Ko se bolečina pojavi pri prvi menstruaciji pri mladostnicah, govorimo o primarni dismenoreji. Pojasnjujejo jih s čezmernim izločanjem vnetnih molekul, določenih prostaglandinov. Stalna ali občasna, ta bolečina naj bi ostala znosna in se zmanjšala od 18. leta dalje ali po prvi nosečnosti. Vendar pa so pri približno 5 do 15 % žensk krči tako boleči, da imajo lahko zelo negativen vpliv na kakovost življenja, kar povzroči odsotnost iz šole ali odsotnost z dela. Zato je pomembno, da ne zamudite sekundarne dismenoreje, ki jo povzroča ginekološka patologija, še vedno prepogosto diagnosticirana pozno: endometrioza, fibroidi, adenomioza ... Na srečo obstajajo različne naravne metode za omejevanje bolečine, ne da bi pozabili na prehrano, način življenja, obvladovanje stresa. .. kar bo tudi pomagalo zmanjšati njihovo pogostost ali intenzivnost.

Ta članek je bil posodobljen dne 17/05/2024

Padec za podjetje

MENSTRUALNO UDOBJE
Eterična olja v...
Od 23,00 €
voziček s sliko
ČAJEVEC
ORGANSKO eterično olje
Od 2,50 €
voziček s sliko
POPROVA META
ORGANSKO eterično olje
Od 2,50 €
voziček s sliko
CASSIS
ORGANSKI macerat popkov
Od 6,75 €
voziček s sliko
PRAVA SIVKA
ORGANSKO eterično olje
Od 4,00 €
voziček s sliko
RAVINTSARA
ORGANSKO eterično olje
Od 2,25 €
voziček s sliko
LIMONA
ORGANSKO eterično olje
Od 2,25 €
voziček s sliko
-10% na vaše naročilo, velja do nedelje (2. junija): PROM-2705

TOP 5 naravnih zdravil

1. Hitro ukrepanje, ko so menstruacije zelo boleče: eterično olje tropske bazilike oz eterično olje pehtrana, v lokalni masaži z rastlinskim oljem.
2. Vzemite vsaj en teden pred predvidenim datumom menstruacije: borage rastlinsko olje oz rastlinsko olje večernega svetlina za omejitev vnetja.
3. Zaradi antispazmodičnih in uravnavalnih lastnosti ženskega ciklusa: macerat malinovih popkov pri zdravljenju v ozadju.
4. Za delovanje pri krčih in krvavitvah: rman kot zeliščni čaj kot babičino zdravilo.
5. Če stres ponavadi poslabša bolečino: fino ali pravo eterično olje sivke pri lokalni uporabi ali pri vohu.

Ne odlašajte s posvetovanjem s strokovnjakom, če bolečina vztraja. Če so boleče menstruacije posledica okužbe, endometrioze, fibroidov itd., bosta potrebna diagnoza in specifično zdravljenje.

Eterična olja za hitro lajšanje zelo bolečih menstruacij

Kakšne so prednosti eteričnih olj?

Hvala za njihovo antispazmodične lastnosti, nekatera eterična olja bodo idealni zavezniki za hitro lajšanje menstruacijskih bolečin. Vsebujejo zlasti molekule, ki neposredno delujejo na gladke mišice, ki sestavljajo maternico. To še posebej velja za metilhavikol ali estragol, ki je večinska sestavina eteričnih olj bazilike in pehtrana, ki se zelo pogosto priporoča proti trebušnim krčem. Znano je tudi, da druge molekule iz družine estrov vplivajo na mišične krče, tako prebavne kot ginekološke.

Ker te molekule sicer sproščajo in pomirjajo, delovali bodo tudi na čustveno dimenzijo in bodo pomagali zmanjšati boleče zaznave. Študije so omogočile tudi poudarjanje protivnetne in analgetične lastnosti linalol ali beta-kariofilen, ki ga najdemo v več eteričnih oljih, ki bo zanimiva tudi za uporabo v primerih dismenoreje.

Katera eterična olja izbrati?
 • Prvič, eterično olje pehtrana oz eterično olje tropske bazilike so tiste, ki se najpogosteje priporočajo za lajšanje bolečih menstruacij. Oba vsebujeta večino metilhavikola okoli 80 %. Delujejo tako na krčenje maternice, ki povzročajo menstrualne krče, kot tudi na psiho-čustveni ravni kot sproščujoča in protistresna eterična olja. Njihov vonj ni vedno cenjen, možno jih je nadomestiti z drugimi eteričnimi olji s podobnimi lastnostmi, ki ne vsebujejo metilhavikola.
 • Alternativna ali komplementarna eterična olja, bogat z estri in/ali linalolom, s sproščujočimi, antispazmodičnimi in analgetičnimi lastnostmi. Izbrati glede na vohalne preference vsake osebe: eterično olje rimske kamilice, eterično olje prave sivke, eterično olje Petit Grain Bigarade... oz eterično olje muškatne kadulje (vendar bodite previdni in upoštevajte kontraindikacije, povezane z njegovim estrogenom podobnim učinkom)...
Kako jih uporabiti?

Dermalno : 1 kapljico eteričnega olja razredčite v 9 kapljicah rastlinskega olja in nanesite na spodnji del trebuha in solarni pleksus. V primeru bolečin do 3-krat na dan.

Pri vdihavanju, za natančnejše delovanje na psihoemocionalno komponento: 2 do 3 kapljice eteričnega olja na robček ali stenj inhalatorja. Zadihati takoj, ko je treba.

Hidrosoli za nadomestitev ali dopolnitev eteričnih olj

V katerih primerih je treba dati prednost hidrosolom?
 • Hidrosoli so prilagodljivi izdelki za uporabo, zlasti oralno, zlasti zato, ker so manj koncentrirani v aktivnih molekulah. So posebej primerno za ljudi, ki ne morejo uporabljati eteričnih olj, ampak tudi kot dopolnitev delovanja eteričnih olj ali kot alternativa pri dolgotrajni uporabi.
 • Iz previdnosti bodo hidrosoli, ki imajo estrogenski ali progesteronski učinek, še vedno prisotni ni priporočljivo v primeru anamneze hormonsko odvisnega raka (primer: muškatna žajbelj, žajbelj, hidrosol rmana).
 • Hidrosoli bodo prav tako všeč tisti, ki se jim mudi in nimate časa za pripravo zeliščnega čaja.
Katere hidrosole izbrati?
 • Prvi namen, tako kot pri aromaterapiji bomo dali prednost baziliki. V razmerju, Hidrosol bazilike vsebuje manj metilhavikola, vendar več linalola kot eterično olje. Spazmolitik in pomirjevalo živčnega sistema je popolno za lajšanje bolečin v trebuhu, ne glede na to, ali so povezane z menstruacijo, slabo prebavo ali stresom.
 • V primeru povezanih nerednih ciklovBaziliko lahko nadomestite ali kombinirate z rmanov hidrosol.
 • Če stres, živčnost in tesnoba ponavadi poslabšajo bolečino, se lahko priporočijo drugi hidrosoli, kot npr hidrosol rimske kamilice oz hidrosol melise.
Kako jih uporabiti?

Ustno : 1 do 2 čajni žlički hidrosola razredčite v kozarcu vode, 2- do 3-krat na dan (ali 2 žlici v 1 L vode, popiti čez dan) od prvega dne boleče menstruacije. Po potrebi začnite 1 do 3 dni pred predvidenim datumom menstruacije.

Olja borage in svetlina za lajšanje vnetja

Regulativni učinki na proizvodnjo prostaglandinov
 • Ob koncu menstrualnega cikla, naravni padec progesterona spremlja nastajanje vnetnih prostaglandinov tipa 2 (PGE2) v škodo prostaglandinov tipa 1 (PGE1). Prav ti PGE2 so izvor kontrakcij, potrebnih za izločanje maternične sluznice v vsakem ciklusu, medtem ko so PGE1 precej protivnetni, antitrombocitni agregatorji in vazodilatatorji. Nenormalno boleče menstruacije je torej razloženo s prekomerno proizvodnjo PGE2 z neravnovesjem v razmerju PGE1/PGE2.
 • Da bi razumeli prednosti olja borage in svetlina, je pomembno vedeti, da sta PGE1 in 2 sintetizirana iz omega 6, z gama-linolensko kislino (GLA) kot omejevalnim korakom. Naravno bogat AGL, Olja borage in svetlina torej neposredno zagotavljata ta vmesni omega 6, ki bi s pojavom tekmovalnosti upočasnil proizvodnjo PGE2 in bi pomagal obnoviti boljše ravnovesje PGE1/PGE2.
 • Pogosto piše, da sta olja borage in svetlina hormonska regulatorja. Glede na razpoložljive znanstvene študije je njihovo delovanje bolj na ravni prostaglandinov, imenovanih tudi "hormoni vnetja". Od kje verjetno zmeda, saj ne gre za spolne hormone. Vsekakor obstajajo interakcije med temi različnimi vrstami hormonov, vendar ne moremo govoriti o progesteronskem ali antiestrogenskem učinku kot pri rastlinah, kot je rman.
Kako jih uporabiti kot dodatek?
 • Prispevati k boljšemu ravnovesju PGE1/PGE2 z dodatkom FFA : vzemite 1 do 2 čajni žlički na danborage olje ozsvetlinovo olje pred obroki, 1 do 2 tedna pred in med obdobjem boleče menstruacije. Boragino olje bi bilo bolj zanimivo kot svetlinovo olje, saj vsebuje dvakrat do trikrat več gama-linolenske kisline.
 • Ob tem se ne pozabite izogibati prekomernemu vnosu omega 6, razen AGL.. Dejansko so poleg gama-linolenske kisline omega 6 predvsem predhodniki provnetnih molekul, vključno s PGE2. Kot je podrobneje opisano spodaj v poglavju o vlogi prehrane, je zato prav tako pomembno, da se izogibamo odvečni hrani, ki je odgovorna za vnetna stanja, pri čemer moramo biti še posebej pozorni na ravnovesje omega 3/omega 6.

Bud macerati za uravnavanje cikla in omejevanje krčev

V katerih primerih so macerati popkov aktualni?

Gemoterapija je zaradi svojega bolj globalnega in poglobljenega delovanja lahko zanimiva za uporabo poleg eteričnih olj v obliki dolgotrajne ali občasne kure, odvisno od okoliščin, specifičnih za vsako osebo. Določeni macerati popkov so znani po svojih modulacijskih učinkih na endokrini sistem, po antispazmodičnih ali cirkulacijskih lastnostih.

Katere macerate izbrati?
 • Malinov macerat prva izbira zaradi svoje vsestranskosti. Najbolj poznan je po uravnavalnem delovanju na izločanje ovarijskih hormonov (estrogenov in progesterona), deluje pa tudi antispazmodično, z neposrednim učinkom na mišice maternice.
 • Viorne macerat je lahko uporabljen za okrepitev antispazmodičnega delovanja malinene glede na to, ali gre za bolečino pred ali med menstruacijo ali celo sredi ciklusa v času ovulacije.
 • Kostanjev macerat in Kostanjev macerat za njihov veno-limfne lastnosti. Pomagali bodo zmanjšati menstruacijske bolečine z izboljšanjem cirkulacije in omejevanjem zastojev, zlasti v medeničnem predelu, mali medenici.
Kako jih uporabiti?

Za odrasle in mladostnike: 5 do 15 kapljic macerata popkov na dan v kozarcu vode (ali čiste), 15 minut pred obrokom, največ 3 tedne. Začnite s 5 kapljicami in postopoma povečujte (na primer: 5 kapljic prvi teden, 10 drugi…). Možno je vzeti več brstov (razporediti jih čez dan) ali zamenjati brstiče glede na razvoj znakov.

 • V večmesečnem dolgem : upoštevajte ritem 3 tednov jemanja na mesec, ki mu sledi teden dni premora. Idealno za uravnavanje hormonskega sistema z Malinovim maceratom ali za podporo krvožilnega sistema s Kostanjevim maceratom.
 • Kot enkratno zdravljenje okoli boleče menstruacije, raje za Viburnum macerat: začnite en teden pred pričakovanim datumom menstruacije.

Babičina zdravila v zeliščnih čajih

V katerih primerih se odločiti za zeliščne čaje?

Ne glede na to, ali imajo antispazmodične, analgetične ali hormonske lastnosti, se lahko več rastlin uporablja kot poparek. Tudi čas zeliščnega čaja bo imel tolažilen in pomirjujoč učinek, še posebej cenjen v obdobjih bolečih menstruacij. Priložnost za poskrbite zase v tistih dneh ciklusa, ki jih je težko prebroditi.

Katere rastline izbrati?

Tukaj je izbor rastlin, ki se običajno priporočajo za uporabo samostojno ali v mešanici. Pazljivo upoštevajte njihove previdnostne ukrepe pri uporabi, še posebej, če imajo hormonsko delovanje.

 • Cvetoči vrhovi Achillea Millefeuille ki delujejo antispazmodično na mišice maternice, pa tudi protivnetno, hemostatično in antiestrogeno.
 • Nadzemni deli Alchemille zaradi komplementarnega delovanja na sluznico maternice. Tradicionalno se uporablja tudi za različne ginekološke motnje, kot je predmenstrualni sindrom. Njegovi antiestrogeni ali progesteronski mehanizmi delovanja so precej zapleteni in še vedno neznani. V primeru hormonsko odvisnega raka ali driske poiščite zdravniško pomoč. Ne uporabljajte sočasno z zdravili ali peroralnimi kontraceptivi.
 • Cvetovi kamilice, tudi antispazmodiki, s sinergističnim delovanjem na anksioznost in razpoloženje.
 • Melissa odide ki delujejo spazmolitično in pomirjevalno. Njihovi sedativni učinki so celo primerljivi s tistimi, ki jih dosežemo z benzodiazepini, hkrati pa zagotavljajo prijeten okus po limoni.
Kako jih uporabiti?

V infuziji : za eno skodelico žlico suhih rastlin prelijemo z vrelo vodo (najbolje temperature 80-90°C). Pokrijte in pustite stati 10 minut. Popijte do 2 skodelici na dan v drugem delu ciklusa, začnite en teden pred pričakovano menstruacijo.

Pazite na svojo prehrano in življenjski slog, da zmanjšate bolečine v menstruaciji

Sodobna prehrana, stres, onesnaževala ali sedeč način življenja so dejavniki, za katere je znano, da spodbujajo vnetno stanje ali anksioznost, prinašajo endokrine motilce ... in ustvarjajo klimo, ki je ugodna za dismenorejo. Zato je pomembno, da poskrbite za svoj življenjski slog za lajšanje ali preprečevanje menstruacijskih bolečin.

Prilagodite prehrano

Prepogosto pozabljena prehrana lahko igra bistveno vlogo pri intenzivnosti menstruacijskih bolečin. Poleg tretmaja z oljem borage ali svetlina, ki je posebej namenjen uravnavanju ravnovesja PGE1/PGE2, lahko nekatere prehranjevalne navade pomagajo izboljšati stanje ali ga, nasprotno, poslabšati:

 • Izogibajte se, zlasti med menstruacijo : živila in pijače, ki spodbujajo vnetje, kot so rafinirana živila, živila z nizko vsebnostjo vlaknin, presladka ali preslana hrana, viri »slabih maščob« (nasičene maščobne kisline, hrana na žaru in ocvrta hrana), pijače s kofeinom, prekomerno uživanje alkohola …
 • Ohranite dobro splošno ravnovesje omega 3/omega 6 za uravnavanje sinteze provnetnih molekul, kot je PGE2: dajte prednost živalskim virom omega 3 (sardine, skuše, sled, jajca in meso iz sektorja Bleu-Blanc-Cœur itd.) in rastlinam (olja ogrščice, camelina olje in oreščki, olja in laneno semechia semenakonopljina semena…), hkrati pa se izogibajte pretiranemu vnosu omega 6 razen FFA (sončnično olje, preveč mastno meso itd.). Druge študije kažejo, da ženske, ki redno uživajo omega-3 živalskega izvora (EPA in DHA), manj trpijo zaradi menstrualnih bolečin. EPA in DHA sta pravzaprav prekurzorja drugih molekul (PGE3, resolvini, protektini itd.), potrebnih za dokončanje protivnetnega delovanja PGE1.
 • Pokrijte svoje potrebe po magneziju ki sodeluje pri sintezi prostaglandinov in sodeluje pri procesih krčenja maternice in ožilja. Določene mineralne vode in nekatera živila so znana po svojem bogastvu Magnezij. Ker so dnevne potrebe ocenjene na približno 300 mg na dan, pride v poštev jemanje prehranskih dopolnil, zlasti v primerih kroničnega stresa.
 • Spremljajte vnos cinka, vitamina C in vitamina B6 ki tako kot magnezij sodelujejo pri sintezi prostaglandinov, a so manj izpostavljeni pomanjkanju.
 • Ne pozabite preveriti njegovega stanja železa, še posebej, če so menstruacije močne. Pomanjkanje Železo ni nujno povezana z bolečimi menstruacijami, bo pa slabokrvnost vir dodatne utrujenosti. In primeri pomanjkanja so še vedno premalo diagnosticirani.
Omejite učinke stresa, tesnobe ali depresije

Več študij je pokazalo, da je stres oteževalni dejavnik pri menstrualnih bolečinah. Ženske, ki so izpostavljene visoki stopnji stresa, bi torej imele dvakrat večjo verjetnost, da bodo zbolele za dismenorejo.. Vse naravni pristopi, ki se uporabljajo za obvladovanje stresa zato bo koristno zmanjšati boleče menstruacije in izboljšati kakovost življenja v tem obdobju. Pomembno vlogo bi imela tudi kakovost socialnih odnosov.

Depresija in anksioznost sta redko glavni vzrok za dismenorejo, vendar upoštevati je treba njihovo vlogo pri poslabšanju bolečine v globalnem pristopu. Psihološka podpora se lahko izkaže za zelo koristno.

Vadba telesne dejavnosti

Koristi telesne dejavnosti pri bolečih menstruacijah so številne:

 • Analgetični učinek s sproščanjem endorfinov in izboljšanjem krvnega obtoka medenice;
 • Zmanjšanje stresa in izboljšano razpoloženje;
 • Preprečevanje prekomerne telesne teže in debelost, ki sta povezana z večjim tveganjem za dismenorejo.

Dovolj bi bilo, dahitra hoja 30 minut na dan v prvih treh dneh menstruacije za zmanjšanje resnosti primarne dismenoreje. Toda telesna aktivnost bi bila še bolj učinkovita proti menstrualnim bolečinam, če bi jo izvajali redno skozi ves ciklus.

Drugi nasveti in naravni pristopi proti bolečinam v trebuhu

 • Uporaba termoforja za ogrevanje bolečega območja;
 • Akupunktura lahko pri nekaterih ljudeh prinese izboljšanje, vendar še ni študij, ki bi dokazovale njegovo učinkovitost proti primarni dismenoreji.
 • Več homeopatskih zdravil se priporočajo pri dismenoreji (Bryonia, Chamomilla Vulgaris, Colocynthis, Magnesia Phosporica, Nux Vomica, Sepia, Thuya itd.). Nasvet zdravnika homeopata je nujen, saj se izbira glede na teren osebe in specifične simptome: ko se ženska zaradi bolečine upogne na pol, če bolečina seva bolj proti križu, stegnom ali hrbtu, če pridružene vrtoglavice, levkoreje, utrujenosti...če bolečino blažimo s pritiskom na trebuh, z dajanjem toplote ali mraza...če je obilica menstruacij sorazmerna z jakostjo bolečine...
 • Uporaba obkladkov iz gline ali blata se izvaja kot del termalnih tretmajev za lajšanje bolečih menstruacij ali endometrioze... Kar zadeva zelena glina, je kljub temu treba upoštevati nekatere kontraindikacije, zlasti v primeru prisotnosti IUD ali osnovnih patologij. Zdravniški nasvet je zato potreben, če bolečina ne preneha ali v primeru dolgotrajne uporabe.

Izboljšanje diagnoze in zdravljenja endometrioze

Zgodi se, da bolečina sčasoma ne mine in se ne odziva na običajno predpisano zdravljenje (antispazmodiki, protivnetna zdravila, kontracepcijske tablete). Takrat je priporočljivo, ne odlašajte s posvetovanjem s strokovnjakom izključiti morebitne bolezni, ki bi lahko bile vzrok za boleče menstruacije (okužbe, endometrioza, fibroidi itd.).

Endometrioza, eno najbolj bolečih stanj, je še vedno premalo poznana, predvsem pa slabo diagnosticirana. Ampak to je a kronična bolezen, ki se lahko pojavi že v puberteti in se zmanjša šele v menopavzi Preveč žensk trpi za njo več let, ne da bi se tega zavedale, čeprav »normalna« bolečina naj ne bi bila tako močna ali trajala tako dolgo.

V Franciji ocenjujejo, da ena od 10 žensk prizadene endometriozo skoraj sistematično odlaganje diagnoze, v povprečju sedem let. Od leta 2022 so zdravstveni organi končno uvedli nacionalno strategijo za boj proti tej bolezni, vključno s podporo medicinskim raziskavam, izboljšano diagnozo in boljšim obvladovanjem bolečin.

Padec za podjetje

MENSTRUALNO UDOBJE
Eterična olja v...
Od 23,00 €
voziček s sliko
ČAJEVEC
ORGANSKO eterično olje
Od 2,50 €
voziček s sliko
POPROVA META
ORGANSKO eterično olje
Od 2,50 €
voziček s sliko
CASSIS
ORGANSKI macerat popkov
Od 6,75 €
voziček s sliko
PRAVA SIVKA
ORGANSKO eterično olje
Od 4,00 €
voziček s sliko
RAVINTSARA
ORGANSKO eterično olje
Od 2,25 €
voziček s sliko
LIMONA
ORGANSKO eterično olje
Od 2,25 €
voziček s sliko
-10% na vaše naročilo, velja do nedelje (2. junija): PROM-2705

Bibliografija

Objava: J.-M. Lecerf, Oddelek za prehrano, Pasteurjev inštitut v Lillu; Oddelek za interno medicino, CHRU v Lilleu. (2011). Rastlinska olja: značilnosti in uporaba.

Objava: Ou, M., Hsu, T., Lai, A., Lin, Y. in Lin, C. (2012). Ocena lajšanja bolečin z masažo z aromatičnim eteričnim oljem pri ambulantnih bolnikih s primarno dismenorejo: randomizirano, dvojno slepo klinično preskušanje. Journal of Obstetrics and Gynecology Research, 38(5), 817-822. doi: 10.1111/j.1447-0756.2011.01802.x

Objava: Bavil, D. A., Dolatian, M., Mahmoodi, Z., & Baghban, A. A. (2016). Primerjava življenjskih slogov mladih žensk s primarno dismenorejo in brez nje. Electronic Physician, 8(3), 2107-2114. https://doi.org/10.19082/2107

Objava: Hudson, T. (2007). Uporaba prehrane za lajšanje primarne dismenoreje. Alternativne in komplementarne terapije, 13 (3), 125-128. https://doi.org/10.1089/act.2007.13303

Objava: Akbarzadeh, M., Dehghani, M., Moshfeghy, Z., Emamghoreishi, M., Tavakoli, P., & Zare, N. (2015). Vpliv kapsule Melissa officinalis na intenzivnost simptomov predmenstrualnega sindroma pri dijakinjah. Študij zdravstvene nege in babištva, 4(2). https://doi.org/10.17795/nmsjournal27001

Objava: Wang, L., Wang, Stres in dismenoreja: populacijska prospektivna študija. Medicina dela in okolja, 61 (12), 1021-1026. https://doi.org/10.1136/oem.2003.012302

Delo: Morel, JM (2008). Praktična razprava o fitoterapiji: Včerajšnja zdravila za jutrišnjo medicino, Escalquens, Francija: izdaje Jacques Grancher.

Delo: Faucon, M. in Canac, P. (2018). Razprava o znanstveni in medicinski aromaterapiji, hidrosoli (1. izdaja). Pariz: Ed. Kri Zemlje.

Delo: Fleurentin, J., Pelt, JM, & Hayon, JC (2016). Dobra uporaba zdravilnih rastlin. Rennes, Francija: Ouest-France.

Delo: Tisserand, R., & Young, R. (2013). Varnost eteričnih olj: vodnik za zdravstvene delavce. Elsevier Gezondheidszorg.

Delo: Coudron C. & Pourrias B. (2014). Vodniki za predpisovanje prehrane. Zdravstvene izdaje.

Delo: Piterà di Clima, F., & Nicoletti, M. (2018). Povzetek gemmoterapije - Znanstvene osnove meristemoterapije. Izdaje Amyris.

Delo: Couic Marinier, F. in Touboul, A. (2017). Vodnik po eteričnih oljih Living Earth. Izdaje Terre Vivante.

Delo: Couic-Marinier, F. in Frély, R. (2019). Eterična olja: popoln vodnik za vso družino. SONČNO

Delo: de la Charie, T. (2019). Razvajajte se z eteričnimi olji. Zakaj in kako deluje? Editions du Rocher.

Spletna stran : WikiPhyto, enciklopedija fitoterapije. (nd). http://www.wikiphyto.org/wiki/Home

Spletna stran : Uživajte v svojem ciklu. (2023, 19. april). Uživajte v svojem ciklusu – upajmo si, da bo menstruacija dobra. https://www.kiffetoncycle.fr/

Spletna stran : Boleče menstruacije | ameli.fr | Zavarovan. (nd). https://www.ameli.fr/rhone/assure/sante/themes/regles-douloureuses