapljico eteričnega olja nageljnovih žbic in jo nanesite neposredno ali v bližino bolečega mesta (dlesen, zob), medtem ko čakate na pregled pri zobozdravniku. Do 5-krat na dan, odvisno od intenzivnosti bolečine. Nageljnove žbice lahko nanesete tudi neposredno na boleče mesto.
 • Grgranje : zavremo 500 ml vode in vanjo stresemo 4 do 5 nageljnovih žbic. Pustite stati 10 do 15 minut, nato precedite in pustite, da se ohladi. To infuzijo uporabite za grgranje in izpiranje ust do 3-krat na dan.

Omega 3: bistvena in nujna za preprečevanje kroničnega vnetja

Ne pozabite, da je vnetje predvsem naš glavni obrambni mehanizem. Gre za zelo kompleksen proces, ki v svoji začetni pro-vnetni fazi vključuje omega 6. Ko "nevarnost" mine, se mobilizira omega 3, da dokonča vnetje in popravi morebitne poškodbe. Če omega 3 ni prisotna v zadostnih količinah, se vnetje ne more popolnoma rešiti in obstaja tveganje, da postane kronično.

Tako je na primer, ko se fibroza razvije na ravni poškodbe, namesto lepe brazgotine. Ne glede na to, ali je hrupno (zaznamovano z bolečimi napadi) ali tiho (imenovano »nizke stopnje«), kronična vnetja, ki se pojavljajo, imajo lahko tudi posledice na našem zdravju nasploh. Resda ohranja tesno povezavo s številnimi boleznimi kože, dihal, sklepov ali črevesja, pa tudi s tistimi, ki jih imenujemo "civilizacijske bolezni" (npr. sladkorna bolezen, bolezni srca in ožilja, nekatere vrste raka, debelost...).

Zakaj so nujni in nepogrešljivi?

Več študij kaže, da naša sodobna prehrana, ki je preveč bogata z omega 6 v primerjavi z omega 3, spodbuja vzdrževanje vnetnega okolja. Prav to neravnovesje je problematično, saj so omega 3 edini prekurzorji molekul, ki ustavijo in razrešijo vnetni proces. Ker naše telo ne more proizvajati alfa-linolenske kisline (ALA), vodilne med omega 3, jo imenujemo »esencialna«. Zato ga je nujno zagotoviti s hrano. Druge omega 3, EPA in DHA, prav tako veljajo za bistvene, ker jih ne zaužijemo dovolj za naše potrebe.

Kako lahko pokrijemo svoje potrebe?
 • Vsebina naših krožnikov bo imela glavno vlogo obnoviti boljši ravnotežje omega 3/omega 6 tako, da se izogibate prekomernemu uživanju omega 6 (npr.: sončnično in arašidovo olje), hkrati pa zagotovite več omega 3 rastlinskega izvora (npr.: olje ogrščice, oreh, od kamelina, olje oz laneno seme zdrobljen, konoplja, od chia bogata z ALA...) IN živalskega (npr. viri EPA in DHA v majhnih mastnih ribah, jajca iz sektorja Bleu-Blanc-Cœur).
 • WHO in ANSES sta izdala priporočila za vnos in niz omega 3 dnevne odmerke približno: 0,8 g do 1,1 g za ALA (tj. ekvivalent ½ čajne žličkelaneno olje, 2 žlici repičnega olja ali pest orehi) in 500 mg za EPA + DHA (tj. manj kot 50 g konzervirane skuše ali sardele).
 • V primeru vnetnih izbruhov, morda bo potrebno jemanje EPA in DHA v obliki prehranskih dopolnil.

Padec za podjetje

DIŠEČA TOPLOTA
ORGANSKO eterično olje
Od 4,00 €
voziček s sliko
Arnika
BIO oljni macerat
Od 9,00 €
voziček s sliko
POPROVA META
ORGANSKO eterično olje
Od 2,50 €
voziček s sliko
PRAVA SIVKA
ORGANSKO eterično olje
Od 4,00 €
voziček s sliko
LIMONINA META
ORGANSKO eterično olje
Od 3,50 €
voziček s sliko
Vitamin D3 in cink imunost
Rastlinske kapsule
Od 9,50 €
voziček s sliko
-10% na vaše naročilo, velja do nedelje (2. junija): PROM-2705

Bibliografija

Objava: Couic-Marinier, F. in Labarde, S. (2018). Prispevek aromaterapije v športni travmatologiji. Farmacevtske novice, 57(576), 44-48. doi: 10.1016/j.actpha.2018.03.010

Objava: Lobstein, A. in Couic-Marinier, F. (2017a). Eterično olje ozimnice. Farmacevtske novice, 56(563), 57-60. https://doi.org/10.1016/j.actpha.2016.11.032

Objava: Declume, C. (1989). Ocena protivnetnega delovanja hidroalkoholnega izvlečka listov črnega ribeza (Ribes nigrum). Journal of Ethnopharmacology, 27 (1-2), 91-98. https://doi.org/10.1016/0378-8741(89)90081-0

Objava: Mnenje ANSES o »Oceni tveganja, povezanega z uživanjem prehranskih dopolnil, ki vsebujejo kurkumo«. (2022, maj). ANSES. https://www.anses.fr/en/system/files/NUT2019SA0111.pdf

Objava: Kimmatkar, N., Thawani, V., Hingorani, L. in Khiyani, R. (2003). Učinkovitost in prenašanje izvlečka Boswellia serrata pri zdravljenju osteoartritisa kolena - randomizirano dvojno slepo, s placebom kontrolirano preskušanje. Fitomedicina, 10(1), 3-7. https://doi.org/10.1078/094471103321648593

Objava: Posodobitev priporočenih prehranskih vnosov maščobnih kislin. (2009). ANSES. https://www.anses.fr/fr/system/files/NUT2006sa0359Ra.pdf

Delo: de la Charie, T. (2019). Razvajajte se z eteričnimi olji. Zakaj in kako deluje? Editions du Rocher.

Delo: Couic Marinier, F. in Touboul, A. (2017). Vodnik po eteričnih oljih Living Earth. Izdaje Terre Vivante.

Delo: Couic-Marinier, F. in Frély, R. (2019). Eterična olja: popoln vodnik za vso družino. SONČNO

Delo: Géa, A. in Banel, P. (2022). Fiziologija in eterična olja: Kako eterična olja delujejo na različne telesne sisteme? DUNOD.

Delo: Kaloustian, J., Hadji-Minaglou, F. (2012). Poznavanje eteričnih olj: kakovost in aromaterapija, zbirka Praktična fitoterapija

Delo: Fleurentin, J., Pelt, JM, & Hayon, JC (2016). Dobra uporaba zdravilnih rastlin. Rennes, Francija: Ouest-France.

Delo: Corjon, G. (2018). Zdravite se z rastlinami. Quitin, Francija: Jean-Paul Gisserot.

Delo: Piterà di Clima, F., & Nicoletti, M. (2018). Povzetek gemmoterapije - Znanstvene osnove meristemoterapije. Izdaje Amyris.

Delo: Dextreit, R. (2010). Glina, ki zdravi: vodnik po naravni medicini. Escalquens, Francija: Živeti v harmoniji.

Delo: Coudron C. & Pourrias B. (2014). Vodniki za predpisovanje prehrane. Zdravstvene izdaje.

Spletna stran : WikiPhyto, enciklopedija fitoterapije. (nd). http://www.wikiphyto.org/wiki/Home

Spletna stran : Modro-belo-srce. (2023, 27. april). Bleu-Blanc-Coeur - Združenje za zemljo, živali in ljudi. https://bleu-blanc-coeur.org/