Imunski sistem zajema vse naše obrambne mehanizme, ki posredujejo takoj, ko telo nekaj prepozna kot »tujek« in zazna kot nevarnost. Njegova glavna vloga je torej, da nas ščiti, zlasti pred patogenimi klicami, kot so virusi, bakterije, glive itd. V primeru oslabitve obstaja tveganje, da postanemo bolj občutljivi na okužbe in da bo okrevanje trajalo dlje. Zato je pomembno skrbeti zanj v pričakovanju zimskih bolezni ali v primeru ponovnih okužb. Znano je, da na imunost vpliva več dejavnikov, kot so starost, stres, kajenje in nekatere bolezni. Na delovanje imunskega sistema pa lahko vpliva tudi prehrana, spanje ali telesna dejavnost. Poleg zdravega življenjskega sloga in pokritja določenih mikrohranilnih potreb obstajajo tudi različne rešitve, ki temeljijo na rastlinah in naravnih izdelkih. Toliko možnosti za raziskovanje, da se bolje zaščitite in okrepite svoj teren.

Ta članek je bil posodobljen dne 04/04/2024

Padec za podjetje

IMUNOST
Eterična olja v...
Od 11,50 €
voziček s sliko
ČAJEVEC
ORGANSKO eterično olje
Od 2,50 €
voziček s sliko
POPROVA META
ORGANSKO eterično olje
Od 2,50 €
voziček s sliko
CASSIS
ORGANSKI macerat popkov
Od 6,75 €
voziček s sliko
PRAVA SIVKA
ORGANSKO eterično olje
Od 4,00 €
voziček s sliko
RAVINTSARA
ORGANSKO eterično olje
Od 2,25 €
voziček s sliko
LIMONA
ORGANSKO eterično olje
Od 2,25 €
voziček s sliko
-10% na vaše naročilo, velja do nedelje (2. junija): PROM-2705

TOP 5 naravnih rešitev

1. Eterično eterično olje za vso družino: Ravintsara, da okrepite imuniteto in se zaščitite vso zimo.
2. Rastline s priznanimi imunostimulacijskimi lastnostmi: Echinacea, ob upoštevanju njihovih previdnostnih ukrepov pri uporabi.
3. Za kuro jeseni: Macerat šipkovih popkov, specifično za ORL področje in otroke.
4. Praški in suho sadje za zalogo vitamina C: Acerola, Camu-CamuGoji jagode.
5. Za preventivo ali ob prvih znakih okužbe: propolis, rezerviran za odrasle.

Da bi poskrbeli za svojo imunost, je priporočljivo tudi zadovoljiti potrebe po vitaminu D in železu, prilagoditi prehrano, omejiti vpliv stresa, se izogibati pomanjkanju spanja, sedečemu življenjskemu slogu ter pretiranemu športu, izpostavljenosti onesnaževalcem in strupenim izdelkom. ki oslabijo imunski sistem (tobak, alkohol, konzervansi, aditivi v hrani itd.)

Poiščite zdravniško pomoč v primeru avtoimunske bolezni, motnje ali zdravljenja, ki vključujejo imunski sistem.

Pokrijte svoje potrebe po vitaminu D, železu in cinku

Preden se lotimo hrane in naravnih izdelkov, se je treba osredotočiti predvsem na vitamin D in železo, ki imata osrednjo vlogo pri delovanju imunskega sistema in ju v splošni populaciji pogosto primanjkuje. Kar se tiče cinka, se zdi tveganje pomanjkanja manj posplošeno, vendar je prav tako zelo vpleteno v imunost.

Osredotočite se na vitamin D

Vitamin D je dobro znan po svoji vlogi pri izgradnji kosti, je pa tudi in predvsem zelo pomemben za imunost. Glede na rezultate študije 2006-2007, Pomanjkanje vitamina D prizadene skoraj 80 % odraslih v Franciji, do 90 % pozimi! Na srečo so primeri resnega pomanjkanja še vedno precej redki. Posebej pozorni bomo na potrebe starejših, dojenčkov, nosečnic, žensk po menopavzi, ljudi z olivno ali temno poltjo, ki s soncem slabše sintetizirajo vitamin D. Drugi dejavniki, kot so nekatere diete, ki izločajo vire vitamina D (mastne ribe, jajca in mlečni izdelki), patologije, ki vodijo v črevesno malabsorpcijo, ali nizka izpostavljenost soncu, lahko prav tako povečajo tveganje za pomanjkanje.

Glede na to, da se v bistvu sintetizira z delovanjem sonca na kožo in da le majhen % naših potreb pokrijemo s hrano, je prehransko dopolnjevanje priporočljivo predvsem pozimi. Ampak za preprečite tveganje prevelikega odmerjanja, je bolje poiskati nasvet zdravstvenega delavca. Na srečo so časi polenovke naših babic že zdavnaj minili... Danes je veliko lažje opraviti tečaj vitamina D, ne da bi se pogrnili.

Imejte železno zdravje

Železo posega tudi v delovanje imunskega sistema in njegovo pomanjkanje v splošni populaciji je prav tako zelo pogosto, zlasti pri ženskah pred menopavzo, otrocih, ki so nagnjeni k ponavljajočim se okužbam, ljudeh, ki se prehranjujejo vegansko ... in potrebe zato ne morejo vedno pokriti samo s hrano. Dodatek bo narejen na podlagi bioloških odmerkov in zdravniškega nasveta, zlasti za oceniti stopnjo pomanjkanja in se izogniti tveganju prevelikega odmerjanjaSpirulina je lahko zanimiva tudi kot vzdrževalna nega.

Cink v pravem odmerku

Cink zelo koristen tudi za normalno delovanje imunskega sistema, vendarprekomerno ali dolgotrajno uživanje lahko nasprotno povzroči padec imunosti.. Svoje potrebe je torej bolje pokriti s hrano (ostrige in školjke, pšenični kalčki, jetra, meso in Bučna semena) in razmislite o dopolnilih le pri ljudeh, pri katerih obstaja tveganje za pomanjkanje, kot so ljudje s kroničnimi črevesnimi boleznimi, boleznimi ledvic, podhranjenostjo, odvisnostjo od alkohola ali zelo starejšimi, ne da bi pozabili na vegetarijance.

Poskrbite za svojo imuniteto s prehrano

Trenutno znanje o povezave med črevesno mikrobioto in imunostjo nas silijo, da vse bolj resno upoštevamo vlogo hrane. Bodite previdni pri hitri hrani, industrijskih jedeh in pecivih, ocvrtih živilih, preveč rafiniranih ali predelanih izdelkih itd., ki porušijo ravnovesje mikrobiote (disbioza) in lahko porušijo celoten črevesni ekosistem. Nasprotno pa lahko skrb za vašo prehrano pomaga izboljšati naše naravne obrambe, z nekaterimi posebej zanimivimi priporočili, ki jih morate upoštevati:

 • Zaužijte dovolj beljakovin : pogosto pozabljamo, da so aminokisline, ki sestavljajo beljakovine, bistvene za sintezo protiteles. Zato je pomembno ustrezno pokrivanje potreb, zlasti starejših, z različnimi viri rastlinskih beljakovin (stročnice, mandlji in oreščki, nerafinirana žita) in ne le živalskih.
 • Uravnotežite vnos esencialnih maščobnih kislinravnovesje med omega 3 in omega 6 v naši prehrani je temeljnega pomena za uravnavanje naših obrambnih mehanizmov (vnetje in imunost). Ker je naša sodobna prehrana močno neuravnotežena v korist omega 6, bomo poskrbeli, da bomo omejili uživanje rastlinskih olj, ki so preveč bogata z omega 6 (npr. sončnično in arašidovo olje) ter zagotovili vse omega 3 (ALA, EPA in DHA). ) iz rastlinskih virov hrane (npr.: repično olje, oreščki, lan, konoplja itd.) IN živalskih virov (npr.: majhne mastne ribe).
 • Povečajte vnos antioksidantov in vlaknin za razvajanje vašega črevesja in njegove mikrobiote. To bo vključevalo prednost svežega, barvitega, sezonskega in raznolikega sadja in zelenjave, (pol)polnozrnatih žit, ne da bi pozabili na začimbe in aromatične rastline. Prav tako je priporočljivo omejiti preveč rafinirano industrijsko hrano in zlasti povečati njihovo vnos topnih in netopnih vlaknin.
 • Odločite se za naravne vire probiotikov : preden se odločite za prehranska dopolnila, je priporočljivo dati prednost fermentiranim izdelkom, ki so koristni za črevesno floro (npr. jogurti, kefir, kombuča, fermentirana zelenjava itd.).

Zaščitite se z eteričnimi olji

Kakšne so prednosti eteričnih olj?

Hvala za njihovo sinergistične, imunostimulirajoče in protiinfekcijske lastnosti, so eterična olja izbrani zavezniki za zaščito pred okužbami in njihovimi možnimi zapleti. Več študij, izvedenih in vitro in in vivo, je učinkovito pokazalo učinke na celice prirojene imunosti in adaptivne imunosti ter na molekule imunskega odziva.

Eterična olja se pogosto razpršijo kot preventivni ukrep za čiščenje zraka. Če želite izkoristiti njihove dejanske imunomodulacijske lastnosti, jih lahko uporabljate tudi peroralno ali dermatološko. Kar zadeva voh, bi bil njegov interes dvojen. Ta pot bi omogočila delovanje obeh na obvladovanje stresa, ampak tudi neposredno na imunost.

Katera eterična olja izbrati?

Prvič, je eterično olje Ravintsara kar je soglasno. Vsebuje tako evkaliptol kot monoterpenole, ki delujejo sinergistično in mu dajejo imunostimulirajoče in protivirusne lastnosti. Uporabljali so ga predvsem v bolnišnicah za preprečevanje bolnišničnih bolezni. Prilagodljiv za uporabo, ne glede na način uporabe, je postal eterično eterično olje, ki bo spremljalo vso družino od jeseni do pozimi.

Za preventivo, za čiščenje zraka, je možna tudi uporaba eterično olje limone ali druge esence citrusov. Atmosferski antiseptik, deluje tudi preko svojega parfuma na čustveno dobro počutje in obvladovanje stresa z merljivimi učinki na delovanje imunskega sistema.

Kako jih uporabiti?
 • Dermalno pri odraslih : 1 do 2 kapljici Ravintsare na zapestja enkrat na dan v rizičnih obdobjih. Po treh tednih uporabe naredite tedenski premor.
 • Dermalno, od 3 let, za nosečnice nad 3 mesece : eterično olje Ravintsara razredčite na 10 % v rastlinskem olju (1 odmerek eteričnega olja za 9 odmerkov rastlinskega olja). 3-4 kapljice mešanice nanesite na hrbet in podplate. Po treh tednih uporabe naredite tedenski premor.
 • V kopeli, od 3 let : 5 do 10 kapljic Ravintsare razredčite v žlici kopalne osnove, vse skupaj vlijte v kopalno vodo. Ostanite deset minut. Brez izpiranja.
 • V oddaji, Ravintsara in Lemon se lahko uporabljata samostojno ali v mešanici, upoštevajoč število kapljic eteričnih olj, navedeno v navodilih za difuzor, in čase difuzije, ki se razlikujejo glede na uporabnike: pri odraslih (15 minut na uro), pri otrocih od 6. (5 minut na uro) ali od 3. meseca (5 minut na uro v odsotnosti otroka).
 • Peroralno, od 6 let naprej, ob prvih znakih okužbe: 1 do 2 kapljici Ravintsare na nevtralni podstavek (po možnosti žličko medu), da se stopi v ustih. Do 3-krat na dan, 5 dni.

Okrepite svoj teren z gemmoterapijo

V katerih primerih je bolje dati macerat iz popkov?

Ker je vzrokov za oslabitev imunosti več, bo gemmoterapija omogočila okrepiti vsak teren na prilagojen način. Dejansko je znano, da številni macerati popkov delujejo na imunski sistem na različnih ravneh: omejujejo učinke stresa, uravnavajo črevesno floro, ciljajo na dihala itd.

Bodisi za preventivo bodisi za krepitev imunosti po nalezljivi epizodi, macerate popkov bo zanimivo uporabljati kot zdravljenje vsaj 3 tedne. So precej prilagodljivi za uporabo, vendar zaradi prisotnosti alkohola v njihovi sestavi macerati popkov niso priporočljivi za otroke, mlajše od 3 let, in nosečnice.

Katere macerate izbrati?

Tu so trije glavni imunski popki, ki jih je treba izbrati glede na njihove posebnosti:

Poleg tega lahko uporabimo druge učinkovite popke za podporo imunskega sistema kot npr Macerat bukovih popkov (za krhke ali zelo oslabele ljudi) oz Macerat topolovih popkov (zaradi zaščitnega učinka v obdobjih epidemij).

Kako jih uporabiti?
 • Kot daljše ali večmesečno preventivno zdravljenje, zlasti jeseni, v pričakovanju zimskih obolenj ali ob ponovnih okužbah. S stopnjo jemanja 3 tedne na mesec in 1 teden premora.
 • Kot enkratno zdravljenje v trajanju 3 tednov za okrevanje po infekcijski epizodi v obdobju okrevanja.
 • V intervjuju, raje pri odraslih za podporo imunskemu sistemu, oslabljenemu zaradi zdravljenja ali kronične patologije. Na izbiro je več možnosti: 10 dni na mesec ali 3 tedne na četrtletje ali 3 dni na teden.

V vseh primerih so običajni odmerki naslednji:

 • Odrasli in mladostniki : 5 do 15 kapljic na dan v kozarcu vode (ali čiste), 15 minut pred obrokom, 3 tedne. Začnite s 5 kapljicami in postopoma povečujte (na primer: 5 kapljic prvi teden, 10 drugi in 15 zadnji teden).
 • Otroci, starejši od 3 let : 1 kapljica na dan za 10 kg, začnemo z eno kapljico in postopoma povečujemo odmerek (npr. 9 letni otrok, ki tehta 40 kg, lahko zaužije do 4 kapljice).

Dajte prednost hidrosolom za krhke ljudi

V katerih primerih so hidrosoli pomembni?

Ker so veliko manj koncentrirani kot eterična olja, so hidrosoli bolj prilagodljivi za uporabo. Kljub temu vsebujejo aktivne molekule, ki jih zaznamo po aromatičnem vonju. V kopeli ali oralno bodo poskrbeli majhni otroci, nosečnice, starejši ljudje za podporo njihove imunitete.

Primerne bodo tudi za vso družino pomoč pri stresu. Hiter in enostaven za uporabo, hidrosoli bodo končno razveselili tisti, ki se jim mudi in nimate časa za pripravo zeliščnega čaja.

Katere hidrosole izbrati?
 • Hidrosol timijana z linalolom bi bil najbolj imun. Posebej primeren za otroke, saj bi zagotovil dobro zaščito dihalnih poti v okoljih s tveganjem kontaminacije, kot so vrtci ali v obdobjih zimskih epidemij. Tudi poživljajoča, primerna bi bila med okrevanjem za podporo oslabelim organizmom.
 • Eucalyptus Globulus hidrosol bi bil še bolj specialist za dihalne poti, da bi imel prednost pri difuziji ali ob prvih znakih okužbe.
 • Drugi pomirjevalni in antispazmodični hidrosoli, kot npr Hidrosol pomarančnega cveta oz hidrosol rimske kamilice bo nežna alternativa eteričnim oljem v primerih stresa in motenj spanja.
Kako jih uporabiti?

Hidrosole lahko uporabljamo same ali v mešanici, občasno ali v približno dvajsetdnevnih tečajih za globlje delovanje:

 • Od 3 mesecev. Dermalno, dodajte 1 do 2 žlici v kopalno vodo.
 • Od 6 mesecev. Ustno, vodi v steklenici dodajte 1 čajno žličko hidrosola in pijte dvakrat na dan 15 dni.
 • Za odrasle. Ustno, dodajte 1 žlico hidrosola v 1 L vode in pijte ves dan največ 3 tedne.

Odločite se za rastline v zeliščnih čajih, praških, izvlečkih…

Za ljudi, ki iščejo alternative eteričnim oljem ali gemmoterapiji, obstajajo druge rastlinske rešitve za podporo imunskega sistema.

Ehinaceja

Referenčne rastline za spodbujanje imunosti, Echinaceae angustifolia in Echinaceae purpurea, so bili predmet številnih študij, ki kažejo podobne učinke na več ravneh, kot je aktivacija makrofagov (prirojena imunost) in povečanje limfocitov B, odgovornih za proizvodnjo protiteles (pridobljena imunost). WHO celo priznava njihovo tradicionalno uporabo "pri zdravljenju prehladov in okužb zgornjih dihalnih poti zaradi njihovega imunostimulirajočega delovanja".

Vendar so kakovost razpoložljivih izdelkov, uporabljeni deli, vrsta izvlečka, odmerki in trajanje uporabe itd. zelo raznoliki. Zato je bolje, da poiščete nasvet zdravstvenega delavca, da izkoristite njihove prednosti in jih varno uporabljate. Glede na to imunostimulacijsko moč, upoštevati je treba tudi več previdnostnih ukrepov pri uporabi v primeru imunskih motenj (glejte spodaj). Njihova uporaba se odsvetuje tudi med nosečnostjo, dojenjem in pri otrocih, mlajših od 12 let. Nazadnje lahko povzročijo alergijske reakcije pri ljudeh, ki so alergični na rastline iz družine Asteraceae.

Adaptogene rastline

Ginseng, Eleutherococcus in Rhodiola spada med najbolj znane adaptogene rastline. Skupna jim je sposobnost omejevanja utrujenosti, izboljšanja odpornosti na vadbo, povečanja zmožnosti koncentracije in odpornosti proti okužbam ... Da bi zagotovili njihovo kakovost in vsebnost aktivnih sestavin, je zaželena uporaba v obliki naslovljenih izvlečkov. In glede na njihove previdnostne ukrepe za uporabo je priporočljivo poiskati nasvet zdravstvenega delavca.

Ashwagandha, »novi prišlek« na Zahodu, velja za eno najmočnejših adaptogenih rastlin. Imenuje se tudi "indijski ginseng", k nam prihaja iz ajurvedske medicine, kjer njeno ime pomeni "vonj po konju", da prikliče moč živali. Bil je že predmet številnih študij, vendar še vedno ni dovolj podatkov o učinkih na imunski sistem. Jemanje praška Ashwaganda bo še posebej koristno v primerih utrujenosti ali kroničnega stresa. Prilagodljivejša za uporabo kot druge adaptogene rastline, vendar ostaja njena uporaba rezervirana za odrasle. Prav tako ni primeren za nosečnice in doječe matere. Zdravniški nasvet je priporočljiv v primeru bolezni ščitnice.

Rastline bogate z vitaminom C

Glede na blagodejne učinke vitamin C na delovanje imunskega sistema in asimilacijo železa, je pomembno zagotoviti, da so vaše potrebe zadovoljene za boljši boj proti okužbam. Zadostuje naj prehrana, bogata s svežim sezonskim sadjem in zelenjavo. Toda v primeru okužbe, anemije ali utrujenosti je zanimivo, da se ozdravite z dajanjem prednosti naravne vire, ki bodo poleg vitamina C zagotovili tudi druga hranila z antioksidativnimi lastnostmi dopolnilno: v obliki praškov (Acerola oz Camu Camu) ali suho sadje (goji jagode).

Timijan v zeliščnem čaju

Zeliščni čaj iz timijana se tradicionalno uporablja za zdravljenje dihalnih in prebavnih motenj. Njegovo protiinfekcijske lastnosti so obsežno dokumentirane s številnimi študijami, opravljenimi predvsem na njenem eteričnem olju. Kar zadeva delovanje na imunost, je publikacija iz leta 2012 izpostavila učinke vodnega izvlečka na dendritične celice, celice, ki igrajo tako vlogo stražarja kot dirigenta imunskega odziva. Če timijan ne bi deloval imunostimulativno, kot je Echinacea, bi bil bolj imunomodulirajoč in bolj prilagodljiv pri uporabi. Prav tako je a krepilna in antioksidativna rastlina kar bo pomagalo tudi med okrevanjem.

V infuziji : za eno skodelico žlico suhih rastlin prelijemo z vrelo vodo (najbolje temperature 80-90°C). Pokrijte in pustite stati 10 do 15 minut, nato pa pripravek filtrirajte. Pijte 2-3 skodelice na dan. Po 3 tednih uporabe naredite tedenski premor.

Odkrijte druge naravne alternative

Za podporo imunskega sistema obstajajo druge naravne rešitve poleg rastlin. Uporabljamo jih lahko kot jesensko kuro za preprečevanje zimskih obolenj ali med okrevanjem, ko je imunski sistem oslabljen. Tukaj je več možnosti, med katerimi lahko izbirate.

Propolis

Proizvajajo in uporabljajo čebele za zaščito svojega panja, propolis se že od antike uporablja za zdravljenje ran, pa tudi za balzamiranje mrtvih. Še danes se uporablja v sestavi izdelkov proti vnetemu grlu, okužbam dlesni in celo herpesu, zlasti zaradi svojih protiinfekcijskih lastnosti. Čeprav na prehranskih dopolnilih ni mogoče navesti, da propolis pomaga pri »podpori delovanja imunskega sistema«, testi in vivo in in vitro jasno kažejo, da deluje na dve vrsti imunskega odziva : prirojena in pridobljena. Propolis bi namreč deloval na različne celice imunskega sistema in na tvorbo protiteles.

Vodnoalkoholni izvleček propolisa se lahko uporablja v obliki zdravljenje za preprečevanje ali ob prvih znakih okužbe :

 • Rezervirano za odrasle in mladostnike : 15 kapljic, razredčenih v kozarcu vode, v žlički medu ali mlačnem zeliščnem čaju, zjutraj in zvečer, 3 tedne. Izločite iz obrokov in po potrebi ponovite po tedenskem premoru. Pred uporabo dobro pretresite.
 • Ni priporočljivo za otroke, mlajše od 6 let, nosečnice in v primeru alergije na čebelje izdelke.
Glina

Vloga od glina pri podpiranju imunosti bi lahko razložili z njegovim globalno delovanje na črevesni ekosistem : izboljšanje sluzi in zaščita prebavne stene, odprava virusov in patogenih bakterij, hkrati pa pomaga pri razvoju prebavne flore, nevtralizacija bakterijskih toksinov, adsorpcija težkih kovin, strupenih za telo ... Prisotnost bakra v njegovi sestavi bi tudi pomagajo povečati imuniteto. Vendar bodite previdni, saj glina moti železo, ki ga bo utrdila v prebavnem traktu, pri predolgem uživanju pa obstaja nevarnost pomanjkanja železa.

Za pripravo glinene kure, idealno je zaužiti eno čajno žličko na dan (bodisi zjutraj, ko se zbudite, bodisi zvečer, ko greste spat, vedno stran od jemanja zdravil). Začnite z glineno vodo prvih nekaj dni in nadaljujte z glineno vodo do tri tedne. Nato vzemite odmor za en ali več tednov.

 • Glinena voda pripravimo z žličko ultraprezračene gline v kozarcu vode. Pustite počivati ​​3 do 4 ure. Glina se bo usedla na dno kozarca. Pijte samo rahlo motno tekočino, ki plava in ustreza glineni vodi.
 • Glinena voda se pripravi na enak način, le da se glinasta usedlina zmeša s supernatantom, preden se v celoti popije.
 • Interno je glina kontraindicirana pri ljudeh, ki so nagnjeni k zaprtju, pri ljudeh s prebavno kilo, visokim krvnim tlakom, v primeru anamneze črevesne obstrukcije ali celo slabosti. Če jemljete zdravila, poiščite zdravniško pomoč. Nosečnice in doječe matere ne smejo uporabljati gline, majhni otroci pa imajo praviloma ustrezne odmerke.
Elementi v sledovih

Oligoterapija uporablja minerale v zelo majhnih količinah (elemente v sledovih) za ponovno vzpostavitev ravnovesja organizma ob upoštevanju terena oziroma »diateze« vsakega posameznika. To so zdravila, ki se uporabljajo pri zdravljenju, npr "modifikatorji terena" za osebno podporo v primeru padca imunosti:

 • Mangan-Baker : značilnosti "hipostenične" diateze pri utrujeni osebi s težavami pri koncentraciji, nagnjenosti k kroničnim nalezljivim boleznim ali alergijam, ki prizadenejo nos, grlo in ušesa.
 • Baker-Zlato-Srebro : značilno za "anergično" diatezo v primerih pomanjkanja splošne vitalnosti, pri okrevanju po nalezljivih boleznih in v stanjih utrujenosti.
Probiotiki

Probiotiki so nepatogene bakterije, ki prihajajo v podporo bakterijam črevesne mikrobiote za pomoč pri omejevanju širjenja neželenih mikrobov in krepitev pregradnega učinka v črevesnem ekosistemu. Danes obstaja veliko število izdelkov na osnovi probiotikov s široko izbiro sevov. Zato je priporočljivo poiskati nasvet strokovnjaka, ki bo izbral glede na želeni učinek. Zdravljenje s prehranskimi dopolnili se lahko v nekaterih primerih izkaže za potrebno, zlasti po zdravljenju z antibiotiki.

Gobe

Shiitake, maitake in reishi so gobe, ki se uporabljajo v tradicionalni azijski medicini. Danes jih je mogoče najti same ali v mešanici v obliki prehranskih dopolnil. Njihovo sposobnost spodbujanja imunske obrambe pripisujejo polisaharidom in beta-glukanom, ki jih vsebujejo in delujejo na črevesno floro.

Izogibajte se tistemu, kar oslabi imuniteto

Znano je, da starost in nekatere bolezni ali zdravljenja oslabijo našo naravno obrambo. Z življenjskim slogom je povezanih tudi več dejavnikov, ki so neposredno povezani s padcem imunosti in na katere je mogoče ukrepati. Njihovo upoštevanje je bistvenega pomena za večjo učinkovitost rastlin in drugih naravnih izdelkov.

Kronični stres
 • Vpleteni mehanizmi so precej zapleteni, vendar so znanstvene študije pokazale, da je psihološki stres res neposredno odgovoren za oslabitev obrambnih sistemov. Njegov vpliv je tak, da je obvladovanje stresa glavni dejavnik, ki ga je treba upoštevati.
 • Med vsemi metode za omejevanje učinkov stresa, si bo lahko vsak izbral tiste, ki mu najbolj ustrezajo. Glavna stvar je, da jih izvajamo čim bolj redno, še posebej, ker je njihov učinek merljiv, ne da bi zanje porabili veliko časa.
 • Tudi stres je odgovoren za prevelike izgube magnezija. Magnezij pa sodeluje tudi pri imunosti in je zaradi pomanjkanja le-ta še bolj občutljiva na stres. Dovolj za spodbujanje začaranega kroga zmanjšane imunosti, ki jo povzroča stres... Prehrana, bogatejša z viri magnezij bodo potrebni kot tudi dodatki za pokritje potreb (do 300 mg magnezija na dan).
Pomanjkanje spanja
 • Splošno sprejeto je, da spanje in imunost sta tesno povezana. Zaradi nezadostnega ali nekakovostnega spanca bi telo postalo bolj ranljivo za okužbe, vendar pa bi okužba vplivala tudi na strukturo spanja (povečanje celotnega trajanja spanja in deleža počasnega spanja).
 • Čeprav še vedno manjka študij, ki bi pojasnile te povezave, vse pristope k boljšemu spanju bo koristno izvajati v primeru padca imunosti ali za njegovo preprečevanje. Med okužbo bomo spoštovali tudi potrebo po spanju, ki prispeva k obrambnim mehanizmom telesa.
Sedeči način življenja ali pretirana vadba
 • Nekateri strokovnjaki, kot je profesor François Carré, kardiolog in raziskovalec pri Insermu, gredo tako daleč, da izjavijo: "edini način za izboljšanje imunosti je telesna vadba", ne glede na starost. Nasprotno pa nas preveč športa lahko naredi bolj ranljive za okužbe.
 • ANSES v svojih priporočilih res opozarja na toni nujno, da je telesna aktivnost intenzivna, da bi bila učinkovita. Predvsem šteje rednost.
Izpostavljenost onesnaževalcem in strupenim izdelkom
 • Prek hrane, higienskih izdelkov, ki jih uporabljamo, zraka, ki ga dihamo ... redno smo izpostavljeni različnim strupenim in onesnaževalnim izdelkom (npr. pesticidom, konzervansom itd.), ki lahko oslabijo in porušijo naš imunski sistem. Ni se vedno mogoče zaščititi, vendar bodo nekatere izbire potrošnikov, kot je nakup ekoloških proizvodov, pomagale zmanjšati stopnjo izpostavljenosti.
 • Kajenje (aktivno in pasivno) ali prekomerno uživanje alkohola so najbolj znani po svoji toksičnosti za pljuča ali jetra, vendar tudi oslabijo imunost. Za zmanjšanje njihove porabe se lahko razmisli o podpori.

Previdnostni ukrepi v primeru imunskih motenj

Pri nekaterih kroničnih boleznih je uporaba zdravilnih rastlin delikatna ali celo odsvetovana. Tej vključujejo avtoimunske bolezni in vse patologije, povezane z imunskim sistemom.

To je razlog, da glede na njihovo sposobnost spodbujanja obrambe telesa, Echinacea bo kontraindiciran pri ljudeh, ki trpijo za multiplo sklerozo, avtoimunskimi boleznimi, imunsko pomanjkljivostjo ali imunosupresijo (HIV/AIDS, presaditev organov, kemoterapija itd.) ali motnjami krvne linije belih krvničk (levkemija, limfom itd.).

Kar zadeva druge rastline in druge naravne rešitve, predstavljene na tej strani, trenutne publikacije govorijo bolj o imunomodulacijskem učinku, ki bi predstavljal manj tveganja kot imunostimulirajočem učinku. Vendar bo treba v primeru kroničnega zdravljenja vedno poiščite nasvet zdravstvenega delavca da bi se izognili kakršnemu koli tveganju interakcije.

Padec za podjetje

IMUNOST
Eterična olja v...
Od 11,50 €
voziček s sliko
ČAJEVEC
ORGANSKO eterično olje
Od 2,50 €
voziček s sliko
POPROVA META
ORGANSKO eterično olje
Od 2,50 €
voziček s sliko
CASSIS
ORGANSKI macerat popkov
Od 6,75 €
voziček s sliko
PRAVA SIVKA
ORGANSKO eterično olje
Od 4,00 €
voziček s sliko
RAVINTSARA
ORGANSKO eterično olje
Od 2,25 €
voziček s sliko
LIMONA
ORGANSKO eterično olje
Od 2,25 €
voziček s sliko
-10% na vaše naročilo, velja do nedelje (2. junija): PROM-2705

Bibliografija

Objava: Hernot, F. (2006). Glina, njena uporaba v farmaciji. http://dune.univ-angers.fr/fichiers/20073109/2016PPHA5426/fichier/5426F.pdf

Objava: Taqarort, N. in Chadli, S. (2020). Vitamin D in tveganje za akutne okužbe dihal: gripa in COVID-19. Klinična prehrana in metabolizem, 34 (3), 211–215. https://doi.org/10.1016/j.nupar.2020.05.003

Objava: Vernay, M., Sponga, M., Salanave, B., Oleko, A., Deschamps, V., Malon, A., & Castetbon, K. (2011). O62 Stanje vitamina D pri odrasli populaciji v Franciji: nacionalna študija prehrane in zdravja (ENNS, 2006–2007). Klinična prehrana in metabolizem, 25, S50-S51. https://doi.org/10.1016/s0985-0562(11)70066-8

Objava: Sandner, G., Heckmann, M. & Weghuber, J. (2020). Imunomodulatorne aktivnosti izbranih eteričnih olj. Biomolekule, 10(8), 1139. https://doi.org/10.3390/biom10081139

Objava: Blanchard, JM (2007). Cinnamomum camphora s cineolom (ravintsara), rastlina za preprečevanje bolnišničnih okužb v bolnišnicah? Fitoterapija, 5(1), 15-20. https://doi.org/10.1007/s10298-007-0202-1

Objava: Amirghofran, Z., Ahmadi, H., & Karimi, MT (2012). IMUNOMODULATORNA AKTIVNOST VODNEGA IZVLEČKA Thymus vulgaris, Thymus daenensis IN Zataria multiflora NA DENDRITIČNIH CELICAH IN ODZIVIH T CELIC. Journal of Immunoassay & Immunochemistry, 33(4), 388-402. https://doi.org/10.1080/15321819.2012.655822

Objava: Jm, S. (2007). Propolis in imunski sistem: pregled. Journal of Ethnopharmacology, 113 (1), 1-14. https://doi.org/10.1016/j.jep.2007.05.012

Objava: Pereira, TCB, Bonan, CD, in Bogo, MR (2016). Toksikologija bakra, oksidativni stres in vnetje z uporabo cebrice kot poskusnega modela. Journal of Applied Toxicology, 36 (7), 876-885. https://doi.org/10.1002/jat.3303

Objava: AFSSA (2005, februar). Učinki probiotikov in prebiotikov na floro in imunost odraslih ljudi. https://www.anses.fr/fr/system/files/NUT-Ra-Preprobiotiq.pdf

Delo: Fleurentin, J., Pelt, JM, & Hayon, JC (2016). Dobra uporaba zdravilnih rastlin. Rennes, Francija: Ouest-France.

Delo: Couic Marinier, F. in Touboul, A. (2017). Vodnik po eteričnih oljih Living Earth. Izdaje Terre Vivante.

Delo: Couic-Marinier, F. in Frély, R. (2019). Eterična olja: popoln vodnik za vso družino. SONČNO

Delo: Faucon, M. in Canac, P. (2018). Razprava o znanstveni in medicinski aromaterapiji, hidrosoli (1. izdaja). Pariz: Ed. Kri Zemlje.

Delo: de la Charie, T. (2019). Razvajajte se z eteričnimi olji. Zakaj in kako deluje? Editions du Rocher.

Delo: Pineau, L. (2019). Velika knjiga o gemmoterapiji. Leduc.s Édicije.

Delo: Coudron C. & Pourrias B. (2014). Vodniki za predpisovanje prehrane. Zdravstvene izdaje.

Delo: Morel, JM (2008). Praktična razprava o fitoterapiji: Včerajšnja zdravila za jutrišnjo medicino, Escalquens, Francija: izdaje Jacques Grancher.

Spletna stran : Pomanjkanje telesne dejavnosti in čezmerno sedeč življenjski slog: prednostna naloga. (2023, 16. februar). ANSES - Nacionalna agencija za varnost hrane, okolja in zdravja pri delu. https://www.anses.fr/fr/content/manque-d%E2%80%99activit%C3%A9-physique-et-exc%C3%A8s-de-s%C3%A9dentarit%C3%A9- prednostna naloga javnega zdravja

Spletna stran : Cara, G. (2022, 16. avgust). Ko stres oslabi imunski sistem. Inserm tiskovna soba. https://presse.inserm.fr/quand-le-stress-affaiblit-les-defenses-immunitaires

Spletna stran : WikiPhyto, enciklopedija fitoterapije. (nd). http://www.wikiphyto.org/wiki/Home