Čebelji vosek proizvajajo »voščene žleze« slednjih, ki se razvijejo med drugim in tretjim tednom življenja in ki proizvajajo vosek do smrti čebele. Vosek je takrat skoraj bel, podoben drobnim kosmičem, nato pa ga čebela čebela zgnete in pomeša z njeno slino. Na koncu dobimo maščobno pasto, ki jo delavci uporabljajo za izdelavo celic panja. Vosek je mastna in kompaktna snov, lipidne narave, sestavljena iz 3/4 estrov maščobnih kislin in alkohola, 1/4 ogljikovodikov ter nekaj drugih snovi (vitamin A, pigmenti itd.). Je stabilna spojina, ki se zelo dobro ohranja, čeprav jo je bolje stopiti, da jo steriliziramo. Nato se prelije in shrani v nepredušni posodi.

Ta članek je bil posodobljen dne 25/10/2022

Izdelava in nabiranje

Znotraj panja lahko vosek prihaja iz dveh krajev: pokrovi ki zapirajo alveole, oz stari okvirji že uporabljena. Glede na izvor se nato ločijo različne uporabe, saj je vosek pokrovov zelo čist, medtem ko vosek starih okvirjev vsebuje številne primesi. Tako se v prvem primeru vosek iz operkule prečisti, da se lahko uporabi v apiterapija ali v kozmetični, medtem ko bodo vosek iz starih okvirjev uporabili v industriji, na primer za izdelavo sveč.

Poleg tega je čebelji vosek izdelek, ki se uporablja že od pradavnine, bodisi v svečah za razsvetljavo, za pečatenje pisem ali celo za oblikovanje skulptur. Poleg tega so beli vosek (iz pokrovov) že od antike uporabljali za izdelavo dermatoloških pripravkov, kot so obkladki za opekline ali okužene rane. Danes se beli vosek ali rumeni vosek še vedno pogosto uporablja v kozmetiki. Izberemo ga kot pomožna snov in zaščitno sredstvo v ustavi mazila, mleka, maskare, šminke, kreme proti staranju… Vosek je stabilen in prožen material, ki predstavlja idealno podporo za mešanje ekoloških izdelkov. Poleg tega ima tudi revitalizacijski učinek, ki vaši koži povrne sijaj, prožnost in tonus!

Še ena izvirna uporaba čebeljega voska, ki združuje sveče in zdravje: uporaba znotraj ušesne svečke znani kot Indijanci Hopi (kar pomeni "miroljubni ljudje"). To so sveče iz dolgega votlega stožca čebeljega voska, dolgega do 30 cm, ki se uporabljajo za zdravljenje zamašitev z ušesnim maslom. Pravzaprav se toplota, povezana z izgorevanjem voska (na dnu), razprši do bobničev, kar zmehča različne prisotne nečistoče in omogoči njihovo odstranitev, ker to povzroča tudi depresijo v ušesu. Na ta način se usedline ušesnega masla izsesajo in zbirajo v stožcu čebeljega voska. Zahvaljujoč svečkam, ki prispevajo k globinskemu čiščenju ušesa in odpravljanju zamašitev ušesnega masla, nič več zvonjenja! (čebelica ... razumeš?)

Vam je bil ta članek v pomoč?

  

Povprečna ocena: 4.5 ( 105 glasov)

Bibliografija

Delo: Cherbuliez, T., Domerego, R. (2003). Apiterapija - zdravilo za čebele. Izdaje Amyris.

Delo: April, G. (2014). Naravno zdravje z apiterapijo: Med, propolis, cvetni prah, matični mleček... Éditions Terre vivant.

Delo: Domerego, R., Imbert, G., & Blanchard, C. (2016). Praktični vodnik po zdravilstvu za čebele: med, cvetni prah, propolis, matični mleček ... vsak dan. Izdaje Baroch.