Matični mleček je kremasta, bela do bledo rumena snov, ki je želatinastega videza in sladkega, a rahlo grenkega okusa. Uporablja se za hranjenje vseh ličink v prvih dneh njihovega razvoja in predstavlja izključno hrano matic, od tod tudi njegovo ime. Vedeti morate, da je matični mleček izjemno živilo, ki matici omogoča drugačen razvoj in razvoj popolnoma delujočega reproduktivnega sistema ženske. Zahvaljujoč slednjemu bo lahko živela 4-5 let in izlegla 2000 jajčec... na dan! Nasprotno pa čebele delavke in samci (droni) po četrtem dnevu življenja ne dobijo več ničesar in se hranijo samo s cvetnim prahom ali medom, zato sta njihova rast in življenjska doba precej krajši (delavka poleti živi le 4-5 tednov). . Poleg tega ima matica zaradi matičnega mlečka večjo odpornost proti boleznim in večjo robustnost. Ker je torej trajnost panja odvisna od matice, katere preživetje je povezano z matičnim mlečkom, se jasno izkaže, da je ta izdelek esencialni izdelek z več lastnostmi, ki bo razveselil tako čebele kot ljudi!

Ta članek je bil posodobljen dne 30/11/2022

Padec za podjetje

EUCALYPTUS RADIATA
ORGANSKO eterično olje
Od 3,25 €
voziček s sliko
POPROVA META
ORGANSKO eterično olje
Od 3,00 €
voziček s sliko
NIAOULI
ORGANSKO eterično olje
Od 1,75 €
voziček s sliko
JAVOR
ORGANSKI macerat popkov
Od 6,75 €
voziček s sliko
Organski francoski matični mleček
Čebelji izdelki
Od 28,25 €
voziček s sliko
-10% na vaše naročilo, velja do nedelje (23. junija): PROM-1706

Za kaj se uporablja matični mleček?

Glavne lastnosti

Stimulativne lastnosti:
Matični mleček zaradi svoje bogate sestave proizvaja energijo in spodbuja presnovo. Omogoča, na primer, spodbujanje pridobivanja telesne teže pri dojenčkih, boljše okrevanje v primeru okrevanja, povezanega s prekomernim delom, izboljšanje uspešnosti športnikov ali celo omejitev spolnih pomanjkljivosti pri moških in ženskah. Odličen intelektualni stimulans, matični mleček izboljša duševno razpoloženje in spomin z izboljšanjem presnove nevronov. Poleg tega zahvaljujoč svojim živčnim komponentam pomaga v boju proti stresu in omejuje čustvenost ali razdražljivost. Tako je kura z matičnim mlečkom poživljajoča in stimulativna ter je odlično zdravilo za ohranjanje živčnega sistema in zagotavlja njegovo učinkovitost.

Protiinfekcijske lastnosti:
Tako kot drugi izdelki iz panja tudi matični mleček krepi imunski sistem, da se bolje upre okužbam pozimi ali v primeru utrujenosti. Matični mleček je enako učinkovit kot nekateri antibiotiki proti virusom in določenim bakterijam, zato je matični mleček idealen zaveznik za preprečevanje ali zdravljenje tovrstnih okužb.

Lastnosti za lajšanje bolečin:
Zahvaljujoč fenilalaninu matični mleček spodbuja izločanje endorfinov, ki so naše protibolečinske molekule.

Antioksidativne lastnosti:
Zahvaljujoč bogastvu vitamina B5, predhodnika koencima A, molekule, ki je bistvena za presnovo, ima matični mleček antioksidativne lastnosti in deluje proti staranju. Poleg tega se z drugimi komponentami skupaj borijo proti prostim radikalom, ki poškodujejo celice in pospešujejo staranje.

Prebavne lastnosti:
Matični mleček je evpeptik in želodec, kar pomeni, da stimulira želodec in spodbuja prebavo. Blagodejno deluje tudi na črevesje, pomaga pri razjedah želodca ali dvanajstnika ter kolitisu.

Kardiovaskularne lastnosti:
Vitamina B9 in B12, ki ju vsebuje, prispevata k povečanju ravni hemoglobina v krvi in ​​k delovanju srčne mišice.

Lastnosti proti raku:
Tako kot propolis ima tudi matični mleček ugodne lastnosti za zdravljenje raka, ki so bile dokazane na živalih in trenutno preučujejo na ljudeh. Vendar bodite previdni v primeru hormonsko odvisnega raka.

Uporabe

Matični mleček je izdelek z več vrlinami, ki krepi imunske obrambe, odložite staranje celični, promovira telesno in duševno dobro počutje, In veliko več !

Matični mleček je treba zaužiti, da zmanjšati utrujenost in spodbudite svoje imunske obrambe. Koristna bo za preprečevanje okužb, krepitev telesa in uravnoteženje živčnega sistema. Klasično se uporablja v zdravljenje 4 do 6 tednov, v čisti obliki ali v mešanici z medom ali liofilizirano v kapsuli, kapsuli ali tableti ali v ampuli. Idealen vnos ustreza odmerku 0,5 à 0,6 g na dan vzeti na prazen želodec 15 minut pred zajtrkom in do 1 g na odmerek v primeru preobremenjenosti ali okrevanja. Pri otrocih naj bodo odmerki prepolovljeni ali več, odvisno od starosti in teže.

Kura z matičnim mlečkom je idealna za spreminjanje letnih časov, v vseh življenjskih obdobjih, še posebej pa se lahko uporablja za:

 • Utrujenost fizično, psihološko, spolno, okrevanje, stanje preobremenjenosti …
 • Anksioznost, stres, "nesrečnost"
 • Motnje pri spomin
 • Izguba apetita s hujšanjem
 • Zvezna država krhkost povezana z nezadostnim vnosom bistvenih elementov (nekvalitetna prehrana, bolezen itd.)

Previdnostni ukrepi za uporabo

Matični mleček je kontraindiciran pri ljudeh, ki so alergični na med, čebelji strup ali kateri koli drug izdelek iz panja. Bodite previdni tudi pri ljudeh z astmo, v primerih ekcema ali hormonsko odvisne patologije.

Na voljo je čisti matični mleček v kozarcu shranjujte v hladilniku pri temperaturi od +2 do +5°C.

Iz česa je narejen matični mleček?

Po spravilu se matični mleček pred pakiranjem hrani v lončkih pri temperaturi med 2 in 5°C in je zaščiten pred svetlobo. Nato ga je treba hraniti v hladilniku. Poleg tega daje panj v povprečju le 150 do 300 g matičnega mlečka na leto! Gre torej za izjemno dragocen izdelek, kar pojasnjuje njegovo končno ceno, ki se morda zdi nekoliko visoka.

Vedeti morate, da se sestava matičnega mlečka nekoliko razlikuje glede na pasmo čebele in njeno naravno prehrano. (cvetni prah in nektar), v povprečju pa je:

 • 62 à 68,5 % d’vodo
 • 7 do 18 % ogljikovi hidrati, predvsem z glukozo (2 do 9 %) in fruktozo (2 do 9 %)
 • 11 do 18 % beljakovine, vključno s številnimi esencialnimi aminokislinami
 • 2 à 8 % lipidov
 • najmanj 1,4 %10-hidroksi-2-decenska kislina (10-HDA)
 • 1 % d’razna sredstva

In prav v tem zadnjem, zelo minornem delu je vsa moč matičnega mlečka! Te slednje sestavine so namreč aktivne pri zelo nizkih koncentracijah in količine, prisotne v matičnem mlečku, zadostujejo za pomembno delovanje: matični mleček zagotavlja vitamin B5 (to je naravni proizvod, ki je najbogatejši), vitamini B1, B2, B3, B7, B8, B9 in B12 ter minerali in elementi v sledovih (kalcij, fosfor, kalij, magnezij, železo, baker in silicij). Ker so vsi ti elementi bistveni za metabolizem in imunsko obrambo našega telesa, se tukaj jasno zavedamo, kako »kraljevi« je ta mleček. Poleg tega je10-HDA kislinaposebej zanimiv je , katerega minimalna vsebnost je regulirana, študije pa mu pripisujejo imunostimulirajoče delovanje. Toda njegove lastnosti se tu ne končajo! Dejansko vsebuje acetilholin, glavni nevrotransmiter za ravnovesje živčnega sistema, pa tudi snovi, podobne steroidnim hormonom, ki lahko igrajo vlogo pri nekaterih boleznih. Na koncu opozorimo, da med 15% beljakovin vsebuje matični mleček vse esencialne aminokisline (osem), ki nam omogočajo sintetizirati druge in so zato bistveni za naš dober razvoj!

Kako nastane matični mleček?

Matični mleček med petim in štirinajstim dnevom njihovega obstoja izločajo žrelne in mandibularne žleze mladičev. čebele dojilje. Tudi če je v panju naravno prisoten, je v nezadostni količini in v neprimerni obliki za izkoriščanje. Poleg tega je prisotna količina tista, ki je potrebna za njegovo uporabo v panju, kot hrana za mlade ličinke in matico, zato ga je nemogoče vzeti na ta način z odvzemom družine. Poleg tega so čebelarji razvili posebne tehnike za odgovorno pridelavo matičnega mlečka, ne da bi pri tem ogrozili preživetje čebel.

Čebelar je pri tem zelo pomemben: najprej bo imel izbrane pasme čebel, za katere je znano, da proizvajajo več matičnega mlečka. Poleg tega čebelar umetno povzroči a vzgoja kraljice : za to se tehnika morda zdi barbarska, vendar čebelarji mislijo predvsem na dobro zdravje svojih panjev in to počnejo s spoštovanjem do čebel. Najprej čebelar odstrani matico iz panja. Tako osirotela kolonija čebel, ki jo sestavljajo številne delavke in negovalke, znajde v revščini... Toda čebele so zelo inteligentne žuželke, katerih nagon za preživetje je vgraviran v panju! Te "socialne" žuželke v resnici ne obstajajo kot posamezniki, saj posameznika tvori celotna kolonija. Tako zelo, da so se čebele zelo hitro po tem tragičnem dogodku odzvale in drevesnice so vzgojile nove matične ličinke v specializiranih celicah. Toda tokrat je čebelar zvit kot lisica in bo v matične celice namestil vabe, ki bodo nadomestile ličinke. Nato vstavi v panj nosilni okvir okoli petdeset plastične skodelice v kateri se odlagajo mlade ličinke in tako ustvarjajo zarod matic. Ta zvijača nato zavede medicinske sestre, ki še naprej polnijo te celice z matičnim mlečkom, ki ga čebelar z veseljem pridobi čez 3 dni (poskrbel je, da je nežno odstranil ličinko matice). Ta tehnika od strastnega producenta zahteva izjemno občutljivost in se imenuje cepljenje. Glede na majhnost ličink (1/4 mm) in s tem majhnost plastičnih kozarcev, ki se uporabljajo kot vabe, je namreč treba biti zelo previden pri nabiranju, ki poteka s sesanjem.

Padec za podjetje

EUCALYPTUS RADIATA
ORGANSKO eterično olje
Od 3,25 €
voziček s sliko
POPROVA META
ORGANSKO eterično olje
Od 3,00 €
voziček s sliko
NIAOULI
ORGANSKO eterično olje
Od 1,75 €
voziček s sliko
JAVOR
ORGANSKI macerat popkov
Od 6,75 €
voziček s sliko
Organski francoski matični mleček
Čebelji izdelki
Od 28,25 €
voziček s sliko
-10% na vaše naročilo, velja do nedelje (23. junija): PROM-1706

Vam je bil ta članek v pomoč?

  

Povprečna ocena: 4.8 ( 698 glasov)

Bibliografija

Delo: Cherbuliez, T., Domerego, R. (2003). Apiterapija - zdravilo za čebele. Izdaje Amyris.

Delo: April, G. (2014). Naravno zdravje z apiterapijo: Med, propolis, cvetni prah, matični mleček... Éditions Terre vivant.

Delo: Domerego, R., Imbert, G., & Blanchard, C. (2016). Praktični vodnik po zdravilstvu za čebele: med, cvetni prah, propolis, matični mleček ... vsak dan. Izdaje Baroch.