Prebava doleti vsakega od nas vsaj trikrat ali celo štirikrat na dan. Kadar to spremljajo bolečine v trebuhu, napenjanje, slabost ... govorimo o dispepsiji ali prebavnih motnjah. V večini primerov je ta »jetrna kriza« benigna ali začasna, kar je mogoče razložiti s stresom, preobilnim ali preveč vodenim obrokom ali po virusnem gastroenteritisu. Če motnje vztrajajo in ni ugotovljen drug vzrok (jemanje nekaterih zdravil, diagnoza osnovne bolezni), govorimo o funkcionalni dispepsiji. Obstajajo pa tudi druge patologije prebavnega sistema, kot so gastroezofagealni refluks, razjede, sindrom razdražljivega črevesja, intolerance in alergije na hrano, celiakija ... vsekakor jih lahko spremlja dispepsija, vendar na tej strani niso obravnavane, saj zahtevajo posebne dodatne nasvete. Sicer pa obstaja več naravnih rešitev za olajšanje in boljšo prebavo. Še bolj učinkovite bodo, če boste poskrbeli tudi za svoj življenjski slog. Ta stran je bila zato zasnovana s to globalno vizijo zdravja, da pomaga izboljšati prebavo na trajnosten način.

Ta članek je bil posodobljen dne 11/01/2024

Padec za podjetje

PREBAVA
Eterična olja v...
Od 11,50 €
voziček s sliko
Nadzor telesne teže
Eterična olja v...
Od 11,50 €
voziček s sliko
HOLESTEROL
Eterična olja v...
Od 11,50 €
voziček s sliko
SPANJE
Eterična olja v...
Od 20,75 €
voziček s sliko
SKUPNO UDOBJE
Eterična olja v...
Od 11,50 €
voziček s sliko
NAPETJENOST
Eterična olja v...
Od 11,50 €
voziček s sliko
-10% na vaše naročilo, velja do nedelje (2. junija): PROM-2705

Top 5 naravnih zdravil

1. Za hitro lajšanje "jetrne krize": eterično olje poprove mete v vonju proti slabosti in težkim posledicam zabave.
2. V primeru zgage: eterično olje limone zaužiti na koncu obroka.
3. Ko so prebavni krči boleči ali povezani s stresom: eterično olje Petit Grain Bigarade pri masaži trebuha, tudi pri zelo majhnih otrocih.
4. Za prebavni zeliščni čaj: dajte prednost Koromač s svojim okusom po janežu
5. Kot osnovno zdravljenje kroničnih bolezni: macerat mladih poganjkov rožmarina med 3 tedni

Hitro k zdravniku : če nič ne more razložiti težav (težki obroki, prekomerno uživanje alkohola, stres ipd.), če se simptomi pojavijo ob jemanju novega zdravila, če ni izboljšanja več kot 48 ur, če opazite druge nenavadne simptome (povišana telesna temperatura). , bruhanje, močne bolečine v trebuhu, kri v blatu, izguba teže)…

Ne pozabite prilagoditi prehrane, omejiti posledice stresa in izvajati redno telesno dejavnost, a brez pretiravanja.

Hitri in močni učinki z eteričnimi olji

Zakaj uporabljati eterična olja?

Ker so prebavne motnje pogosto mučne in boleče, je upravičeno, da jih želimo hitro olajšati. Od tod zanimanje za uporabo eteričnih olj, ki imajo sposobnost ukrepanja pri najpogostejših simptomih, kot so slabost, napenjanje, zgaga, krči ali bolečine v trebuhu. Njihove lastnosti učinkovito vplivajo na celotno prebavno sfero: povečajo izločanje sline, želodca, trebušne slinavke in črevesja; zmanjšanje črevesnih plinov (karminativna lastnost); holagog in/ali choleretic učinek, ki spodbuja evakuacijo in/ali proizvodnjo žolča; zmanjšanje vnetja, bolečine in krčev; protiinfekcijska in regulacijska moč črevesne mikrobiote…

Na splošno se izbere oralna pot da ima hitre in močne učinke. V določenih situacijah, kot so trebušni krči ali slabost, bo nanos kot masaža na trebuh ali vdihavanje enako učinkovit, hkrati pa bo bolj prilagodljiv za uporabo.

Eterična olja imajo tudi prednost, da hitro olajšajo brez motečih učinkov na delovanje prebavnega sistema, za razliko od "antacidov", ki so zdravila, ki se najpogosteje uporabljajo v primerih težke prebave. Če pa težave trajajo več kot 48 ur ali jih spremljajo znaki, kot so obilno bruhanje, povišana telesna temperatura, hujšanje ipd., je nujno zdravniško posvetovanje.

V primeru slabosti, »mačka«, prenajedanja, težkih posledic zabave

Prednostna eterična olja so tista, ki podpirajo predvsem delovanje jeter eterično olje poprove mete (rezervirano za odrasle in mladostnike) oz eterično olje limone kot tudi druge esence citrusov, kot sta grenivka in sladka pomaranča.

 • Od 6. leta dalje. Ustno. 1 kapljica v čajni žlički medu ali na nevtralni tableti ob koncu obroka. Za največ 2 do 3 dni.
 • Od 3 let. Vdihavanje. Dihajte neposredno nad plastenko. Nekaj ​​kapljic lahko kanete tudi na stenj inhalatorja ali robček, da vdihnete takoj, ko se pojavi želja.
Pri napihnjenosti, vetrovih in meteorizmu

Eterična eterična olja so žlahtna lovorika oz kardamom.

 • Od 6. leta dalje. Ustno. 1 kapljica v čajni žlički medu ali na nevtralni tableti ob koncu obroka. Za največ 2 do 3 dni.
Pri zgagi in zgagi

Hiter refleks, ki ga boste imeli, bo eterično olje poprove mete (rezervirano za odrasle in mladostnike za občasno uporabo) oz eterično olje limone, bolj prilagodljiv za uporabo.

 • Od 6. leta dalje. Ustno. 1 kapljico v čajno žličko medu ali na nevtralno tableto na koncu obroka. Za največ 2 do 3 dni.
Pri krčih in bolečinah v trebuhu

Več eteričnih olj je znanih po svojih antispazmodičnih lastnostih. THE Tropska bazilika oz pehtran so rezervirani za odrasle in otroke nad 6 let. tam Rimska kamilica, THE Petit grain bigarade ali Fina ali prava sivka bo raje uporabljen skozi kožo ali v vonju.

 • Od 6. leta dalje. Ustno. 1 kapljica v čajni žlički medu ali na nevtralni tableti ob koncu obroka. Za največ 2 do 3 dni.
 • Od 3 let. Vdihavanje. Dihajte neposredno nad plastenko. Nekaj ​​kapljic lahko kanete tudi na stenj inhalatorja ali robček, da vdihnete takoj, ko se pojavi želja.
 • Od 3 mesecev. Pri nanosu na kožo. Eterično olje razredčite na 5 do 10 % v rastlinskem olju (15 do 30 kapljic EO v 9 mL HV). 2-3 kapljice mešanice vmasirajte na trebuh

Zeliščni čaji za lajšanje in razstrupljanje

Kdaj uporabiti zeliščne čaje?

Za ljudi, ki si radi vzamejo čas za zeliščni čaj ali tiste, ki ne morejo uporabljati eteričnih olj, so rastlinski poparki zelo zanimive naravne alternative. Vsekakor so manj koncentrirana kot eterična olja, vendar so njihovi učinki na prebavni sistem splošno priznani. To je celo eno od področij njihove izbire s številnimi rastlinami z antispazmodičnimi, antiulkusnimi, proti slabosti, holagogičnimi in holeretičnimi lastnostmi ... Če jih vzamete občasno po obroku, bodo pomagale lajša prebavne motnje in bolečine v želodcu, tudi živčnega izvora.

Pri kronični funkcionalni dispepsiji lahko rastline uporabljamo tudi okoli dvajset dni, z izbiro določenih rastlin. izvesti bolj globalno drenažno ali razstrupljevalno kuro.

Katere rastline izbrati?
 • Med prebavnimi rastlinami, ki se najbolj uporabljajo v zeliščnih čajih, najdemo Koromač, THE Lovor, tam Sladka meta ali Poprova meta, THE Timijan, tam Uradni žajbelj...
 • V primerih, ko so prebavne motnje povezane s stresom, bomo raje dali prednost zeliščnim poparkom, kot je npr Melisa ali Dišeča verbena ki se zaradi svojih pomirjevalnih lastnosti uporabljajo tudi v primerih nespečnosti.
 • Za izvedbo razstrupljevalne kure bomo izbrali artičoko, tHE Rožmarin ali celo Regrat.
Kako jih uporabiti?

Rastline lahko uporabljamo same ali v mešanicah, da v celoti izkoristimo njihove sinergijske učinke. V infuziji : za skodelico žlice suhih rastlin (3 do 5 listov za lovorjev list) prelijemo z vrelo vodo (najbolje temperature 80-90°C). Čas infundiranja je od 5 do 10 minut

Globalno delovanje na prebavnem področju z gemmoterapijo

V katerih primerih so macerati popkov aktualni?

Zanimiva bo predvsem gemmoterapija v obliki kurate v primerih kronične funkcionalne dispepsije. Dejansko je znano, da imajo številni macerati popkov stimulativne ali pomirjujoče učinke na prebavo. Odvisno od vzroka bo mogoče ukrepati na različnih ravneh, kot so stres, hepatobiliarna insuficienca, vnetna stanja ali neravnovesje v črevesni flori.

Dovolj so prilagodljiv za uporabo, vendar zaradi prisotnosti alkohola v svoji sestavi, macerati popkov niso priporočljivi za otroke, mlajše od 3 let, in nosečnice.

Katere macerate izbrati?

Nekateri macerati so nujni pri prebavnih težavah. Tukaj je izbor s povzetkom njihovih posebnosti, ki vam bo v pomoč pri izbiri, še posebej, če gre za prvo uporabo:

Kako jih uporabiti?

Začnite s 3-tedenskim zdravljenjem z enim od maceratov za popke, ki so najbolj primerni za vaše območje, čemur sledi enotedenski premor.

 • Odrasli in mladostniki : 5 do 15 kapljic na dan v kozarcu vode (ali čiste), 15 minut pred obrokom, 3 tedne. Začnite s 5 kapljicami in postopoma povečujte (na primer: 5 kapljic prvi teden, 10 drugi in 15 zadnji teden).
 • Otroci, starejši od 3 let : 1 kapljica na dan za 10 kg, začnemo z eno kapljico in postopoma povečujemo odmerek (npr. 9 letni otrok, ki tehta 40 kg, lahko zaužije do 4 kapljice).

Drugič, mogoče bo vzeti več popkov skupaj in redno izvajati vzdrževalna zdravljenja.

Hidrosoli za nežno in globoko delovanje

V katerih primerih je treba dati prednost hidrosolom?

Hidrosoli so popolni nosečnicam in otrokom od zgodnjega otroštva. Ker so veliko manj koncentrirana kot eterična olja, so dejansko bolj prilagodljiva za uporabo. Kljub temu vsebujejo aktivne molekule, ki jih zaznamo po aromatičnem vonju. Za občasno uporabo bodo hidrosole še posebej vesele nosečnice, saj je nosečnost eden od dejavnikov, ki spodbujajo dispepsijo.

Hitra in enostavna uporaba, razveselili vas bodo tudi hidrosoli tistim, ki se jim mudi in nimajo časa za pripravo prebavnega zeliščnega čaja.

Katere hidrosole izbrati?
 • Hidrosol poprove mete je nujen v prebavnem področju. Ker je še posebej vsestranski, se lahko uporablja pri večini motenj, povezanih z dispepsijo: slabost, počasna prebava, trebušni krči, hepato-biliarna insuficienca itd.
 • Nosečnicam in doječim materam bomo poprovo meto nadomestili z hidrosol žlahtnega lovorja. Za dojenčke in majhne otroke, ki so nagnjeni k bolečinam v želodcu, bo najbolj primeren hidrosol rimske kamilice.
 • V primeru kronične dispepsije, korenčkov hidrosol se lahko uporablja pri zdravljenju kot drenaž in regenerator hepato-žolčnega sistema. Naj vas spomnimo, da med nosečnostjo "razstrupljevalne" kure niso priporočljive, niti s hidrosolami.
Kako jih uporabiti?

Za izboljšanje prebave in izkoriščanje njihovih koristi se lahko hidrosole uporablja peroralno, samostojno ali v mešanici, občasno ali v približno dvajsetih dneh za bolj globalno delovanje:

 • Od 3 mesecev : V steklenički razredčite 1 čajno žličko, najbolje mlačno.
 • Za odrasle in mladostnike : 1 čajno žličko hidrosola razredčite v kozarcu vode, najbolje mlačne, dvakrat na dan.

Soda bikarbona, učinkovito babičino zdravilo?

V katerih primerih naj se uporablja?

Soda bikarbona se pogosto predlaga kot naravna rešitev za težko prebavo. Z zmanjšanjem prekomerne kislosti v želodcu ima sposobnost lajšanja nekaterih simptomov dispepsije, kot sta zgaga in napenjanje. Vendar težave z želodcem niso vedno povezane s povečano kislostjo.

Uporaba sode bikarbone, tako kot drugih antacidov, torej ne bi smela biti sistematična, še posebej ker njihova redna uporaba ima lahko stranske učinke. S prevelikim zmanjšanjem kislosti želodca lahko namreč porušijo želodčni ekosistem, s posledicami na prebavo beljakovin, pa tudi na presnovo vitamina B12 ... in spodbujajo namestitev bakterij, kot je npr. helicobacter pylori vključeni v želodčne razjede. Sodo bikarbono je zato bolje omejiti na občasne uporabe. V nasprotnem primeru je bolje dati prednost rastlinskim pristopom, ki podpirajo delovanje želodca in prebavnega sistema kot celote.

Kako ga uporabljati?
Za odrasle. Ustno dodajte čajno žličko v kozarec vode. Uporablja se občasno po obroku.

Ugotovite najpogostejše vzroke

Med najpogostejšimi vzroki prebavnih težav so: tobak, prekomerno uživanje alkohola ali kave, določena zdravila (npr. aspirin in druga nesteroidna protivnetna zdravila) itd. Težave s prebavo lahko povzročijo tudi psihične težave, kot je anksioznost. Če ne gre za enkratno prebavo, je torej treba upoštevati vse te dejavnike, da preprečimo ali omejimo težave. Poleg tega je pomembno vedeti, da je zdravniški nasvet potreben, ko znaki vztrajajo ali se poslabšajo, da ne bi zamudili resnejših vzrokov, ki zahtevajo posebno zdravljenje.

Tudi obstaja dejavniki življenjskega sloga ki izrazito spodbujajo nastanek in vzdrževanje prebavnih motenj: stres, slabe prehranjevalne navade ali pomanjkanje telesne dejavnosti. Skrb za življenjski slog bo zato bistvena za boljšo prebavo na trajnosten način.

Omejite učinke stresa

Stresne situacije imajo številne posledice za telo nasploh in še posebej za prebavni sistem z motnjami v želodčni sekreciji, tranzitu in mikrobioti, črevesnimi krči itd. Te motnje so predvsem posledica stimulacije simpatičnega sistema. Vse metode za boljše obvladovanje stresa bodo torej pripomogle k boljši prebavi. Vsak lahko izbere tistega, ki mu najbolj ustreza glede na njegov okus in življenjski slog. Idealno bi bilo, če bi jih izvajali pred obroki, da bi spodbudili stanje predhodne sprostitve, kar vodi k dobri prebavi.

Meditacija, globoko dihanje, sofrologija ... vse te protistresne tehnike so bile predmet študij, da bi potrdili njihovo učinkovitost. Tisti, ki se mudi, boste izbrali vonj eteričnih olj ali srčno koherenco, ki vam v nekaj minutah omogoči občutno zmanjša raven stresa s stimulacijo parasimpatičnega sistema.

Prilagodite prehrano

 • Vzemite si čas za žvečenje, okus, okus…da se hrana slini, sproži proces prebave in olajša delo želodca;
 • Raje majhne lahke obroke ob rednem času, ne pa premastne ali preobilne pojedine.
 • Dajte čast mestu živila, bogata z vlakninami (sadje, zelenjava, stročnice, žita in (pol)polnozrnate moke, oljnice itd.) postopoma povečujte količine da bi se izognili nasprotnemu učinku z bolečinami v trebuhu, napihnjenostjo, motnjami prehoda.
 • Dodaj aromatična zelišča do vaših jedi. Večina jih je zaradi svojih prebavnih lastnosti enakih rastlin, kot so tiste, ki so na voljo v eteričnih oljih ali zeliščnih čajih: bazilika, koriander, koromač, lovorov list, rožmarin itd.
 • Omejite kavo, gazirane, kisle ali alkoholne pijače.
 • Čim bolj se izogibajte hitri hrani, preveč rafinirani hrani, industrijskim jedem in pecivu, virom »slabih« maščob, ki so na splošno škodljive za prebavila in črevesno floro.

Vadba telesne dejavnosti

Splošno znano je, da redna telesna dejavnost pozitivno vpliva na zdravje. Kar zadeva prebavni sistem, so njegove koristi številne, tako fizične kot psihične. Prav zares, s krčenjem črevesnih mišic in aktivacijo peristaltike, telesna aktivnost spodbuja dobro prebavo in dobro prehodnost. Priporočljivo je predvsem za sedeče ljudi, ki jih muči napihnjenost, predvsem pa zaprtje. Poleg tega izvajanje telesne dejavnosti omogoča tudi zmanjšati raven stresa.

Pomembno pa je, da telesno dejavnost jasno ločimo od športa, še posebej, če se z njo ukvarjamo intenzivno. Prav zares, prekomerna telesna aktivnost lahko nasprotno povzroči prebavne motnje in jih povečati s stresom v primeru tekmovanja. Zato bomo dajali prednost »nežnim« praksam, kot so hoja, kolesarjenje, joga ... po možnosti po obroku, kot je slavni »prebavni sprehod«.

Padec za podjetje

PREBAVA
Eterična olja v...
Od 11,50 €
voziček s sliko
Nadzor telesne teže
Eterična olja v...
Od 11,50 €
voziček s sliko
HOLESTEROL
Eterična olja v...
Od 11,50 €
voziček s sliko
SPANJE
Eterična olja v...
Od 20,75 €
voziček s sliko
SKUPNO UDOBJE
Eterična olja v...
Od 11,50 €
voziček s sliko
NAPETJENOST
Eterična olja v...
Od 11,50 €
voziček s sliko
-10% na vaše naročilo, velja do nedelje (2. junija): PROM-2705

Vam je bil ta članek v pomoč?

  

Povprečna ocena: 5 ( 80 glasov)

Bibliografija

Delo: Coudron C. & Pourrias B. (2014). Vodniki za predpisovanje prehrane. Zdravstvene izdaje.

Delo: Fleurentin, J., Pelt, JM, & Hayon, JC (2016). Dobra uporaba zdravilnih rastlin. Rennes, Francija: Ouest-France.

Delo: Géa, A. in Banel, P. (2022). Fiziologija in eterična olja: Kako eterična olja delujejo na različne telesne sisteme? DUNOD.

Delo: Couic Marinier, F. in Touboul, A. (2017). Vodnik po eteričnih oljih Living Earth. Izdaje Terre Vivante.

Delo: Faucon, M. in Canac, P. (2018). Razprava o znanstveni in medicinski aromaterapiji, hidrosoli (1. izdaja). Pariz: Ed. Kri Zemlje.

Delo: Piterà di Clima, F., & Nicoletti, M. (2018). Povzetek gemmoterapije - Znanstvene osnove meristemoterapije. Izdaje Amyris.

Delo: Pineau, L. (2019). Velika knjiga o gemmoterapiji. Leduc.s Édicije.

Delo: Millet, F. (2022). Odličen vodnik po eteričnih oljih. Marabout.

Delo: de la Charie, T. (2019). Razvajajte se z eteričnimi olji. Zakaj in kako deluje? Editions du Rocher.

Delo: Enders, G. (2017). Diskretni čar črevesja: Vse o neljubem organu.

Spletna stran : Opredelitev, simptomi in vzroki dispepsije. (nd). https://www.ameli.fr/rhone/assure/sante/themes/dyspepsie-mauvaise-digestion/definition-causes-symptomes-dyspepsie

Spletna stran : WikiPhyto, enciklopedija fitoterapije. (nd). na http://www.wikiphyto.org/wiki/Accueil

O teh nasvetih

Ta članek o aromaterapiji je napisal Théophane de la Charie, avtor knjige »Privoščite si eterična olja«, v spremstvu multidisciplinarne ekipe farmacevtov, biokemikov in agronomov. 

La Compagnie des Sens in njene ekipe ne spodbujajte samozdravljenja. Zagotovljene informacije in nasveti izvirajo iz referenčne bibliografske baze podatkov (knjige, znanstvene publikacije itd.). Navedeni so v informativne namene ali za predlaganje poti za razmislek: v nobenem primeru ne smejo nadomestiti diagnoze, posveta ali nadaljnjega zdravniškega nadzora, in ne more prevzeti odgovornosti Compagnie des Sens.