Hidrosol, pogosto imenovan "cvetna voda", ustreza destilacijski vodi rastline. Imenujejo se "cvetlična voda", ko so cvetovi destilirani, lahko pa so narejeni iz drugih rastlinskih delov. Kadar je ta rastlina aromatična, je mogoče z destilacijo pridobiti tudi eterično olje. Kljub temu so hidrosoli veliko lažji za uporabo in jih veliko bolje prenašamo kot eterična olja, saj vsebujejo večinoma vodo. Zato predstavljajo zelo majhno tveganje pri uporabi. Imajo številne lastnosti, tako terapevtske kot kozmetične. Veliko jih uporabljajo za nego kože ali las, predvsem pri nosečnicah in dojenčkih, katerih uporaba eteričnih olj je bolj občutljiva.

Ta članek je bil posodobljen dne 07/10/2022

Kaj je hidrosol?

Hidrosole pridobivajo s parno destilacijo ali hidrodestilacijo na splošno aromatičnih rastlin. Ime "hidrolat" izvira iz mlečnega videza, ki ga dobimo po destilaciji, "hidro" pomeni voda, "lat" pa mleko. Konkretno po destilaciji aromatične rastline dobimo dve fazi:

 • Tisti zgoraj je koncentrirano v aromatskih molekulah je toeterično olje. Imenuje se hidrofoben, kar pomeni, da se ne meša z vodo.
 • Spodnja ustrezadestilirano vodo, temu pravimohidrosol ali cvetlična vodica. Vsebuje majhen del aktivnih sestavin (predvsem aromatskih molekul), ki jih imenujemo hidrofilne, to je, ki imajo afiniteto do vode.

Končno se nekateri hidrosoli pridobivajo z destilacijo nearomatskih rastlin. Na izhodu iz destilacijskega aparata torej ne bo eteričnega olja, ampak samo hidrosol. To velja za koruznico, lipo ali hamamelis, katerih hidrosoli so dobro znani.

Zaradi njihove sestave bogate z vodo in zelo razredčeno v aktivnih molekulah, so hidrosoli veliko manj močni kot eterična olja in zato veliko bolj prilagodljiv za uporabo. Včasih veljajo za stranski produkt eteričnih olj, čeprav imajo številne prednosti. Opisane so kot nežna različica aromaterapije, uporabljajo pa ga lahko občutljivi uporabniki, kot so nosečnice in doječe matere ter dojenčki, ki pogosto ne morejo uporabljati eteričnih olj.

Kateri hidrosol izbrati za hidroterapijo?

Hidrosoli vsebujejo večinoma vodo in majhen delež aromatskih molekul in drugih hlapnih vodotopnih spojin iz rastline. To jim daje številne lastnosti, a tudi veliko fleksibilnost uporabe. Tako kot eterična olja so to naravni izvlečki uporaben za številne težave. Vendar jih je na stotine: toliko kot eteričnih olj ali celo več, saj lahko izvirajo iz nearomatskih rastlin.

Za pomoč pri prepoznavanju najprimernejšega hidrosola za vsako situacijo je Compagnie des Sens vzpostavila orodje, ki je zelo enostavno: preprosto vnesite želeno uporabo, uporabnika in po potrebi lastnosti, vonj in želeni okus pridobite seznam vseh hidrosolov, ki jih je mogoče uporabiti.

Kako uporabljati hidrosole v aromaterapiji?

Zaužitje

Pri zdravljenju

Zdravila hidrosola so zanimivi za sezonske spremembe zlasti bodisi pri zdravljenju razstrupljanje za izčrpavanje zalog ali za imunski sistem. Hidrosoli so namreč dobri odvajalci telesa, delujejo na celoten prebavni in presnovni sistem, da obnovijo tla. Hidrosolne tretmaje lahko izvajamo tudi v primeru kroničnih težav, kot so menopavza, utrujenost, težke noge itd. Za zdravljenje s hidrosolom sta 2 možnosti:

 • 1 do 2 žlici hidrosola razredčite v 1 L vode in popijte čez dan. Nadaljujte 20 do 25 dni in po potrebi vzemite 5-dnevni premor, preden začnete znova.
 • 1 čajno žličko raztopite v kozarcu vode in pijte 3- do 4-krat na dan. Ponavljajte 20 do 25 dni in po potrebi vzemite 5-dnevni premor, preden nadaljujete.
Občasno

Ob občasni uporabi lahko hidrosoli delujejo na resnejše težave, pri prebavnih motnjah, nespečnosti itd. Količina hidrosola, ki jo je treba zaužiti, se razlikuje glede na starost:

 • Otroci, mlajši od 1 leta: ½ do 1 čajna žlička na dan v steklenički ali razpršeno na nastavek.
 • Od 1 do 3 let: 1 čajna žlička na dan v kozarcu vode.
 • Od 3 do 6 let: 1 čajna žlička v kozarcu vode 1- do 2-krat na dan.
 • Od 6. leta starosti: 1 čajna žlička v kozarcu vode, 1- do 4-krat na dan.

Odvisno od želenega cilja lahko hidrosole razredčimo v kozarcu hladne ali tople vode ali na primer v zeliščnem čaju. Ključno je, da hidrosola ne zavremo, da ga ne denaturiramo.

V kopeli

Za razliko od eteričnih olj so hidrosoli popolnoma primerni za uporabo v kopeli, saj se mešajo z vodo. Omogočajo vam, da na primer poudarite sproščujoče učinke kopeli! Glede na količino vode in starost količina hidrosola za dodajanje ne bo enaka:

 • za otroke, mlajše od 1 leta: vodi za kopel dodajte 1 do 3 čajne žličke
 • od 1 do 3 let: dodajte 1 do 2 žlici
 • od 3 do 6 let: dodajte 2 do 4 žlice
 • od 6 let: dodajte 5 do 10 žlic

Hidrosoli pomagajo tudi pri pomirjanju bolečih in utrujenih nog. V tem primeru dodajte 3 žlice hidrosola v posodo, da naredite a kopel za noge.

Končno se lahko uporabljajo hidrosoli sedeča kopel na primer proti genitalnim okužbam ali hemoroidom. Za to dodajte 5 do 10 žlic v primerno posodo.

Za ustno higieno

Veliko hidrosolov se lahko uporablja za ustno higieno v primerih okužbe, razjed v ustih, vnetja dlesni ali slabega zadaha. To je med drugim primer žlahtnega lovorja, nageljnovih žbic, čajevca ali poprove mete. Če želite izkoristiti njihove prednosti, jih lahko uporabite kot ustno vodico:

 • Za odrasle razredčite 1 do 2 žlici hidrosola v kozarcu vode za izpiranje.
 • Za otroke razredčite 1 čajno žličko hidrosola v kozarcu vode za izpiranje.

V obkladku

Za lokalno nanašanje hidrosolov na kožo je možna izdelava namočenih obkladkov. V ta namen razredčite 4 do 5 žlic hidrosola v 100 ml vode. Obkladek ali čisto krpo pomočite v mešanico in nanesite na kožo. Pustite delovati 20 minut za boljše delovanje.

Kakšna je razlika med hidrosolom in cvetlično vodo?

Ne obstaja brez razlike med cvetno vodo in hidrosolom. Ime "cvetlična voda" je preprosto rezervirano za označevanje a cvetlični hidrosol. Zato je običajno govoriti o rožni vodici ali na primer cvetni vodici rožnice. Nekateri hidrosoli se kljub temu pridobivajo z destilacijodrugi deli rastlin, kot so semena (hidrosol korenja), lubje (hidrosol cimeta) ali listi (hidrosol čarovnice). Torej, vse cvetlične vode so hidrosoli, niso pa vsi hidrosoli cvetlične vode. V kontekstu uporabe v hidroterapiji je zato pravilneje uporabiti izraz hidrosol ali celo aromatski hidrosol, da bi potrdili, da je bil izdelek res pridobljen z destilacijo rastline, in da bi se izognili kakršnemu koli tveganju ponarejanja ali zlorabe izraz "cvetlična voda".

Kateri hidrosol izbrati za kožo in obraz?

Hidrosoli imajo številne prednosti za obraz, še posebej pa so zanimivi in ​​primerni za nego kože. So po eni strani zelo mehko, imajo številne uporabne lastnosti za vse tipe kože (astringentne, pomirjujoče, zdravilne, čistilne itd.) in imajo rahlo kisel pH, ceni koža s pH okoli 5,5. Zato se lahko uporabljajo čiste ali razredčene, neposredno na koži:

 • Zjutraj razpršite ali na vatno blazinico, da prebudite kožo in odstranite nočne nečistoče.
 • Zvečer za čiščenje kože, odstranjevanje dnevnih nečistoč ali kot odstranjevalec ličil.
 • Za zamenjavo vode pri izdelavi kozmetičnih receptov (kreme, maske, losjoni itd.)
 • V parni kopeli za globinsko čiščenje kože in čiščenje por
 • Itd.

Top 5 hidrosolov za nego kože in obraza:

 • L’hidrosol damaščanske vrtnice : zagotovo najbolj znan, pomaga pri vlaženju, pomirjanju kože in omejevanju staranja kože. Cvetna voda damaščanske vrtnice je referenčni hidrosol za zrelo kožo, v primeru gub, za suho kožo, pa tudi za razdraženo in občutljivo kožo.
 • L’hidrosol koruznice : protivnetno, dekongestivno in pomirjujoče, je očesni hidrosol par excellence. Cvetna vodica rožnika je referenčni hidrosol za utrujene in razdražene oči, pa tudi za suho in razdraženo kožo.
 • L’hidrosol pomarančnega cveta : posebej pomirja, še posebej je cenjen zaradi sladkega in cvetličnega vonja. Hidrosol cvetov pomarančevca je zelo priljubljen za suho in občutljivo kožo.
 • L’italijanski hidrosol Helichrysum : deluje prekrvavilno, protivnetno in zdravilno. Italijanski hidrosol Helichrysum je tako referenčni hidrosol za podočnjake in poškodovano kožo, pa tudi za zrelo, razdraženo in občutljivo kožo.
 • L’hidrosol čajevca : deluje proti okužbam na enak način kot njegovo eterično olje, vendar v nežni različici. Hidrosol čajevca ni presenetljivo referenčni hidrosol za akne, primeren tudi za mastno in mešano kožo.

Kateri hidrosol izbrati za lase?

Hidrosoli imajo več koristnih lastnosti za lase. Enako kot različno delujejo na kožo, delujejo tudi na lasišču z namenom rešiti nekaj težav, ali preprosto do navlažiti oz parfum lasje. Uporabljajo se lahko na različne načine:

 • V vodi za izpiranje po šamponiranju nežno masirajte lasišče
 • Razprši po dolžinah in konicah med šamponiranjem, za osvežitev kodrov ali preprosto odišavljenje las
 • Za zamenjavo vode pri izdelavi kozmetičnih receptov (maske, trdi šamponi, no-poo itd.)

Top 5 najboljših hidrosolov za lase:

 • L’hidrosol atlaške cedre : je zelo vsestranski za nego las in predvsem lasišča. Ima učinek ponovnega ravnovesja, uporaben pri številnih težavah z lasmi. Atlas Cedar hidrosol je tako referenčni hidrosol v primerih mastnih las, izpadanja las ali prhljaja.
 • L’hidrosol sivke : repelentno, protivnetno in pomirjujoče, cenjeno je tudi zaradi sladkega cvetličnega vonja. Hidrosol sivke je referenčni hidrosol proti ušem in srbečemu lasišču.
 • L’hidrosol rožmarina : deluje razstrupljevalno in čistilno. Hidrosol rožmarina z verbenonom je zato še posebej uporaben pri prhljaju in mastnih laseh.
 • L’hidrosol poprove mete : je zelo osvežujoč in predvsem čistilen. Hidrol poprove mete je koristen za mastne lase ali razdraženo lasišče.
 • L’matricaria hidrosol kamilice : ima protivnetne in posvetlitvene lastnosti. Je referenčni hidrosol za blond lase in za osvetljevanje svetlih las. Uporablja se lahko za normalne lase na splošno, pa tudi za puste lase ali v primerih razdraženega lasišča.

Kako izbrati kakovosten hidrosol?

Hidrosoli, ki so dolgo veljali za stranski produkt destilacije, so danes veliko bolj cenjeni in doživljajo pravi preporod zanimanja tako v kozmetiki kot v aromaterapiji. V specializiranih trgovinah ali na internetu je danes na voljo široka izbira hidrosolov, vendar vse kakovosti nista vredna drug drugega. Čeprav je kot potrošnik težko oceniti znanje in izkušnje destilarne, je kljub temu mogoče preveriti nekatere elemente, da se zagotovi kakovost kupljenega hidrosola: treba je dati prednost opozorila so podane v informativne in predvsem preventivne namene:

 • Nosečnice in otroci : kot previdnostni ukrep hidrosoli, ki bi lahko vsebovali ketoni, od kafra, od fenoli ali molekule estrogenu podobni niso priporočljivi za nosečnice in doječe matere ter otroke, mlajše od 3 let in mlajše od 6 let (rman, poprova meta, muškatna kadulja, origano, nageljnove žbice itd.)
 • Alergija : alergija na eterično olje lahko potencialno povzroči alergijo na ustrezni hidrosol. A test alergije preprosto: kanite 2 kapljici hidrosola v pregib komolca in opazujte, če se v 24 urah pojavi rdečina.
 • Draženje : Hidrosoli, ki jih verjetno vsebujejo fenoli (cimet, origano, slana slana) lahko povzročijo rahlo draženje kože na najbolj občutljivi koži. V tem primeru ne oklevajte z redčenjem hidrosola.
 • Hepatotoksičnost : hidrosoli, ki jih verjetno vsebujejo fenoli (Cimet, origano, slana slana) lahko povzročijo manjše težave z jetri, če jih uporabljate dolgo časa. V tem primeru je bolje, da jih uporabljate za kratek čas.
 • Fotosenzibilizacija : hidrosoli citrusov, korenja ali angelike verjetno vsebujejo fotosenzibilizirajoče molekule. Iz previdnosti je najbolje, da jih ne uporabljate pred izpostavljanjem soncu.

Priporočljivo je, da se pred uporabo seznanite z vsemi možnimi tveganji uporabe hidrosola.

Vam je bil ta članek v pomoč?

  

Povprečna ocena: 4.7 ( 1411 glasov)

Bibliografija

Delo: Faucon, M. in Canac, P. (2018). Razprava o znanstveni in medicinski aromaterapiji, hidrosoli (1. izdaja). Pariz: Ed. Kri Zemlje.

Delo: Dalmas, P. (2012). Vodnik po cvetličnih vodah in hidrosolih. Pariz: Ed. Medici.

Delo: Montesinos, C. in Thouzery, M. (2013). Cvetlične vode in hidrosoli. Gap: Dih zlata.

Delo: Bosson, L. (2015). Hidroterapija. Bruselj: Editions Amyris.

Delo: Price, L. in Price, S. (2004). Razumevanje hidrosolov: posebni hidrosoli za aromaterapijo. London: Elsevier Health Sciences.

Delo: Fernandez, X., André, C., Casale, A., Carénini, E., Hadji-Minaglou, F., & Paris, J. (2014). Hidrosoli in cvetlične vodice. Pariz: Vuibert.

Delo: Zahalka, J. P. (2017). Celoten slovar hidrosolov in cvetnih vodic: 100 zdravljenih patologij. -: Delfin.