Gemoterapija, iz latinske besede gemmae, kar pomeni popek, je veja zeliščne medicine, ki uporablja popke in mlade poganjke rastlin. Za razliko od zeliščne medicine, ki uporablja odrasle elemente rastline (liste, cvetove, lubje, korenine, celotno rastlino), gemmoterapija izstopa z uporabo embrionalnega dela rastline. Macerate popkov nato pridobimo z maceracijo teh embrionalnih tkiv v mešanici vode, alkohola in glicerina 20 dni. Uporabljajo se peroralno kot zeliščni prehranski dodatek. Pomagali bodo pri drenaži, rebalansu in regeneraciji določenih fizioloških procesov v telesu. Delujejo globinsko, na terenu, zato se jih na splošno priporoča kot 3-tedensko kuro.

Ta članek je bil posodobljen dne 03/01/2024

Padec za podjetje

CASSIS
ORGANSKI macerat popkov
Od 6,75 €
voziček s sliko
40 macerat popkov
Kako jih uporabiti v...
Od 6,50 €
voziček s sliko
FIGOVO DREVO
ORGANSKI macerat popkov
Od 6,75 €
voziček s sliko
APNO
ORGANSKI macerat popkov
Od 7,00 €
voziček s sliko
ŠKOTSKI BOR
ORGANSKI macerat popkov
Od 7,00 €
voziček s sliko
PUHASTA BREZA
ORGANSKI macerat popkov
Od 6,75 €
voziček s sliko
-10% na vaše naročilo, velja do nedelje (2. junija): PROM-2705

Kakšne so prednosti gemmoterapije?

Na dnu popkovnih maceratov so popki. Dobro razumeti kako deluje gemmoterapija, je treba vedeti, da brsti vsebujejo vse embrionalna tkiva rastline in vse njene genetsko dediščino. Vsebujejo lastnosti cvetov, plodov in listov hkrati: so nekakšen »totum« rastline. Na primer, popek lipe ima pomirjujoče lastnosti, ki jih pripisujemo cvetu (ali ovršnemu listu), pa tudi depurativne in diuretične lastnosti beljave, ki je nazadnje oblikovan del drevesnega debla (nežen in bel del je najbolj zunanji).

Macerati popkov imajo nato a nežno in globoko delovanje, bodo ukrepali z namenom obnoviti nekatere motene fiziološke procese. Sprva bodo izvajale drenažo, razstrupljanje določenih organov, zahvaljujoč svojim aktivnim rastlinskim sestavinam, bogatim z rastnimi snovmi, ki bodo spodbudile prečiščevalne organe, kot so jetra, ledvice, žolčnik ali črevesje. Nato omogočijo telesu, da se vrne na zdrave temelje. S čiščenjem telesa odpadnih snovi bodo macerati popkov pomagali pri uravnavanju in regeneraciji organov, na katere bodo delovali. To so 3 posebnosti gradbenega rastlinskega tkiva: ureditev (razviti ob pravem času), drenaža, in regeneracijo (ali stimulacijo). S svojim različnim delovanjem so zato macerati popkov še posebej učinkovit pri kroničnih stanjih. Vsak macerat popkov bo nato ciljno vplival na različne organe, različne sisteme telesa. Naj navedem le nekaj primerov:

 • Macerat popkov črnega ribeza je odličen specialist za vnetja, stimulacijo nadledvične žleze in alergije. Uporabna je v številnih primerih: alergije vseh vrst, revmatizem, utrujenost, zmanjšana imunost, ekcem itd.
 • Macerat lipovih popkov je specializiran za živčni sistem zaradi svojih pomirjevalnih učinkov. Zato je uporaben v primerih stresa, nevroze, pri težavah s spanjem, kot je nespečnost itd.
 • THE macerat glogovih popkov je specialist za srčno regulacijo: uporaben je tako pri hipertenziji kot hipotenziji, aritmiji, palpitacijah itd.
 • THE macerat malinovih popkov je specializirano za uravnavanje ženskega hormonskega sistema, zato je uporabno pri bolečih menstruacijah, menopavzi, vročinskih oblivih, amenoreji itd.

Kateri macerat popkov uporabiti?

Za določeno indikacijo, problem, številne  Kateri macerat popkov za katero uporabo?

3 esencialni macerati popkov

Obstaja več deset maceratov popkov, ki bodo delovali dokaj sistematično: uravnavali, izsuševali in regenerirali organe. Določeni macerati popkov nato ciljajo na zelo specifične organe in izvajajo določene dejavnosti. Za vsak macerat popkov tako najdemo raznolike in raznolike indikacije, ki jih lahko združimo po sistemu delovanja. Tukaj vam predstavljamo 40 najpogosteje uporabljanih maceratov popkov. Med najbolj znanimi popkovimi macerati najdemo črni ribez, lipo in smokvo.

Macerat popkov črnega ribeza

THE macerat popkov črnega ribeza je švicarski nož maceratov popkov: deluje stimulativno, nadledvično, protivnetno, imunostimulativno, antialergijsko in drenažno. Deluje na skoraj vseh sistemih in je zato uporaben v številnih primerih:

 • Kožni sistem ++++ : akne, kožne alergije, srbeča koža, dermatitis, dermatoza, ekcem, suh ekcem, ugriz žuželke, psoriaza, urtikarija
 • Imunski in dihalni sistem ++++ : Respiratorna alergija, alergija, astma, bronhitis, pljučni emfizem, gripa, imunost, nazofaringitis, seneni nahod, sinusitis, traheitis, alergija na cvetni prah
 • Živčni sistem ++++ : astenija, utrujenost, stres
 • Osteoartikularni sistem ++++ : Napad protina, Artritis, Osteoartritis, Zvin, Fibromialgija, Zlom, Revmatoidni artritis, Osteoporoza, Lumbago, Dupuytrenova bolezen, Lapeyroniejeva bolezen, Ledderhoseova bolezen, Revmatizem, Išias, Kronični progresivni poliartritis, Tendinitis
 • Urogenitalni sistem +++ : glomerulonefritis, presežek sečne kisline, odpoved ledvic, ledvični kamni, nefrolitiaza, prostatitis, presežek sečnine
 • Presnovni sistem +++ : holesterol, razstrupljanje
 • Prebavni sistem ++ : Hepatitis, pankreatitis, dispepsija, gastritis, Crohnova bolezen, kolitis

Macerat figovih popkov

Je glavni regulator nevrotransmiterjev. THE macerat figovih popkov deluje na 2 ravneh: živčni in prebavni. Deluje pomirjujoče in vzpostavlja živčno ravnovesje ter blagodejno deluje pri prebavnih motnjah. Namesto tega deluje v sedanjem trenutku. Zato je uporaben v naslednjih situacijah:

 • Prebavni sistem ++++ : želodčna kislost, aerofagija, napenjanje, kolitis, razdražljivo črevesje, dispepsija, gastritis, Crohnova bolezen, gastroezofagealni refluks, prebavne razjede
 • Živčni sistem ++++ : zasvojenosti, anksioznost, anksioznost, astenija, depresija, utrujenost, nespečnost, potovalna slabost, migrena, živčnost, nevralgija, nevroza, strah, spazmofilija, stres, prekomerno delo, OKM, težave s koncentracijo, težave s spominom
 • Srčni sistem +++ : palpitacije
 • Krvni in limfni sistem +++ : anemija, ateroskleroza, vrtoglavica
 • Kožni sistem ++ : absces, akne, bradavice
 • Osteoartikularni sistem ++ : fibromialgija, revmatoidni artritis

Macerat iz popkov lipe

THE macerat iz popkov lipe je popoln primer, ki dokazuje, da popek vsebuje ves potencial bodoče rastline. Tako najdemo dobro poznan pomirjujoč in pomirjevalni učinek njenih ovršnih listov, pa tudi diuretični učinek beljavine. Je spalni brbončica, ki deluje na poškodovane živčne vzorce. Uporablja se v naslednjih situacijah:

 • Živčni sistem ++++ : anksioznost, anksioznost, nespečnost, potovalna slabost, migrena, živčnost, nevralgija, nevroza, strah, spazmofilija, stres, OKM, težave s koncentracijo
 • Srčni sistem +++ : hipertenzija, palpitacije, tahikardija
 • Prebavni sistem +++ : kolitis, razdražljivo črevesje, gastritis, gastroezofagealni refluks
 • Presnovni sistem +++ : Holesterol
 • Urogenitalni sistem +++ : Presežek sečne kisline
 • Osteoartikularni sistem +++ : napad protina

Kako uporabljati macerate popkov?

Vzamejo se macerati popkov ustno, čisto ali razredčeno, zunaj obrokov za optimalne rezultate. Na splošno se gemmoterapija uporablja kronično, v 3-tedenskem tečaju. Tretmaje je mogoče obnoviti po najmanj 1 tednu premora. Zaužitje maceratov popkov lahko opravite v a podporo kot kozarec vode ali žlico medu za lažje jemanje. To bo optimalno, če bo izvedeno brez hrane da lažje in neposredno dosežejo telo.

Kakšen odmerek?

Odrasli in mladostniki

5 do 15 kapljic na dan v kozarcu vode (ali čiste), razdeljeno na 1 do 3 odmerke čez dan, odvisno od primera, 15 minut pred obrokom 3 tedne. Začnite s 5 kapljicami in postopoma povečujte:

 • ali eno kapljico na dan do 15
 • tj. 5 kapljic prvi teden, 10 drugi in 15 zadnji teden
Otroci, starejši od 3 let

1 kapljica na dan na 10 kg, začnite z eno kapljico in postopoma povečujte odmerek. Primer: 9 letni otrok, ki tehta 40 kg, lahko zaužije do 4 kapljice.

Doječe ženske

Omejite se na največ 5 kapljic na dan, le po zdravniškem nasvetu.

Različne vrste zdravljenja

Točno ali kurativno zdravljenje

Občasno zdravilo ima na splošno a kurativni cilj, da delujejo na določen simptom, pomagajo telesu razrešiti določena stanja, preprečijo določene motnje ali izvajajo sezonsko drenažo. Po potrebi se lahko nadaljuje z dolgotrajnim zdravljenjem za dolgotrajno vzdrževanje.

Trajanje: 3 tedne

Dolgo ali preventivno zdravljenje

Dolgotrajno ali preventivno zdravljenje je koristno za kronične motnje, ali ki bodo verjetno trajale določen čas. Te lahko vključujejo hormonske motnje (npr. menopavza), srčne, črevesne, presnovne (holesterol) itd. En sam tretma na splošno ne zadošča za tovrstne težave, potem imajo macerati popkov potrebujejo čas za ukrepanje trajnostno. Vendar se lahko uporabljeni odmerek ali zdravljenje sčasoma spremeni. Pri gemmoterapiji imajo na splošno prednost dolge kure.

Trajanje: več mesecev, z ritmom jemanja 3 tedne na mesec in 1 teden premora.

Vzdrževalno zdravljenje

Kadar motnje vztrajajo kljub enkratni in nato dolgotrajni terapiji in pod pogojem, da uporabljeni macerati delujejo na izvor motnje in ne le na simptome, bo morda treba izvesti vzdrževalno kuro. poteka skozi čas. Med drugim so zanimive vzdrževalne kure po 40 letih, za ohranjanje zdravih fizioloških funkcij.

Upoštevati je mogoče več stopenj uporabe:

 • 10 dni na mesec
 • 3 tedne na četrtletje
 • 3 dni na teden

Previdnostni ukrepi za uporabo gemmoterapije

Čeprav so razmeroma blagi naravni izvlečki, macerati popkov predstavljajo nekaj običajnih previdnostnih ukrepov: nekateri so povezani z prisotnost alkohola, In ostali povezane z rastlino sama po sebi in njene lastnosti. Bud macerati so končno prehranska dopolnila zeliščni. V nobenem primeru niso nadomestilo za pestro prehrano in zdrav življenjski slog.

Zdravniški nasveti in kontraindikacije

V primeru jemanja zdravljenja z zdravili in ali specifično patologijo, se je treba posvetovati z zdravstvenimi delavci, kot so zdravniki ali farmacevti. Uživanje določenih maceratov popkov je kontraindicirano skupaj z zdravili. To velja za osebe pod antikoagulanti ki ne morejo uporabljati npr. maceratov ginka bilobe, gloga, mandlja, limone ali drena. Skratka, ti ljudje naj poleg že redčilnega tretmaja ne uporabljajo maceratov za redčenje, da ne bi podvojili učinka in tvegali krvavitve.

Poleg tega ljudje alergični na salicilate ne sme uporabljati maceratov puhaste breze, breze ali topolovih popkov.

Končno, nasveti Compagnie des Sens nikakor ne smejo nadomestiti diagnoze, posvetovanja ali nadaljnjega zdravniškega nadzora. Če ste v dvomih, pred uporabo poiščite zdravniško pomoč.

Nosečnice, doječe matere in otroci

Zaradi prisotnosti alkohola, čeprav je zaužita količina zelo majhna, so brstni macerati ni priporočljivo pred 3. letom starosti in pri nosečnicah.
Pri doječih materah se lahko uporablja macerat popkov, vendar iz previdnostnih razlogov zdravniški nasvet je vendarle potrebno. Določenim maceratom popkov se je treba še vedno absolutno izogibati, na primer:

 • tiste s hormonskim delovanjem (brusnice, maline, jablane, hrast, sekvoja, črni ribez, trta itd.)
 • tiste z razstrupljevalnim delovanjem, pri katerih dojenček tvega, da bo pridobil odpadke, ki jih evakuirajo emunktoriji

Hormonsko odvisna patologija

V primeru hormonsko odvisne patologije ali hormonsko odvisne patologije v anamnezi so popki s hormonskim delovanjem izogniti se. Med njimi najdemo (to ni izčrpen seznam):

 • Macerati delovanje nadledvične žleze : črni ribez, gaber, hrast, rožmarin, borovnica, borovnica, sekvoja.
 • Macerati posredno hormonsko delovanje : jablana, borovnica, oreh.
 • Macerati ob estrogenih rastlinskih hormonov : Brusnica, Bramble, Virginia nepozebnik, Malina.

Odvzem alkohola

Zgoščeni macerati popkov so narejeni z alkoholom, vsebujejo ga več kot 30 %. Ljudje v odvzem alkohola mora ne porabiti macerati popkov.

Kako jemati več popkovnih maceratov?

V združenju

Možna je uporaba do 3 popkovni macerati v okviru istega zdravljenja, da bi izkoristili njihove koristi. Če macerate popkov uporabljamo za delovanje na a isti problem (na primer artritis), možno je:

 • Vzemite jih ob istem času dneva: nato število kapljic delite s številom uporabljenih maceratov popkov.

Primer: za kuro 3 maceratov popkov, ki jih vzamete zjutraj, po 15 kapljic v zadnjem tednu, v tem primeru vzemite 5 kapljic vsakega macerata popkov.

 • Vzemite jih ob različnih urah dneva: nato uporabite macerate popkov v običajnem odmerku, to je največ 5 do 15 kapljic vsakega na dan.

Primer: za kuro 3 maceratov popkov zjutraj, opoldne in zvečer: vzemite 5 do 15 kapljic enega macerata popkov zjutraj, drugega opoldne in tretjega zvečer, torej največ 45 kapljic macerat popkov na dan v tem primeru.

Končno, če delujejo macerati popkov različne težave, zaželeno je, da jih uporabljate ob različnih urah dneva, ob upoštevanju navodil za uporabo posameznega macerata.

V kompleksu

Tako kot obstajajo sinergije eteričnih olj, lahko popki združijo svoje lastnosti v istem izdelku in tako okrepijo svoje učinke: imenujejo se kompleksen. Ti kompleksi združujejo popke različnih rastlin, ki ciljno delujejo na isti telesni sistem. Pravzaprav so pripravljeni z maceracijo mešanice teh različnih popkov v isti posodi. Dobimo končni izdelek, ki ga lahko uporabimo takšnega, kot je.

Kako uporabljati gemmoterapijo za hišne ljubljenčke?

Gemoterapija s svojim sladkarije in praktičnost uporabe, še posebej cenijo živali. Pes, mačka, konj, koza ali morski prašiček imajo lahko koristi od regeneracijskih in odvajalnih učinkov maceratov popkov. Ne glede na to, ali so kurativni ali preventivni, imajo ti izdelki a izjemna učinkovitost na naših ljubljenčkih predstavljajo malo kontraindikacij ali stranskih učinkov in jih zelo dobro prenašajo. Vendar bodite previdni pri se posvetujte s svojim veterinarjem za več informacij.

Priporočeni odmerki so na splošno:

 • 1 do 5 kapljic na dan za mačke in pse, odvisno od teže živali.
 • 25 do 30 kapljic na dan (tj. približno 1 ml) za konje (vedno prilagodite glede na težo živali).

Teh nekaj kapljic razredčite v mlačni vodi in jih dodajte hrani ali pijači živali.

Kako nastanejo macerati za popke?

Tukaj so različne faze izdelave ki omogoča pridobivanje koncentriranega matičnega macerata:

 • Najprej, cele sveže popke maceriramo pri 1/20 v topilu, sestavljenem iz 33 % vodo, 33% alkohol pri 90° in 33 % glicerin zelenjave, to 20 dni in ob stalnem mešanju. Ta različna topila omogočajo ekstrakcijo vseh učinkovin iz embrionalnih tkiv, pri čemer imajo slednja različno topnost glede na njihovo kemično sestavo.
 • Matični macerat je nato filtriran z gravitacijo, nato se ostanki ekstrahirajo z nežnim pritiskom, da se ne spremenijo rastlinski izvlečki in da se pridobijo vse aktivne spojine.
 • Na koncu se filtrirani in stisnjeni izvlečki zmešajo, da se združijo vse ekstrahirane aktivne sestavine in dobimo čim bolj popoln izdelek.

Obstajata 2 glavni metodi izdelave macerata popkov: metoda dr. Pol Henryja in Maxa Tétaua, predhodnika gemmoterapije, imenovana “1D glicerinski macerat«, in metoda »koncentriranega macerata“, novejši in opisan zgoraj. Koncentrirani macerat (imenovan tudi matični macerat) ima danes prednost pred 1D glicerinskim maceratom iz dveh glavnih razlogov:

 • količina zaužitega alkohola je manjša, saj je odmerek 5 do 15 kapljic na dan, v primerjavi s 50 do 150 kapljicami za 1D glicerinski macerat.
 • topilo, uporabljeno za koncentrirani macerat, je sestavljeno iz alkohola, vode in glicerina, medtem ko topilo 1D gliceriniranega macerata vsebuje samo alkohol in glicerin. Prisotnost vode pri prvi maceraciji je zelo pomembna za ekstrakcijo določenih spojin in prenos energijskih informacij iz rastline.

Gemoterapija in aromaterapija: kakšna je razlika?

Tam gemmoterapija in aromaterapija sta dve zelo različni veji zeliščne medicine. Lahko jih ločimo po:

 • Njihov način izdelave : eterična olja izhajajo iz destilacije določenega dela aromatične rastline, medtem ko macerati popkov izhajajo iz maceracije rastlinskih popkov (ali mladih poganjkov ali korenin) v mešanici voda-alkohol-glicerin.
 • Tam potrebna količina rastlinskih virov : iz 1 tone timijana v povprečju dobimo 10 kg eteričnega olja, količina brstov, potrebnih za izdelavo stekleničke, pa je na dlani.
 • Tam koncentracija : glicerinirani macerati ostanejo veliko manj koncentrirani kot eterična olja in imajo veliko specifičnost sestave.
 • THE lastnosti : eterično olje in macerat popkov lahko izhajata iz iste rastline, ni pa nujno, da bodo lastnosti enake. Eterično olje bo imelo lastnosti dela rastline, iz katerega izhaja, macerat popkov pa lastnosti cele rastline. Pravzaprav popk vsebuje vsa embrionalna tkiva rastline, vso njeno genetsko dediščino.
 • Njihovo hitrost delovanja in zanimanje : aromaterapija je učinkovita hitro, uporabljala se bo predvsem za zdravljenje akutnih stanj in jo je treba uporabljati kratkotrajno, medtem ko se bo gemmoterapija raje uporabljala za zdravljenje kroničnih težav, z namenom regeneracije telesa za zdravljenje ozadja, pri izvoru simptomov. Macerate popkov uporabljajte dlje časa, v kurah.

Tako je gemmoterapija odlična dopolnjujejo aromaterapija in obratno.

Padec za podjetje

CASSIS
ORGANSKI macerat popkov
Od 6,75 €
voziček s sliko
40 macerat popkov
Kako jih uporabiti v...
Od 6,50 €
voziček s sliko
FIGOVO DREVO
ORGANSKI macerat popkov
Od 6,75 €
voziček s sliko
APNO
ORGANSKI macerat popkov
Od 7,00 €
voziček s sliko
ŠKOTSKI BOR
ORGANSKI macerat popkov
Od 7,00 €
voziček s sliko
PUHASTA BREZA
ORGANSKI macerat popkov
Od 6,75 €
voziček s sliko
-10% na vaše naročilo, velja do nedelje (2. junija): PROM-2705

O tem vam povemo v videu

Vam je bil ta članek v pomoč?

  

Povprečna ocena: 4.9 ( 2446 glasov)

Bibliografija

Delo: Piterà di Clima, F., & Nicoletti, M. (2018). Povzetek gemmoterapije - Znanstvene osnove meristemoterapije. Izdaje Amyris.

Delo: Boistard, S. (2016). Gemoterapija - Brsti za zdravje - Praktični in družinski vodnik. Založba Terran.

Delo: Andrianne, P. (2011). Traktat o gemmoterapiji: Terapija z brsti. Izdaje Amyris.

Delo: Halfon, R. (2011). Gemoterapija - Zdravje skozi popke. Izdaje Dangles.

Delo: Ledoux, F. in Guéniot, G. (2014). Fitembrioterapija: zametek gemmoterapije. Izdaje Amyris.

Delo: Pineau, L. (2019). Velika knjiga o gemmoterapiji. Leduc.s Édicije.