Prehrana, kozmetika, terapevtika … Rastlinska olja so maščobne snovi, zastopane na različnih področjih uporabe. Za mnoge ljudi so rastlinska olja predvsem surovine v vsakodnevni prehrani. Za druge so to kozmetični izdelki s hranilnimi, pomirjujočimi in zaščitnimi lastnostmi, nekateri pa jih uporabljajo predvsem zaradi terapevtskega učinka, poleg aromaterapije pa tudi zaradi zdravilnih lastnosti. Teh različnih področij uporabe ni mogoče ločiti, saj ima lahko isto rastlinsko olje različne uporabe. Namen tega izčrpnega vodnika je bolje razumeti rastlinska olja, njihovo uporabo, koristi, pa tudi njihovo notranjo sestavo in kakovost, da bi jih pravilno uporabljali ne glede na področje uporabe.

Ta članek je bil posodobljen dne 14/12/2022

Padec za podjetje

48 rastlinska olja
Kako jih uporabljati ...
Od 4,00 €
voziček s sliko
CASSIS
ORGANSKI macerat popkov
Od 6,75 €
voziček s sliko
POPROVA META
ORGANSKO eterično olje
Od 2,50 €
voziček s sliko
Arnika
BIO oljni macerat
Od 9,00 €
voziček s sliko
Calophyll Inophyl
Organsko deviško rastlinsko olje
Od 7,00 €
voziček s sliko
Marelična jedrca
Organsko deviško rastlinsko olje
Od 5,25 €
voziček s sliko
100 eteričnih olj
Kako jih uporabljati ...
Od 4,00 €
voziček s sliko
-10% na vaše naročilo, velja do nedelje (2. junija): PROM-2705

Katera rastlinska olja uporabiti v aromaterapiji?

Rastlinska olja se zaradi številnih terapevtskih lastnosti pogosto uporabljajo samostojno ali kot dodatek k eteričnim oljem. Sestava maščobnih kislin rastlinskih olj omogoča redčenje eteričnih olj. Poleg tega so to večinski sestavni deli kože, zato se enostavno nanašajo, prodrejo bolj ali manj globoko v kožo, odvisno od rastlinskega olja in jih na splošno vsi zelo dobro prenašajo.

Top 4 rastlinska olja v aromaterapiji:

 • THE oljni macerat arnike : obvezno. Arnika, znana po svojih protivnetnih lastnostih, pomirja bolečine v mišicah in sklepih, poleg tega pa deluje tudi na krvni obtok. On je učinkovitejši v primerih: bolečine, mišični krči, bolečine v mišicah, tendinitis, bolečine v sklepih, edem, modrica, hematom, kontuzija, zvin.
 • L’rastlinsko olje Nigella : zaradi sestave timokinona so številne študije preučevale njegove terapevtske lastnosti. Tako deluje protivnetno, protiinfekcijsko, imunostimulativno, bronhodilatatorno, antioksidativno itd. To je samo po sebi rastlinsko olje, zelo močno. Najbolj učinkovit pri: Alergiji dihal, Astmi, Alergijski astmi.
 • L’calophyll Inophyl rastlinsko olje : imenovano tudi Tamanu olje, je znano po svojih lastnostih za cirkulacijo, tonik, redčenje krvi itd. Najbolj učinkovit pri: rozacei, rdečici, rozacei, krčnih žilah, hemoroidih.
 • L’arganovo rastlinsko olje : njegova sestava, podobna kožnim lipidom, je odličen medij za redčenje eteričnih olj. Hitro prodre v kožo in hkrati zagotavlja negovalni učinek.

Katera rastlinska olja uporabiti v kozmetiki?

Rastlinska olja so kozmetične sestavine same po sebi in se vse pogosteje uporabljajo samostojno, kot edina sestavina lepotne nege. Z dobrim razlogom so maščobne kisline strukturni elementi kože. Neumiljive snovi so močne učinkovine, ki dajejo lastnosti 100% naravnega izdelka za popolno kozmetično nego z enim samim izdelkom. Vsa rastlinska olja mehčajo in ščitijo kožo zaradi svoje biokemične sestave in fizikalno-kemijske kakovosti. Če želite izvedeti več o kozmetičnih lastnostih rastlinskih olj.

Top 4 rastlinska olja v kozmetiki:

 • L’rastlinsko olje sladkega mandlja : Rastlinsko olje sladkega mandlja je zaradi svojih pomirjevalnih lastnosti idealno za občutljivo in krhko kožo. Pogosto se priporoča občutljivim osebam, kot so dojenčki ali nosečnice. Najbolj učinkovit v primerih: pleničnega izpuščaja, zibelke
 • THE Karitejevo maslo : nepogrešljiv pri kozmetični negi. Njegova maslena tekstura zagotavlja negovalne, vlažilne in zaščitne lastnosti. Najbolj učinkovit v primerih: razpok, razpok
 • L’kokosovo rastlinsko olje : idealno za suhe in krhke lase, kokosovo olje bo zelo učinkovito tudi za suho ali občutljivo kožo, zahvaljujoč svojim hranilnim, krepilnim, vlažilnim in mehčalnim lastnostim. Najučinkovitejši v primeru: suhih las, poškodovanih las, skodranih las, vseh tipov kože, zobnega abscesa, zob (beljenje)
 • L’rastlinsko olje makadamije : kot nevtralno olje za zaščito kože, s suhim otipom je primerno za vse tipe kože in las, zato je vsestransko uporabno za vse kozmetične tretmaje.

Za nego kože

Suha koža, mastna koža, občutljiva koža, razdražena koža ali zrela koža: za vsak tip kože obstaja primerno rastlinsko olje. Maščobne kisline, pa tudi neumiljive snovi in ​​aktivne sestavine, ki jih sestavljajo, zagotavljajo to specifično nego.

Top 4 rastlinska olja za nego kože:

 • L’rastlinsko olje jojobe : idealno za mešano do mastno kožo, ima jojobino olje sposobnost uravnavanja in vzdrževanja popolnega ravnovesja zaradi svojih lastnosti za uravnavanje sebuma in pH. Mehča in ščiti kožo, revitalizira suho kožo in ščiti kožne celice.
 • L’rastlinsko olje mareličnih koščic : bogato s karotenoidi, vitaminom E ter omega 6 in 9 je primerno za nego zrele kože, pa tudi kot odstranjevalec ličil. Je nevtralno in zaščitno olje, primerno za vsakogar.
 • L’rastlinsko olje šipka : Šipkovo rastlinsko olje je idealno za vse kozmetične tretmaje. Na obrazu kot dnevna ali nočna krema je zaveznik nagubane in poškodovane kože zaradi svojih učvrstitvenih, regeneracijskih in zdravilnih lastnosti.
 • THE korenčkov oljni macerat : oranžna barva, bogata s provitaminom A, ima poleg zaščite kože tudi učinek zdravega sijaja.

Za nego las

Suhi lasje, lomljivi lasje, skodrani lasje, tanki lasje ali skodrani lasje: za vsak tip las in vsako težavo z lasmi obstaja primerno rastlinsko olje.

Top 4 rastlinska olja za nego las: 

 • L’rastlinsko olje brokolija : posebej je primeren za kodraste, skodrane in valovite lase.
 • L’gorčično rastlinsko olje : je olje za oblogo, krepitev in stimulacijo las. Idealen je za izpadanje las, tanke lase, brez volumna in brez volumna.
 • L’avokadovo rastlinsko olje : posebej hranljiva in mastna, neguje suhe, lomljive in poškodovane lase.
 • L’ricinusovo rastlinsko olje : neguje in krepi, ricinusovo olje se pogosto uporablja za krepitev trepalnic in las, pa tudi za krepitev nohtov. Zato bo idealen za suhe, puste lase, ki radi izpadajo.

Za izdelavo lastnih mila

Klasično umiljenje ustreza naslednji kemični reakciji za pridobivanje mila: trigliceridi maščobnih kislin + soda → milo + glicerin. Med to reakcijo maščobna snov v kombinaciji z močno bazo, pogosto sodo, omogoča pridobivanje mila, pa tudi drugega izdelka, glicerina.

Hladno umiljenje poteka z uporabo rastlinskih olj. Je naravna in obrtniška metoda, ki spoštuje in ohranja tako lastnosti olja in izvorne rastline, kot tudi kožo. Glicerin, ki nastane po reakciji, je naraven, iz olja. Poleg tega hladnega umiljenja lahko v presežku dodajamo rastlinska olja, se pravi kot »surgras« za dodatno nego. Ta dodatek ne bo umiljen.

Rastlinska olja, ki se pogosto uporabljajo za hladno umiljenje:

 • Kokosovo rastlinsko olje: zaradi svojih lastnosti penjenja
 • Karitejevo maslo: za bolj kremast videz
 • Olivno olje: za kompaktno milo

Katera rastlinska olja uporabiti v zdravi prehrani?

S prehranskega vidika, ko govorimo o rastlinskih oljih, je izraz "lipidi" tisti, ki resonira. Maščobne kisline so osnovne enote lipidov in jih lahko razvrstimo v tri kategorije: nasičene, nenasičene, o katerih smo razpravljali zgoraj, pa tudi transmaščobne kisline. V naši hrani so povsod prisotni, zato je nujno, da jih znamo razlikovati in razumeti njihove funkcije.

 • Nasičene maščobne kisline : najpogosteje jih najdemo v izdelkih živalskega izvora, kot so smetana, maslo in sir, čeprav so v večjih ali manjših deležih prisotni v vseh rastlinskih oljih. V prehrani jih je treba omejiti, ker spodbujajo nalaganje holesterola v arterijah in s tem povečujejo tveganje za kardiovaskularne patologije.
 • Nenasičene maščobne kisline : med njimi najdemo dobro znane omega-3, 6 in 9. Prisotne so predvsem v oljih in rastlinskih proizvodih, pa tudi v mastnih ribah, kot so losos, sardine ali sled. To so maščobne kisline, ki jim je treba dati prednost v prehrani, saj so bistvenega pomena za pravilno presnovno delovanje telesa. Poleg tega se omega-3 in 6 imenujejo "esencialne", ker jih naše telo ne more sintetizirati. So večinski sestavni del naših celičnih membran in sodelujejo pri sintezi nekaterih hormonov.
 • Transmaščobne kisline : za razliko od prejšnjih maščobnih kislin so trans maščobne kisline, imenovane tudi hidrogenirane maščobe, industrijskega in ne naravnega izvora. Bolj stabilni so bili ustvarjeni za spodbujanje boljšega ohranjanja živil. Bodite previdni s hidrogeniranimi olji, ki se uporabljajo v sestavi ultra predelanih industrijskih izdelkov, kot so industrijske pogače, žita ali celo pripravljene ali konzervirane jedi. Treba jih je prepovedati, ker predstavljajo tveganje za srčno-žilni sistem. Znižujejo raven HDL (dobrega holesterola) in zvišujejo raven trigliceridov, kar poveča tveganje za koronarno srčno bolezen.

Če bi upoštevali idealno razmerje med vnosom maščob s hrano, bi bilo to naslednje: več kot 50 % omega-9, razmerje 4/1 med omega-6 in omega-3 ter omega-9/omega-6 /omega-3 blizu 10/2,5/1. Nasičene in trans maščobne kisline je treba omejiti.

Top 4 rastlinska olja v zdravi prehrani:

 • Rastlinsko olje oljne ogrščice: zelo dobro deluje v smislu idealne sestave za zdravje, zahvaljujoč razmerju blizu idealnega. Poleg tega je dokaj stabilno olje, čeprav bi mu morali dati prednost pri začimbah pred kuhanjem. Je tudi poceni olje. Vendar pa morate izbrati deviško in organsko olje, ne pa rafiniranega olja, da ohranite maščobne kisline.
 • L’perilla rastlinsko olje : zaradi bogastva omega-3. Trenutno vemo, da je poraba omega-3 premajhna v primerjavi z drugimi maščobnimi kislinami. Pomembno je promovirati olje, bogato z omega-3, kot začimbo. Poleg Perille, ki je bogata z več kot 60 % linolenske kisline, najdemo olje Chia, Laneno olje, Sacha Inchi olje in celo Konopljino olje, olja, ki so zelo bogata z omega-3.
 • L’Arašidovo rastlinsko olje : bogato z omega-9 za uporabo pri kuhanju. Arašidovo olje je zelo bogato z enkrat nenasičenimi maščobnimi kislinami, omega-9, zaradi česar je zelo stabilno olje pri kuhanju. Njegova dimna točka, to je temperatura, pri kateri se zazna dim, je zelo visoka: 160 °C za deviško kakovost. Druga olja, kot sta oljčno olje ali lešnikovo olje, so zanimiva iz istih razlogov.
 • Praženo arganovo rastlinsko olje: za izvrsten okus. Bistvena je sestava olja, pri kuhanju pa je pomemben tudi okus. S predhodno praženimi semeni ali plodovi dobimo rastlinska olja edinstvenih okusov, ki so zelo cenjena v gastronomiji. Rastlinska olja praženega argana, praženih arašidov ali praženega sezama so preprosto odlična!

Iz česa je narejeno rastlinsko olje?

Rastlinska olja prihajajo iz tako imenovanih oljnic, to je, katerih semena, sadna pulpa ali celo oreščki so bogati z lipidi in proizvajajo olje. Sestavljeni so izmaščobne kisline 98 %, proste maščobne kisline 1 % in neumiljive snovi okoli 1 %, odvisno od zadevnega olja. Maščobna kislina je veriga ogljikovih in vodikovih atomov, s funkcijo karboksilne kisline COOH na enem koncu. Glede na dolžino ogljikove verige in konfiguracijo vodikovih in ogljikovih atomov ločimo več vrst maščobnih kislin: nenasičene maščobne kisline in nasičene maščobne kisline. Med nenasičenimi najdemo omega-9 (enkrat nenasičene), omega-3 in 6 (polinenasičene). Maščobne kisline dajejo rastlinskim oljem številne kozmetične, terapevtske in tudi prehranske lastnosti. Upoštevajte, da se rastlinska olja kot maščobna snov ne mešajo ne z vodo ne z alkoholom.

Poleg maščobnih kislin so rastlinska olja sestavljena iz neumiljivih snovi: učinkovin iz začetne rastline, ki so topne v maščobi in dajejo rastlini antioksidativne lastnosti. Med njimi najdemo zlasti vitamine A, B, C, D, E, K, vključno s karoteni (provitamin A), pa tudi tokoferole, sterole in druge aktivne snovi, odvisno od olja, o katerem govorimo; na primer timokinon iz rastlinskega olja Nigella.

Dragocene lastnosti rastlinskih olj

Na našem čudovitem planetu je na tisoče oljnic in prav toliko potencialnih rastlinskih olj. Danes jih je okoli petdeset (popoln seznam) uporabljajo vsakodnevno za njihove številne lastnosti :

 • Splošna ali kožna protivnetna zdravila (omega-3, steroli itd.): andiroba, konoplja, kamelina, lan, karite, avokado, argan
 • Antiinfektivi (aktivne sestavine specifične za vsako HV): Neem, Nigella, Andiroba, Sezam
 • Antioksidanti (vitamin E, polifenoli, vitamin A itd.): pšenični kalčki, granatno jabolko, argan, grozdne peške, moringa, acai
 • Pomirjujoče (omega-3, specifične aktivne sestavine vsakega HV): ognjič, karite, mango, kokos, kakav, marelica
 • Zdravilni (vitamin E, omega-3 itd.): šipek, semena opuncije, karite
 • Obtočila (aktivne sestavine specifične za vsako HV): Calophyll Inophyle, Arnika, Šentjanževka
 • Odstranjevalci ličil: marelične koščice, jojoba
 • Razstrupljanje: Pegasti Badelj
 • Emolienti: Vsi
 • Imunostimulanti: Nigella
 • Odvajala: Ricinus
 • Hranljiva: karite, argan, mango, kokos, ricinus itd.
 • Sredstva za zaščito kože: korenje, karanja, buriti, malina, karite
 • Repelenti: Neem, Andiroba
 • Toniki, adstrigenti: marjetica, borage, svetlin, šipek, semena opuncije

Kako izbrati kakovostno rastlinsko olje?

Rastlinska olja so različnih lastnosti. Da bi zagotovili kakovost vašega rastlinskega olja, ne glede na končno uporabo, je treba preveriti več meril:

Omembe in potrdila 

V okviru terapevtske, kozmetične ali prehranske uporabe zagotovite, da uporabljate samo Preverite kakovost rastlinskega olja

Kako se pridobiva rastlinsko olje?

Rastlinska olja so najpogosteje pridobljena mehansko, po stiskanju oljnic ali plodov. Metoda, znana kot " prvo hladno stiskanje » je starodavna in tradicionalna tehnika, čim bolj naravna, ki spoštuje kakovost surovin. Semena in plodove sortiramo pred mehanskim hladnim stiskanjem, torej brez segrevanja, pri sobni temperaturi. Obstaja več vrst stiskalnic; najpogosteje se uporablja vijačna stiskalnica, ki potisne seme ali plod v valj. Olje izstopa skozi odprtine, ostanek stiskanja (imenovan pogača) pa ostane v valju. Pridobljeno olje je deviško, ni podvrženo nobeni kemični obdelavi ali rafinaciji, le filtrirano je morebitnih organskih ostankov.

Upoštevajte, da se lahko hladno stiskanje izkaže za neprimerno za nekatera semena, ki ne vsebujejo dovolj olja. Dolgotrajno neučinkovito stiskanje bi povečalo temperaturo olja med mehanskim trenjem in poslabšalo notranjo kakovost olja. Zato obstajajo tudi drugi načini pridobivanja rastlinskih olj.

Druge metode ekstrakcije, ki se včasih pojavljajo: superkritična ekstrakcija olja s CO2. Superkritično je stanje, v katerem se nahaja CO2: nad določenim temperaturnim in tlačnim pragom se znajde v vmesnem stanju, med tekočino in plinom, zaradi česar je izbrano topilo. Gre za metodo, ki je predstavljena kot zelo naravna, saj je v tem stanju CO2 nevtralen in upošteva sestavo aktivnih sestavin olja.

Rastlinska olja, rastlinska masla in oljni macerati: kakšne so razlike?

Ko govorimo o rastlinskem olju (VH), z jezikovno zlorabo praviloma uvrščamo vse maščobne snovi rastlinskega izvora, in sicer oljne macerate (MH) in rastlinska masla.

THE rastlinska masla imajo teksturo in trden videz pri sobni temperaturi za razliko od olj, predvsem zaradi višje vsebnosti nasičenih maščobnih kislin. Med najbolj znanimi rastlinskimi masli najdemo karitejevo in kakavovo maslo.

Vse rastline niso oljnice, zato ne morejo zagotoviti rastlinskega olja. Da bi obšli to oviro in še vedno naravno izkoristili njihove prednosti, so proizvajalci našli alternativo: oljni macerati. Del rastline, ki nas zanima, potopimo v nevtralno olje, tekoče pri sobni temperaturi, pogosto sončnično ali olivno olje. Ta kompleks nevtralnega olja in rastlin je izpostavljen svetlobi, da pospeši prenos aktivnih sestavin iz rastline v nevtralno olje. Ko je maceracija končana, nevtralno olje ni več nevtralno in je polno koristnih lastnosti rastline. Dobljeni oljni macerat je torej organsko olje, polno aktivnih sestavin iz neomljnic. Običajno se uporabljajo cvetovi, kot je oljni macerat arnike, možno pa je macerirati tudi korenine, na primer korenje. Rastline pred maceracijo največkrat posušimo, da preprečimo razvoj mikrobov med maceracijo v olju. Če želite izvedeti več: kako pripraviti oljni macerat?

Previdnostni ukrepi za uporabo rastlinskih olj

Če so eterična olja močni izdelki, s katerimi je treba ravnati previdno, so rastlinska olja veliko nežnejša in zato veliko lažja za uporabo. Na splošno jih vsi zelo dobro prenašajo. Še vedno je priporočljivo upoštevati nekatere previdnostne ukrepe pri uporabi in se zavedati povezanih tveganj.

Glavna tveganja rastlinskih olj:

 • Alergija: Čeprav je odvisno od uporabnika, lahko nekatera rastlinska olja po nanosu povzročijo alergije. Pred nanosom rastlinskega olja na večjo površino je priporočljivo narediti alergotest na manjši površini.
 • Komedogenost: nekatera olja se imenujejo komedogena, kar pomeni, da lahko spodbujajo pojav nepravilnosti, kot so mozolji ali ogrce. Vsako rastlinsko olje ima indeks komedogenosti, pri čemer je 0 »nekomedogeno«, 5 pa »zelo komedogeno«. Ta indeks je priporočljivo preveriti, zlasti za ljudi s težavami s kožo.
 • Fototoksičnost: gre za šentjanževko, po nanosu se ni priporočljivo izpostavljati soncu 8 do 12 ur. 
 • V primeru zdravljenja z antikoagulanti: nekatera rastlinska olja redčijo, zato se jim je treba izogibati v primeru zdravljenja z antikoagulanti. To še posebej velja za arniko, šentjanževko ali kalofil inofil.

Načini uporabe rastlinskih olj:

 • Uporabljajo se vsa rastlinska olja dermalno, pri nekaterih močnejših ali dišečih pa je včasih potrebno redčenje: neem, črneča, gorčica, borage na primer.
 • Avtor: oralna pot, lahko velik del rastlinskih olj uporabimo zaradi svojih prehranskih koristi, vendar ne le to. Tudi zaradi tega načina uporabe so lahko zanimive terapevtske lastnosti rastlinskih olj. Vendar bodite previdni, nekatera olja so kontraindicirana peroralno zaradi sestave potencialno strupenih snovi: gorčica in brokoli zaradi vsebnosti eruka kisline na primer.

Uporabniki:

Razen redkih izjem so rastlinska olja primerna za vse uporabnike. Za občutljive uporabnike (dojenčke in nosečnice) se natančno pozanimajte za vsak primer posebej.

Padec za podjetje

48 rastlinska olja
Kako jih uporabljati ...
Od 4,00 €
voziček s sliko
CASSIS
ORGANSKI macerat popkov
Od 6,75 €
voziček s sliko
POPROVA META
ORGANSKO eterično olje
Od 2,50 €
voziček s sliko
Arnika
BIO oljni macerat
Od 9,00 €
voziček s sliko
Calophyll Inophyl
Organsko deviško rastlinsko olje
Od 7,00 €
voziček s sliko
Marelična jedrca
Organsko deviško rastlinsko olje
Od 5,25 €
voziček s sliko
100 eteričnih olj
Kako jih uporabljati ...
Od 4,00 €
voziček s sliko
-10% na vaše naročilo, velja do nedelje (2. junija): PROM-2705

O tem vam povemo v videu

Vam je bil ta članek v pomoč?

  

Povprečna ocena: 4.7 ( 2443 glasov)

Bibliografija

Delo: de la Charie, T. (2019). Razvajajte se z eteričnimi olji. Zakaj in kako deluje? Editions du Rocher.

Delo: Clergaud, C. (2003). Rastlinska olja: olja za zdravje in lepoto. Amyris.

Delo: Pobeda, M. (2011). Prednosti rastlinskih olj, naučite se jih poznati in uporabljati za zdravje in lepoto. Izdaje Hachettes Livres (Marabout).

Delo: Zahalka, J. (2022). Popolni slovar rastlinskih olj: 90 rastlinskih olj 10 oljnih maceratov. DELFIN.