V akutni obliki je za bronhitis značilna zmerna vročina (redko nad 38 °C), ki jo spremlja suh kašelj, ki lahko postane masten. Virusnega izvora je v večini primerov običajno pred prehladom, nazofaringitisom ali gripo. Pri zdravih otrocih in odraslih se akutni bronhitis pozdravi v približno desetih dneh. Posvet pa je nujen, če se znaki poslabšajo, ko kašelj traja več kot tri tedne, zlasti pri osebah s tveganjem za zaplete (novorojenčki, starejši ali imunsko oslabljeni ljudje, sladkorni bolniki, astmatiki, pri srčnem popuščanju). Bronhitis velja za kroničnega, če moker kašelj traja vsaj 3 mesece na leto. Njena poslabšana oblika ustreza kronični obstruktivni pljučni bolezni (KOPB), bolezni, pogosti med kadilci (kadilski kašelj), ki je postala 3. vzrok smrti v svetu. V globalnem pristopu k zdravju je mogoče razmisliti o več naravnih rešitvah za preprečevanje nalezljivih epizod, lajšanje določenih simptomov, podpiranje imunosti ... hkrati pa skrbite za svoj življenjski slog, da zmanjšate tveganje za zaplete ali ponovitve in izboljšate okrevanje.

Ta članek je bil posodobljen dne 18/04/2024

Padec za podjetje

BRONHIJI
Eterična olja v...
Od 11,50 €
voziček s sliko
ČAJEVEC
ORGANSKO eterično olje
Od 2,50 €
voziček s sliko
POPROVA META
ORGANSKO eterično olje
Od 2,50 €
voziček s sliko
CASSIS
ORGANSKI macerat popkov
Od 6,75 €
voziček s sliko
PRAVA SIVKA
ORGANSKO eterično olje
Od 4,00 €
voziček s sliko
RAVINTSARA
ORGANSKO eterično olje
Od 2,25 €
voziček s sliko
LIMONA
ORGANSKO eterično olje
Od 2,25 €
voziček s sliko
-10% na vaše naročilo, velja do nedelje (2. junija): PROM-2705

Top 5 naravnih zdravil

1. Ukrepajte ob prvih znakih in preprečite okužbo: eterično olje Ravintsara.
2. Ko kašelj postane moker: Eterično olje evkaliptusa Globulus rezervirati za odrasle oz Eterično olje evkaliptusa Radiata imeti prednost pri otrocih.
3. Kot zeliščni čaj proti suhemu kašlju: cvetovi Marshmallow oz Slezasta.
4. Za zaščito najbolj ranljivih: Hidrosol timijana z linalolom.
5. Kot osnovno zdravljenje pred zimo: macerat mladih poganjkov šipka, specialist na področju ORL in imunitete

Hitro k zdravniku če je kašelj povezan s hladnim potenjem, težkim dihanjem (piskajoče dihanje, bolečina), kri v sluzi; če se vročina dvigne ali vztraja več kot 48 ur. Zdravniški nasvet je potreben tudi pri dojenčkih, starejših, imunsko oslabelih, diabetikih, astmatikih, pri srčnem popuščanju itd., ko kašelj traja več kot tri tedne.

V primeru akutnega bronhitisa, priporočljivo je tudi dovolj pitja, najbolje toplih napitkov

Eterična olja pred, med in po bronhitisu

Zakaj uporabljati eterična olja?

Ne glede na to, ali gre za akutni ali kronični bronhitis, bodo eterična olja bistvenega pomena tako za preprečevanje kot za omejevanje določenih simptomov ali določenih zapletov. Zaradi bogate sestave bodo v resnici še posebej uporabni zaradi številnih komplementarnih lastnosti:

 • Sredstva proti okužbam širokega spektra : oba protivirusna proti večini respiratornih virusov, odgovornih za okužbe, ki se lahko razvijejo v bronhitis (gripa in parainfluenca, respiratorni sincicijski virus (RSV), adenovirus, rinovirus....) in protibakterijsko proti klicam, ki povzročajo določene bronhitise in so odgovorne za zaplete pri pljučnici, kot pri Streptococcus pneumoniae (tudi v primerih odpornosti na antibiotike).
 • Zaviralci Kašlja, z zanimanjem za primere suhega kašlja, ki lahko traja več dni po akutnem bronhitisu in lahko moti spanje.
 • Izkašljevanje in redčenje sluzi ko kašelj postane moker, da se olajša izločanje bronhialnih izločkov.
 • Protivnetna, balzamična in analgetična v primeru pridruženega vnetja žrela, faringitisa (razdraženo grlo in bolečina pri požiranju) ali laringitisa (glas, ki postane hripav z možnostjo ugasnitve glasu).
 • Revulzivni učinek, ki se tradicionalno uporablja v obliki grelnih obkladkov, a danes manj pogost.

Glede na uporabnike bo treba upoštevati nekatere previdnostne ukrepe : kontraindikacije med nosečnostjo in dojenjem, prednostni načini uporabe pri otrocih itd. Za zelo majhne otroke je namenjena posebna stran, kjer lahko izveste katera eterična olja uporabiti za lajšanje bronhiolitisa.

Kot preventiva za čiščenje zraka in preprečevanje okužb

Več eteričnih olj je znanih po svojih čistilnih lastnostih, ki bodo omogočile boj proti prisotnosti mikrobov v zraku, ki povzročajo prehlad, nazofaringitis, gripo ki se nato lahko razvije v bronhitis. V času epidemije bo difuzija eteričnih olj tudi omejila okužbo in izboljšala dihanje bolnih ljudi. Med najpogosteje uporabljenimi in prilagodljivimi uporabnostmi bomo navedli: eterično olje limone in vso lupinico citrusov, eterično olje Ravintsara in Eterično olje evkaliptusa Radiata.

V oddaji, ta eterična olja se lahko uporabljajo samostojno ali v mešanici, pri čemer je treba upoštevati število kapljic eteričnih olj, navedeno v navodilih za difuzor, in čase difuzije, ki se razlikujejo glede na uporabnike: pri odraslih (15 minut na uro), pri otrocih od 6. (5 minut na uro) ali pri od 3 mesecev (5 minut na uro v odsotnosti otroka).

Ukrepati ob prvih znakih

Ko je okužba šele v fazi prehlada ali nazofaringitisa in je prizadeta samo ORL sfera (zgornje dihalne poti), je čas, da ukrepamo, da preprečimo, da bi se spustila v bronhije. Eterično olje evkaliptusa Radiata vzhod imeti prednost kot prvi namen, sicer lahko uporabimo eterično olje Ravintsara, še posebej, če gre za gripo:

 • Pri odraslih. Ustno, 1 do 2 kapljici izbranega eteričnega olja na nevtralni podstavek (najbolje žličko medu), da se stopi v ustih. Do 3-krat na dan, 5 dni.
 • Od 6. leta dalje. Pri vdihavanju, 1 globok vdih neposredno nad odprto stekleničko, 4- do 6-krat na dan.
 • Od 3. leta dalje, za ženske, ki so noseče več kot 3 mesece. Skozi kožo, Izbrano eterično olje razredčite na 10% v rastlinskem olju (1 del eteričnega olja na 9 delov rastlinskega olja). 4-5 kapljic mešanice nanesite na hrbet in podplate do 3-krat na dan.

Ko se pojavi bronhitis

Če so prizadeti bronhiji in se pojavi produktiven kašelj, lahko Eucalyptus Radiata nadomestimo z Eterično olje evkaliptusa Globulus. Pravzaprav je zelo vsestranski, medtem ko še bolj specifično deluje na bronhopulmonalno sfero (izkašljevanje, mukolitik, bronhialni antispazmodik, sušenje sluzi itd.), medtem ko je protivirusno in antibakterijsko širokega spektra. Vendar pa je kontraindiciran za otroke, mlajše od 6 let, nosečnice in doječe matere.

Izberete lahko tudi druga eterična olja, ki dopolnjujejo Eucalyptus Globulus ali Eucalyptus Radiata za okrepitev njihovih protiinfekcijskih lastnosti (Eterično olje čajevca, eterično olje timijana v timol ali eterično olje timijana v linalool itd.) in ekspektorans (Eterično olje zelene mirte, eterično olje navadnega bora ali eterično olje Inula Odorante) oz. za lajšanje vnetja bronhijev z balzamičnimi lastnostmi (eterično olje jelke).

Prisotnost mokrega kašlja ni nujno znak poslabšanja bolezni, če pa oteženo dihanje ali povišana telesna temperatura postane prehuda, je nujen zdravniški nasvet.

Od 6 let:

 • Dermalno : eterično olje Eucalyptus Globulus razredčite na 10 % v rastlinskem olju (1 odmerek eteričnega olja na 9 odmerkov rastlinskega olja). Nanesite na prsni koš in zgornji del hrbta, da izkoristite njegov revulzivni učinek. Možna je tudi uporaba več eterična olja v sinergiji proti mokremu kašlju
 • Pri mokrem vdihavanju : v posodo z vročo vodo kanite 5 kapljic eteričnega olja Eucalyptus Radiata. Vdihujte hlape 10 minut in zaščitite oči, 2- do 3-krat na dan. Kontraindicirano v primerih astme.
 • V kopeli: možno je pripraviti a kopalna sol proti okužbam dihal z več eteričnimi olji, da izkoristite njihove sinergijske učinke.

Od 3 let, pri nosečnicah nad 3 mesece ali doječih ženskah: 

 • Dermalno : eterično olje Eucalyptus Radiata razredčite na 10 % v rastlinskem olju (1 odmerek eteričnega olja na 9 odmerkov rastlinskega olja). 4-5 kapljic mešanice nanesite na hrbet in podplate do 3-krat na dan do 10 dni. Možna je tudi uporaba več eterična olja v sinergiji proti mokremu kašlju.
 • Pri suhem vdihavanju : 4 do 5 kapljic eteričnega olja Eucalyptus Radiata kanite na robček ali na palčko za inhalator. 3- do 4-krat na dan globoko vdihnite.

Za vse občutljive ljudi, bo vedno mogoče uporabiti hidrosole kot alternativo eteričnim oljem ali kot dodatek k nežnejši negi (glej spodaj).

Ob koncu bronhitisa (suh kašelj in izguba glasu)

Začetek bronhitisa najprej zaznamuje pojav suhega kašlja. Na tej točki je najbolje odpraviti virusni (ali bakterijski) vzrok, kot je navedeno zgoraj. Uporaba antitusičnih zdravil je omejena tudi na suh kašelj. če postane moteč ali ko preveč moti spanecin le nekaj dni brez zdravniškega nasveta.

Zato je precej ko je nalezljiva epizoda mimo in se pojavi neproduktiven dražeč kašelj da bodo prevzela določena eterična olja. Hiter refleks, ki ga morate imeti, bo provansalska cipresa (rezervirana za odrasle in mladostnike), učinkovita tudi, če kašelj spremlja laringitis z izgubo glasu. Za otroke in nosečnice se bomo odločili za Rimsko kamilico, ki je bolj prilagodljiva pri uporabi. In ko ta suh kašelj preveč moti spanec, obstajajo še druge naravne rešitve za nespečnost.

 • Pri odraslih. Ustno : 1 do 2 kapljici Eterično olje Cypress de Provence na nevtralnem nosilcu (po možnosti z žličko medu), da se stopi v ustih. Do 3-krat na dan, 5 dni.
 • Od 3. leta dalje, za ženske, ki so noseče več kot 3 mesece. Dermalno : razredčimo eterično olje rimske kamilice 10% v rastlinskem olju (1 odmerek eteričnega olja za 9 odmerkov rastlinskega olja). 4-5 kapljic mešanice nanesite na hrbet in prsi, do 3-krat na dan največ 10 dni.

Propolis za preventivo ali podporo

Zakaj ga uporabljati?

Propolis je ta smola, ki jo čebele nabirajo iz brstov nekaterih dreves in jo uporabljajo za zaščito panja pred mikrobnimi boleznimi. Prav ovira proti patogenom, Propolis ima zelo dobre protiinfekcijske in imunostimulacijske lastnosti. Še posebej zanimivo bo:

 • v podporo ORL in pljučni sferi, v obliki preventivnega zdravljenja;
 • med nalezljivo epizodo, poleg drugih naravnih pristopov.
Kako ga uporabljati?
 • Odrasli in mladostniki : 15 kapljic hidroalkoholnega izvlečka propolisa, razredčenega v kozarcu vode, v čajni žlički medu ali mlačnem zeliščnem čaju, zjutraj in zvečer, 3 tedne. Izločite iz obrokov in po potrebi ponovite po tedenskem premoru. Pred uporabo dobro pretresite.
 • Propolis v obliki hidroalkoholnega izvlečka ni priporočljiv za otroke, mlajše od 6 let, nosečnice in pri alergijah na čebelje izdelke.

Prsne rastline v zeliščnih čajih

V katerih primerih se odločiti za zeliščne čaje?

Za ljudje, ki si radi vzamejo čas za zeliščni čaj ali tisti, ki ne morejo uporabljati eteričnih olj, so rastlinski poparki zelo zanimive naravne alternative. Vsekakor so manj koncentrirana kot eterična olja, vendar so njihovi učinki na dihala splošno priznani. Je celo eno izmed njihovih najljubših območij s številnimi rastlinami s protiinfekcijskimi, protivnetnimi in izkašljevalnimi lastnostmi, proti kašlju in celo imunostimulacijskimi lastnostmi.

V primeru bronhitisa, priporočljivo je tudi pitje večjih količin, najbolje toplih napitkov. Zeliščni čaji so torej dvojno indicirani! Poleg svojih zdravilnih lastnosti prispevajo tudi k dobri hidraciji, kar bo spodbudilo tvorbo sluzi, ki je bolj tekoča in jo je lažje odvajati.

Katere rastline izbrati?

Tradicionalno imenovani "pektorali", 7 cvetov (beli bujon, mak, močvirski slez, slez, mačja tačka, podbel in vijolica) in 2 druga dela rastlin (borovi brsti in evkaliptusovi listi) še danes najdemo v mešanicah cproti bronhialnim in pljučnim okužbam, za lajšanje kašlja, pomiritev grla in zmanjšanje vnetja dihal.

Za pripravo prsnega čaja predlagamo, da izberete naslednje rastline, ki jih uporabite same ali v mešanici:

 • Evkaliptus in Timijan : znani po svojih izkašljevalnih, antitusičnih in antiinfekcijskih lastnostih, nujno pozimi ;
 • Eno ali več "sluzne" rastline zaradi svojih mehčalnih in mehčalnih lastnosti, koristnih proti suhemu kašlju, pa tudi za spodbujanje izločanja izločkov v primerih produktivnega bronhitisa: Bela juha, Marshmallow oz Slezasta
 • Za okus in videz, je možno dodati določene rastline, hkrati pa okrepiti lastnosti mešanice: nekatere semena komarčka (protivnetno in izkašljevalno), nekateri Cvetovi hibiskusa (vir sluzi, vitamina C in antioksidantnih polifenolov) in v zmernih količinah Sladki koren (protivnetno in zelo vsestransko uporabno).
Kako jih uporabiti?
 • V infuziji : za eno skodelico žlico suhih rastlin ali mešanice prelijemo z vrelo vodo (najbolje temperature 80-90°C). Pokrijte in pustite stati 10 do 15 minut, nato pa pripravek filtrirajte. Pijte 2-3 skodelice na dan.
 • Vdihavanje : pripravite poparek evkaliptusa z žlico narezanih suhih listov. Hlape vdihavajte približno deset minut.

Hidrosoli za krhke ljudi

V katerih primerih je treba dati prednost hidrosolom?

Ker so veliko manj koncentrirani kot eterična olja, so hidrosoli bolj prilagodljivi za uporabo. Kljub temu vsebujejo aktivne molekule, ki jih zaznamo po aromatičnem vonju. V kopeli ali ustno bodo dovolili poskrbite za majhne otroke, nosečnice, starejše ljudi, ki morda trpijo zaradi kroničnega bronhitisa … in vse med okrevanjem.

Hitra in enostavna uporaba, razveselili vas bodo tudi hidrosoli tisti, ki se jim mudi in nimate časa za pripravo zeliščnega čaja.

Katere hidrosole izbrati?
 • LEucalyptus Globulus hidrosol je, tako kot njegovo eterično olje, obvezna oprema na področju dihal. Posebej vsestransko uporaben, lahko ga uporabljate samostojno ali v kombinaciji.
 • LHidrosol timijana z Linaloolom bo zanimivo na več načinov, oboje za zaščito dihalnih poti, za spodbujanje imunskega sistema in kot tonik pri utrujenosti. Posebej primeren je za otroke, nagnjene k ponavljajočim se okužbam ORL, ter odrasle, ki okrevajo po bolezni ali trpijo zaradi kroničnih nalezljivih bolezni.
 • Zaradi svojih mukolitičnih in izkašljevalnih lastnosti Hidrosol rožmarina z verbenonom precej primeren v primeru kronični bronhitis.
Kako jih uporabiti?

Hidrosole lahko uporabljamo same ali v mešanici, občasno ali v približno dvajsetdnevnih tečajih za globlje delovanje:

 • Od 3 mesecev. Kožno: dodajte 1 čajno žličko vodi za kopanje.
 • Od 6 mesecev. Ustno: vodi v steklenici dodajte 1 čajno žličko hidrosola in pijte dvakrat na dan 15 dni.
 • Za odrasle. Ustno: dodajte 1 žlico hidrosola v 1 L vode in pijte ves dan največ 3 tedne.

Hidrosoli bodo uporabljeni tudi za rdajte uporabljeno vodo v mešalnik, da se razprši, z ali brez eteričnih olj. Ker je bronhitisu ugodno izsuševanje zraka z zimskim ogrevanjem, bo ta oblika difuzije pripomogla tudi k vlaženju zraka.

Bud macerati za podporo dihalnemu sistemu in imunosti

V katerih primerih je gemmoterapija pomembna?

Zanimiva bo predvsem gemmoterapija:

 • preprečevanje v primeru ponavljajočih se okužb ORL ali kroničnega bronhitisa,
 • kot spremljavo druga zdravila v akutni fazi bronhitisa,
 • v obdobju od okrevanje.

Dejansko je znano, da imajo številni macerati popkov učinke na dihala in imunski sistem. Dovolj so prilagodljiv za uporabo, vendar zaradi prisotnosti alkohola v njihovi sestavi, macerati popkov niso priporočljivi za otroke, mlajše od 3 let, in nosečnice.

Katere macerate izbrati?

Nekateri macerati so nujni, na primer črni ribez in šipek. Drugi bodo imeli bolj ciljno usmerjene ukrepe. Tukaj je izbor maceratov za uporabo samostojno ali v mešanici pri težavah z dihali. Izbira glede na vrsto bronhitisa in stopnjo njihovega razvoja:

 • Ob prvih znakih začetne okužbe ORL (prehlad, gripa), v akutni fazi bronhitisa, pa tudi v primeru utrujenosti v obdobju rekonvalescence: macerat popkov črnega ribeza zaradi vsestranskosti in delovanja, podobnega kortizonu. Zaradi poživljajočega učinka je priporočljivo, da ga uživate zjutraj.
 • Kot dopolnilo črnemu ribezu, v akutni fazi obolenj dihal in za preprečevanje zimskih obolenj: macerat mladih poganjkov šipka, specialist ORL področja in imunosti. je zelo pediatričen macerat, primeren pa bo tudi za odrasle.
 • Ko bronhitis postane produktiven s pojavom sluzi in mokrega kašlja : Glutino Jelšin macerat, specialist za bronhialne bolezni, zaradi njegove moči sušenja ob podpori Topolov macerat s "propolisu podobnimi" protiinfekcijskimi in protivnetnimi lastnostmi.
 • V primeru kroničnega bronhitisaKožnikov macerat je bolj indiciran pri odraslih, zlasti kot spremljevalec zdravljenja respiratorne insuficience, kot je kronična obstruktivna pljučna bolezen (KOPB).
 • Po bronhitisu, med okrevanjem, drugi macerati kot Cassis bi lahko prevzeli kot Macerat hrastovih popkov v primeru utrujenosti, izgube apetita oz Macerat orehovih popkov obnoviti imuniteto, še posebej, če je bilo zdravljenje z antibiotiki.
Kako jih uporabiti?

Pri bronhitisu se lahko uporabljajo tudi macerati:

 • pri enkratnem zdravljenju 3 tedne med akutno epizodo ali obdobjem okrevanja,
 • pri dolgotrajnem ali preventivnem zdravljenju več mesecev v primeru ponavljajočih se okužb ORL ali kroničnega bronhitisa. S stopnjo jemanja 3 tedne na mesec in 1 teden premora.
 • pri vzdrževalnem zdravljenju, raje pri odraslih, za podporo dihalni sferi skozi čas, z več možnostmi izbire: 10 dni na mesec ali 3 tedne na četrtletje ali 3 dni na teden.

V vseh primerih so običajni odmerki naslednji:

 • Odrasli in mladostniki : 5 do 15 kapljic na dan v kozarcu vode (ali čiste), 15 minut pred obrokom, 3 tedne. Začnite s 5 kapljicami in postopoma povečujte (na primer: 5 kapljic prvi teden, 10 drugi in 15 zadnji teden).
 • Otroci, starejši od 3 let : 1 kapljica na dan za 10 kg, začnemo z eno kapljico in postopoma povečujemo odmerek (npr. 9 letni otrok, ki tehta 40 kg, lahko zaužije do 4 kapljice).

Adaptogene in tonične rastline za podporo okrevanju

Po epizodi bronhitisa je pogosto težko okrevati. Več rastlin bo nato pomagalo podpreti to obdobje okrevanja. Priporočeno za boj proti utrujenosti in podporo imunosti, to so rastline:

 • adaptogeni : korenine elevterokoka, ginsenga ali rodiole, ki jih raje uporabljajte v obliki izvlečkov, da zagotovite njihovo kakovost in vsebnost aktivnih sestavin. Niso pa priporočljivi za otroke pred 12. ali 18. letom starosti ter za nosečnice in doječe matere. Zdravniški nasvet je priporočljiv tudi osebam z avtoimunskimi boleznimi ali osebam, ki se dolgotrajno zdravijo.
 • toniki : cimet v prahu ali palčke (za poparek), viri vitamina C (podpora imunskemu sistemu, zmanjšanje utrujenosti, antioksidativni učinek), kot je cimet v prahuAcerola oz Camu Camu in goji jagode.

Elementi v sledovih za korekcijo terena

Pojem polja je zelo razširjen na področju naravnega zdravja, kjer se bolnika in bolezni obravnava v celoti. Oligoterapija je pristop, ki uporablja minerale v zelo majhnih količinah (elemente v sledovih) za ponovno vzpostavitev ravnovesja organizma ob upoštevanju terena oziroma »diateze« posamezne osebe. To so zdravila, ki se uporabljajo pri zdravljenju, npr "modifikatorji terena" :

 • Mangan-Baker : pri kroničnih infekcijskih ali alergijskih stanjih, ki prizadenejo nos, grlo in ušesa, kar je značilno za "hipostenično" diatezo (utrudljiva oseba s težavami pri koncentraciji).
 • Baker-Zlato-Srebro : pri okrevanju po nalezljivih boleznih in stanjih utrujenosti, značilnosti "anergične" diateze (pomanjkanje splošne telesne in intelektualne vitalnosti, motnje spanja).

Tako kot drugi terenski pristopi, kot je gemmoterapija, tudi oligoterapija pomaga organizmom v boju proti boleznim, vendar samo njihovo delovanje na splošno ne zadošča za patologije, kot je bronhitis, ki lahko zahtevajo specifično zdravljenje.

Dodatni nasveti in življenjski slog

Pomen kakovosti zraka

Znano je, da številni dejavniki, povezani z okoljem in načinom življenja, spodbujajo in vzdržujejo bronhitis. Upoštevanje tega bo omogočilo delovanje na 3 ravneh preventive: primarni (preprečiti njihov pojav), sekundarni (omejiti njihovo napredovanje) in terciarni (zmanjšati zaplete in tveganje ponovitve). Zagotavljanje kakovosti zraka, zadovoljevanje prehranskih potreb in upoštevanje učinkov stresa bodo stebri tega preventivni pristop k bronhitisune glede na to ali je akutna ali kronična...

Izpostavljenost cigaretnemu dimu, strupenim plinom (notranje, mestno ali industrijsko onesnaženje), prahu, plesni, presuh zrak itd. dražilni dejavniki za sluznico dihalnih poti, ugodno za razvoj in vzdrževanje vnetnih in infekcijskih patologij, kot sta astma ali bronhitis. Zato pomembnost:

 • Dom in delovni prostor redno zračite tudi pozimi.
 • Pozimi uporabljajte vlažilce skozi celotno ogrevalno obdobje, če je vlažnost zraka nezadostna.
 • Če je mogoče, se izogibajte mestom, kjer je zrak onesnažen.
 • Izogibajte se zakajenim prostorom in ukrepajte proti kajenju, zlasti v primerih kroničnega bronhitisa.

V odsotnosti zdravljenja za ozdravitev KOPB so ti ukrepi edini, ki lahko prekinejo njeno napredovanje in odložiti pojav ireverzibilne respiratorne odpovedi.

Poskrbite za svojo imuniteto s prehrano

Prehrana igra a pomembno, a prevečkrat podcenjeno vlogo pri krepitvi imunske obrambe. Skrb za prehrano bo torej omogočila, da bodo v vseh življenjskih obdobjih manj dovzetni za okužbe dihal in da boste v primeru bronhitisa hitreje okrevali. Nekateri prispevki bodo še posebej pomembni za kritje:

 • Vitamin D : dobro znan po svoji vlogi pri konstituciji kosti, ta vitamin je tudi in predvsem zelo pomemben za imunost. Mnogim od nas ga primanjkuje, ne da bi nujno primanjkovalo, zlasti pozimi ... Zato je zelo priporočljivo razmisliti o preventivnih ali kurativnih dodatkih, odvisno od primera, ki jih potrdi zdravstveni delavec.
 • Železo : sodeluje tudi pri delovanju imunskega sistema in njegovo pomanjkanje v splošni populaciji je prav tako zelo pogosto, zlasti pri ženskah pred menopavzo, otrocih, ki so podvrženi ponavljajočim se okužbam, ljudeh, ki sledijo veganski prehrani, itd. Dodatek bo opravljen na podlagi o bioloških testih in zdravniških nasvetih. tam Spirulina je lahko zanimiva tudi kot vzdrževalna nega.
 • Magnezij, Cink, Selen : vsi ti minerali sodelujejo pri delovanju imunskega sistema. Glede na življenjski slog (npr. vpliv stresa na potrebe po magneziju) in prehranjevalne navade so lahko dodatki koristni.
 • Vitamin C in drugi antioksidanti : ne glede na njihovo neposredno vlogo pri imunosti ali obvladovanju oksidativnega stresa v primeru okužbe bodo dobrodošli vsi viri, začenši s tem, da dajo prednost svežemu, sezonskemu in raznolikemu sadju in zelenjavi, ne da bi pozabili na začimbe in aromatične rastline. nekaj superživila lahko jemljemo tudi kot zdravilo.
 • Esencialne maščobne kisline : ravnovesje med omega 3 in omega 6 v naši prehrani je temeljnega pomena za uravnavanje naših obrambnih mehanizmov (vnetje in imunost). Ker je naša sodobna prehrana močno neuravnotežena v korist omega 6, bomo poskrbeli, da bomo omejili uživanje rastlinskih olj, ki so preveč bogata z omega 6 (npr. sončnično in arašidovo olje) ter zagotovili vse omega 3 (ALA, EPA in DHA). ) iz rastlinskih virov hrane (npr.: repično, orehovo, laneno, konopljino olje, itd.) IN živalskih (npr.: majhne mastne ribe) virov … preden, če je potrebno, razmislite o uporabi prehranskih dopolnil.
 • Beljakovine : pogosto pozabljamo, da so aminokisline, ki sestavljajo beljakovine, bistvene za sintezo protiteles. Zato je pomembno ustrezno pokrivanje potreb z različnimi viri rastlinskih beljakovin (stročnice, mandlji in oreščki, nerafinirana žita) in ne le živalskih.
 • Pre in probiotiki prispevati k dobremu zdravju črevesne flore, ki gosti 60 do 70 % našega imunskega sistema! Ker je sodobna prehrana osiromašena s prebiotiki, je priporočljivo omejiti tudi preveč rafinirano hrano in povečati vnos vlaknin, pri tem pa čim bolj upoštevati ravnovesje med topnimi in netopnimi vlakninami. Nekateri sevi probiotikov lahko celo specifično zmanjšajo pogostost okužb dihal.

V vseh primerih, priporočljivo je, da se čim bolj izogibate hitri hrani, industrijskim jedem in pecivu, ocvrti hrani, preveč rafiniranim ali predelanim izdelkom itd. Znano je, da spodbujajo alergije, imunsko neravnovesje, oksidativni stres in vnetja ... kar vodi k razvoju in vzdrževanju številnih patologij, vključno z boleznimi dihal.

Glede izogibanje mlečnim izdelkom, tema je bolj sporna. Nobena znanstvena študija še ni ugotovila pomembne povezave med čezmerno tvorbo sluzi dihal in uživanjem mleka, bodisi v povezavi s kazeinom (mlečne beljakovine) ali intoleranco za laktozo.

Obvladovanje stresa, spanje in telesna aktivnost

Slaba prehrana, pa tudi ponavljajoče se stresne situacije, pomanjkanje spanja ali sedeč način življenja številne posledice za telo nasploh in še posebej za imunski sistem. Zato je pomembno, da poskrbite za svoj življenjski slog, da boste manj ranljivi za okužbe dihal.

 • Za obvladovanje stresa, si bo vsakdo lahko izbral metodo, ki mu najbolj ustreza glede na njegov okus in življenjski slog: meditacija, globoko dihanje, joga ... vse te antistresne tehnike so bile predmet študij, ki potrjujejo njihovo učinkovitost. Tisti, ki se jim mudi, bodo izbrali vonj eteričnih olj ali srčno koherentnost, ki lahko v nekaj minutah občutno zmanjša raven stresa.
 • Kakovost spanja bistvenega pomena za pravilno delovanje imunskega sistema, vse pristope k boljšemu spanju bo koristno uporabiti v primeru pomanjkanja imunosti.
 • Manj sedečega načina življenja in več telesne dejavnosti. Zmerna in redna telesna aktivnost je ne glede na starost nujna za imuniteto, ohranjanje dihalnih sposobnosti ... in zdravje nasploh. ANSES v svojih priporočilih opozarja, da ni treba, da je intenzivno, da bi bilo učinkovito. Pomembna je predvsem rednost. Po navedbah High Authority of Health ga je mogoče predpisati celo v primerih KOPB zaradi njegovih "koristnih učinkov na dispnejo, občutek utrujenosti, toleranco za vadbo in kakovost življenja" .

Padec za podjetje

BRONHIJI
Eterična olja v...
Od 11,50 €
voziček s sliko
ČAJEVEC
ORGANSKO eterično olje
Od 2,50 €
voziček s sliko
POPROVA META
ORGANSKO eterično olje
Od 2,50 €
voziček s sliko
CASSIS
ORGANSKI macerat popkov
Od 6,75 €
voziček s sliko
PRAVA SIVKA
ORGANSKO eterično olje
Od 4,00 €
voziček s sliko
RAVINTSARA
ORGANSKO eterično olje
Od 2,25 €
voziček s sliko
LIMONA
ORGANSKO eterično olje
Od 2,25 €
voziček s sliko
-10% na vaše naročilo, velja do nedelje (2. junija): PROM-2705

Bibliografija

Objava: High Authority of Health (2006). Zdravljenje kašlja in izkašljevanja pri bronhitisu. https://www.has-sante.fr/upload/docs/application/pdf/traiteur_de_la_toux_et_lexpectoration_dans_les_bronchites.pdf

Objava: High Authority of Health (2018). Predpisovanje telesne in športne dejavnosti Obstruktivna pljučna bolezen. https://www.has-sante.fr/upload/docs/application/pdf/2018-10/ref_aps_bpco_vf.pdf

Objava: Thiara, G., & Goldman, R.D. (2012). Uživanje mleka in nastajanje sluzi pri otrocih z astmo. Kanadski družinski zdravnik, 58(2), e98–e100.

Objava: ANSES (2022). Škodljivi učinki, ki jih povzroča sladki koren, zaužit kot del hrane Študija primerov, ki so jih zabeležili centri za nadzor zastrupitev (od januarja 2012 do decembra 2021) Spoznajte, ocenite, zaščitite poročilo o študiji toksikovigilance. https://www.anses.fr/fr/system/files/Toxicovigilance2022AUTO0077Ra.pdf.

Delo: de la Charie, T. (2019). Razvajajte se z eteričnimi olji. Zakaj in kako deluje? Editions du Rocher.

Delo: Fleurentin, J., Pelt, JM, & Hayon, JC (2016). Dobra uporaba zdravilnih rastlin. Rennes, Francija: Ouest-France.

Delo: Couic Marinier, F. in Touboul, A. (2017). Vodnik po eteričnih oljih Living Earth. Izdaje Terre Vivante.

Delo: Morel, JM (2008). Praktična razprava o fitoterapiji: Včerajšnja zdravila za jutrišnjo medicino, Escalquens, Francija: izdaje Jacques Grancher.

Delo: Faucon, M. in Canac, P. (2018). Razprava o znanstveni in medicinski aromaterapiji, hidrosoli (1. izdaja). Pariz: Ed. Kri Zemlje.

Delo: Piterà di Clima, F., & Nicoletti, M. (2018). Povzetek gemmoterapije - Znanstvene osnove meristemoterapije. Izdaje Amyris.

Delo: Pineau, L. (2019). Velika knjiga o gemmoterapiji. Leduc.s Édicije.

Delo: Zahalka, J. P. (2017). Celoten slovar hidrosolov in cvetnih vodic: 100 zdravljenih patologij. -: Delfin.

Spletna stran : Bronhitis - simptomi, vzroki, zdravljenje in preprečevanje. (n.d.). VIDAL. Dostop 11. oktobra 2022 na https://www.vidal.fr/entreprises/voies-respiratoires/bronchite.html

Spletna stran : Bronhitis: vzroki in simptomi. (n.d.). ameli.fr | Zavarovan. https://www.ameli.fr/assure/sante/themes/bronchite/definition-symptomes-evolution

Spletna stran : Svetovna zdravstvena organizacija: WHO. (2022, 20. maj). Kronična obstruktivna pljučna bolezen (KOPB). https://www.who.int/fr/news-room/fact-sheets/detail/chronic-obstructive-pulmonary-disease-(copd)#:~:text=La%20bronchite%20chronique%20d%C3%A9signe %20ena,so%20prizadete%20od%20dve%20bolezni

Spletna stran : Pomanjkanje telesne dejavnosti in čezmerno sedeč življenjski slog: prednostna naloga. (2023, 16. februar). ANSES - Nacionalna agencija za varnost hrane, okolja in zdravja pri delu. https://www.anses.fr/fr/content/manque-d%E2%80%99activit%C3%A9-physique-et-exc%C3%A8s-de-s%C3%A9dentarit%C3%A9- prednostna naloga javnega zdravja

Spletna stran : Kronična obstruktivna pljučna bolezen (KOPB) ⋅ Inserm, Znanost za zdravje. (nd). Inserm. https://www.inserm.fr/dossier/bronchopneumopathie-chronique-obstructive-bpco/

Spletna stran : WikiPhyto, enciklopedija fitoterapije. (nd). http://www.wikiphyto.org/wiki/Home